Planificarea bugetului familiei: cum să vă pregătiți pentru situații neprevăzute

.

Planificarea bugetului nu înseamnă doar gestionarea cheltuielilor zilnice și economisirea pentru obiectivele pe termen lung, ci și asigurarea unei plase de siguranță, care să vă protejeze în fața imprevizibilului. Descoperă, în cele ce urmează, cum poți să le împaci pe toate.

  1. Folosește regula 50/30/20

Una dintre cele mai eficiente metode de organizare a finanțelor familiei este aplicarea regulii 50/30/20, care presupune împărțirea venitului lunar pentru achitarea a trei categorii principale de cheltuieli: necesități, dorințe și economii. Iată cum funcționează:

  • 50% pentru necesități. Alocă 50% din venitul net pentru necesitățile esențiale, cum ar fi rata sau chiria, utilitățile și alimentele. Acestea sunt cheltuieli absolut necesare pentru traiul de zi cu zi.
  • 30% pentru dorințe. Alocă 30% din venitul tău net pentru dorințele personale și familiale, cum ar fi mesele în oraș, divertismentul și vacanțele. Acestea sunt activități care vă îmbogățesc viața, dar care nu sunt esențiale.
  • 20% pentru economii. Alocă 20% din venitul tău net pentru economii și investiții. Ține cont că, pentru a putea fi cât mai pregătit în fața neprevăzutului, este esențial să prioritizezi economisirea, pentru a crea un fond de rezervă.
  1. Alege asigurările potrivite

Pe lângă un fond de rezervă pe care este bine să îl ai la îndemână oricând, este important să acorzi atenție și asigurărilor. Ele te pot proteja financiar în cazul unor situații cu adevărat costisitoare, care depășesc cu mult valoarea fondului tău de rezervă. Asigurările sunt complementare fondului de rezervă, deci nu se exclud reciproc.

Iată câteva exemple de polițe de asigurare ce îți pot oferi protecție financiară în cazul mai multor evenimente neprevăzute.

  • Asigurarea pentru locuință. Așa cum probabil știi deja, în România, atunci când ești proprietar, ești obligat să închei o asigurare PAD care te protejează financiar în cazul în care locuința ta suferă daune din cauza unor dezastre naturale, dar nu numai. 
  • Asigurare de sănătate. Și de această dată, beneficiezi de o protecție provenită de la asigurarea de sănătate în sistemul de stat, însă aceasta poate fi completată de o asigurare de sănătate facultativă, care să îți ofere acces rapid la tratamentul de care ai nevoie, indiferent de țara în care alegi să te tratezi.
  • Asigurarea auto. Dacă deții un vehicul, asigurarea auto RCA este obligatorie și esențială pentru a te proteja în cazul accidentelor. Totuși, poți alege și o asigurare CASCO. Aceasta din urmă te protejează financiar împotriva daunelor survenite în urma unui accident rutier, a unui act de vandalism, a unui fenomen natural sau chiar a unui furt.
  1. Realizează un plan pentru achitarea datoriilor

Nu în ultimul rând, pentru a putea face față mai bine situațiilor neprevăzute, este important să fii cât mai flexibil financiar. Și ca să poți ajunge în acest punct, este important să te concentrezi și asupra achitării datoriilor provenite din credite. 

Aici, primul pas în realizarea unui plan pentru achitarea datoriilor este să ai o imagine clară a tuturor datoriilor tale. Începe prin a face o listă detaliată a tuturor datoriilor, inclusiv carduri de credit, împrumuturi personale, credite auto și ipoteci. Notează suma totală datorată, rata dobânzii și termenul de plată pentru fiecare datorie. 

Mai apoi, stabilește priorități de plată. Creditul cu cea mai mare dobândă și perioadă de rambursare ar trebui să fie cel mai important. 

În același timp, explorează și opțiuni de refinanțare. Indiferent că vorbim despre un credit ipotecar sau de nevoi personale, poți avea opțiunea de a-l refinanța și, astfel, să obții o rată și o dobândă mai avantajoase. Acestea te vor ajuta, în timp, să îți achiți creditul mai rapid și să economisești bani din faptul că nu mai plătești atât de multă dobândă.

În concluzie, măsurile prezentate în acest articol nu doar că te ajută să îți gestionezi resursele în mod eficient, dar te pregătesc și să faci față cu încredere provocărilor neașteptate. În cele din urmă, o planificare financiară atentă și proactivă îți va permite să te bucuri de mai multă stabilitate și securitate, având posibilitatea de a te concentra pe lucrurile care contează cu adevărat pentru tine și familia ta.

Sursă foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton