Rupturile musculare: Metode de tratament și recuperare

.

Suprasolicitarea corpului poate duce la numeroase accidentări, care pot varia în severitate. Ruptura musculară reprezintă una dintre cele mai comune accidentări de acest fel, fiind des întâlnită în rândul persoanelor sportive.

Fie că este vorba de tehnica incorectă de ridicare a greutăților, starea fizică necorespunzătoare intensității exercițiilor practicate, lipsa de încălzire și de întindere a mușchilor etc, rupturile musculare pot fi prezente în diferite zone ale corpului și pot varia de la microleziuni la ruptură parțială sau completă, aceasta din urmă necesitând de cele mai multe ori o intervenție chirurgicală.

5 metode de tratament și recuperare

Deoarece în majoritatea cazurilor de ruptură musculară nu poți aprecia severitatea leziunii (cu excepția rupturilor complete), este indicat să te prezinți la un control specializat, pentru a determina problema exactă și pentru a primi tratamentul corespunzător cazului tău, mai ales dacă durerea persistă sau se agravează de-a lungul timpului.

În funcție de severitate, tratamentul rupturilor musculare poate include:

Metoda RICE

Compusă din patru acțiuni de prevenire a inflamației imediat după ruptura musculară, metoda RICE reprezintă de cele mai multe ori prima recomandare de tratament pentru majoritatea cazurilor. Prin metoda RICE se înțelege:

  • Odihnă (Rest) – menită să împiedice forțarea mușchiului lezat și să ofere timp pentru vindecarea corectă a acestuia;
  • Gheață (Ice) – aplicarea unor pachete sau pungi cu gheață pe mușchiul afectat timp de aproximativ 20 de minute;
  • Comprimare (Compression) – realizată prin menținerea unei presiuni constante pe zona afectată prin utilizarea feșelor elastice, pentru a preveni umflarea și inflamarea zonei;
  • Elevare (Elevate) – ridicarea membrului afectat peste nivelul inimii, cum ar fi de exemplu ridicarea piciorului pe o pernă atunci când te afli în poziție orizontală.

Tratament medicamentos

Pentru a reduce durerea și inflamația, se pot folosi medicamente eliberate fără rețetă sau se pot prescrie opțiuni mai puternice de către medicul specialist, în cazul în care simptomele sunt mai severe.

Când vine vorba de tratament medicamentos, nu trebuie să apelezi la nicio astfel de soluție dacă nu ai consultat cu atenție prospectul. De asemenea, respectă întocmai recomandările oferite de către medicul specialist sau farmacist cu privire la planul de administrare și la dozaj.

Kinetoterapie

Dacă ruptura musculară necesită o perioadă foarte lungă de odihnă, este indicat să se mențină totuși un anumit nivel de mobilitate, pentru a preveni pierderea forței musculare.

Kinetoterapia poate ajuta la păstrarea forței musculare, poate promova vindecarea și poate reduce riscul de apariție a altor leziuni. În funcție de caz, kinetoterapeutul poate recomanda anumite exerciții de întindere specifice care ar putea ajuta la menținerea razei de mișcare și a flexibilității, precum și exerciții de întărire a mușchilor pentru a preveni alte leziuni.

Masaj

Masajul terapeutic poate relaxa mușchii tensionați și poate crește circulația sangvină către zona masată, fapt care poate duce la o vindecare mai rapidă. Beneficiile masajului cu privire la vindecarea rupturilor musculare a fost susținută și de un studiu publicat în 2021 [1], care a concluzionat că mecanoterapia poate promova vindecarea musculară, chiar dacă nu sunt cunoscute încă mecanismele de asociere dintre cele două.

Dacă mușchiul nu poate fi masat din cauza durerii, atunci este recomandat să aștepți o săptămână și să discuți această opțiune cu medicul specialist.

Terapie cu căldură

Comparativ cu terapia rece folosită în metoda RICE prin aplicarea unei pungi cu gheață pentru a reduce inflamația și umflarea zonei, terapia cu căldură poate fi folosita mai târziu, după ce inflamația s-a redus considerabil.

Obiectivul terapiei cu căldură este de a reduce durerea și de a promova vindecarea prin creșterea circulației sangvine către zona afectată. Aceasta se poate realiza printr-un duș fierbinte, baie caldă, pachete termice, sticle cu apă caldă etc.

Toate aceste metode și multe altele pot ajuta la tratarea și la recuperarea după o ruptură musculară. Cu toate acestea, dacă simptomele persistă un timp îndelungat, dacă există semne de slăbiciune ale mușchiului afectat sau dacă durerea se agravează, atunci este recomandat să apelezi la un consult specializat cât mai curând posibil. Un medic specialist va putea evidenția cauza exactă a rupturii musculare, severitatea ei și tratamentul corespunzător.

Referințe:

  1. Bo Ri Seo, et al. ”Skeletal Muscle Regeneration with Robotic Actuation–Mediated Clearance of Neutrophils.” Science Translational Medicine, 6 Oct. 2021, www.science.org/doi/10.1126/scitranslmed.abe8868.

Sursa foto: pexels.com

Ultima modificare februarie 24, 2022 10:16 am

    
Vedete din Romania Vedete internationale