Caravana „Fii atentă, România” a Misiunii Uniunii Europene privind Cancerul s-a încheiat în România pe data de 7 septembrie cu un succes la înălțimea așteptărilor. Românii au arătat că sunt preocupați de propria sănătate și că nu le e teamă să abordeze inteligent și curajos una din marile amenințări la adresa acesteia, cancerul. Peste 1.000 de participanți la activitățile din cele cinci locații în care a poposit incinta mobilă pusă la punct de Direcția Generală pentru Cercetare și Inovare a Comisiei Europene (DG RTD) au putut afla informații optimiste referitoare la prevenția și detectarea timpurie a cazurilor de cancer și vindecarea care este posibilă în multe situații, datorită ultimelor cercetări și tratamente. Vehiculul DG RTD a parcurs România în ultima etapă a traseului său prin Europa, care a mai inclus Lituania și Polonia, cu opriri la Brezoi (jud. Prahova – 2-4 august), Brașov (16-17 august), Lerești (jud. Argeș – 24 august), Constanța (30-31 august) și Iași (6-7 septembrie). Incinta mobilă a Uniunii Europene a cuprins un spațiu pentru consultații și discuții medicale, un altul de informare, în care publicul și-a putut verifica și îmbogăți cunoștințele din materiale video sau din broșuri de profil, un colț pentru copii și o cabină foto.
Câteva zeci de voluntari de la asociații de profil, autorități și instituții medicale s-au alăturat caravanei cu entuziasm, asigurând competențele și informațiile de specialitate necesare pentru investigațiile și explicațiile furnizate la fața locului. Conform ultimelor date științifice certificate de Uniunea Europeană, un rol decisiv în reducerea numărului de cazuri de cancer din Europa, și din întreaga lume, îl au stilul de viață sănătos și controalele periodice de tip „screening”, care duc la detectarea timpurie a problemelor. Românii au aflat care sunt cele mai frecvente tipuri de cancer – dintre care multe pot fi prevenite sau vindecate în condițiile enunțate mai sus – și care sunt vârstele recomandate pentru începerea screening-ului.
Participanții la caravana „Fii atentă, România!” s-au putut convinge de faptul că, conform celor mai recente date, unanim acceptate științific, cele mai eficiente strategii de luptă împotriva cancerului includ reducerea consumului de alcool, renunțarea la fumat, controalele preventive, expunerea măsurată la soare, stilul de viață activ și dieta echilibrată.
Ultima modificare septembrie 13, 2024 10:49 am