Pâine: originea sa și cele mai populare tipuri din lume

.

Pâinea nu lipsește niciodată pe mese în întreaga lume. Ingredientele de bază: apa și făina iau forme diferite și însoțesc cele mai bune preparate. De la baghetă și până la pâine ciabatta, acest fel de mâncare nu numai că se pretează să însoțească orice masă, ci este și potrivit pentru anumite rețete speciale. Pâinea are origini străvechi și o istorie fascinantă. A trecut de-a lungul secolelor, însoțind mereu omul și evoluția lui.

Originile pâinii

Originile pâinii par a fi chiar mai vechi decât nașterea agriculturii. Această descoperire se datorează descoperirilor pesmetului în situl arheologic Shubayqa 1 din Iordania. Situl datează de acum 14.000 de ani și păstrează urme ale popoarelor antice de culegători și vânători. Aceste popoare își făceau pâinea primitivă cu diferite tipuri de boabe sălbatice pe care le colectau și apoi măcinau, amestecau cu apă și coaceau.

Era o pâine rudimentară și nedospită pentru că drojdia s-a născut odată cu vechii egipteni și s-a răspândit la alte popoare mediteraneene. Pâinea, însă, unește popoarele și de fapt, datorită arheologiei, știm că unele forme de pâine au existat și printre popoarele din America Centrală și Asia. Painea dospită cu drojdie de bere și mai apropiată de ceea ce știm astăzi s-a născut în perioada Renașterii.

Cele mai populare tipuri de pâine

Bagel sau covrigi

S-au născut în Europa și tocmai în Polonia chiar dacă astăzi se mănâncă în multe părți ale lumii. În New York, în special, puteți mânca unele foarte bune, precum și la Montreal unde sunt gătite cu miere și acoperite cu susan. Bagels sunt folosiți în mod special pentru micul-dejun, cu omletă și avocado, dar pot fi preparați în diverse moduri.

Baguette sau baghetă

Francezii sunt atât de mândri de pâinea lor tip baghetă, alungită și crocantă, încât încă din 1933 au promulgat o lege prin care să se asigure că bagheta adevărată este făcută folosind doar metode tradiționale. Bagheta este foarte populară și consumată la scară largă în țări din întreaga lume.

Naan

Naan s-a născut în Pakistan, dar s-a răspândit în tot Orientul Mijlociu și mai ales în India. Este foarte asemănătoare cu pâinea pita, dar este coaptă într-un cuptor diferit săpat în pământ și numit tandoori. În aluatul de pâine se adaugă puțină brânză pentru a obține o aromă mai delicată.

Pâine ciabatta

Painea Ciabatta este o pâine italiană care este populară și în alte părți ale lumii, datorită versatilității și aromei sale distincte. În jurul Italiei, numeroase regiuni pretind inventarea pâinii, iar versiuni ușor diferite ale acesteia sunt coapte în diferite zone. Multe brutării, atât în ​​interiorul, cât și în afara Italiei, au o versiune de pâine ciabatta, deoarece este foarte populară. De asemenea, se poate face pâine ciabatta acasă, deși poate fi dificil să treci prin rețete și doar brutarii cu experiență ar trebui să o încerce, cu ajutorul unei cărți bune.

Focaccia

Focaccia genoveză datează din zorii timpurilor, pare să aibă origini etrusce și grecești. Trebuie să aibă vreo doi centimetri înălțime, crocantă și moale în același timp, să nu fie cauciucată și să strălucească cu ulei. Unele persoane, înainte de a o da la cuptor, o stropesc cu un strop ușor de vin alb.

Pita

Pita este un alt tip de pâine nedospită, răspândită în tot Orientul Mijlociu, dar întâlnită mai des în bucătăria grecească și balcanică. De obicei, este deschisă și umplută în interior pentru a face kebab-uri sau varianta grecească cu bucăți de carne prăjită și legume, gyros.

Tortilla

Tortilla este un tip de pâine de origine mexicană, plată, crocantă și moale în același timp, făcută din făină de porumb și umplută în diverse moduri. Există și tortilla albastra făcută cu porumb de această culoare, care este absolut naturală și după unii ar fi mai sănătoasă decât cea tradițională.

Pumpernickel

În regiunea germană Westfalia au pâinea lor tipică de secară. Rețeta Pumpernickel este cunoscută din 1570, făina de secară este măcinată grosier, iar pâinea nu are crustă de niciun fel.

Citește și cum să faci cea mai bună pâine de casă

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton