Pasionaţii de gastronomie au la dispoziţie o mulţime de ingrediente pe care le transformă în specialități delicioase. Datorită cererii tot mai mari de alimente și preparate sănătoase, producătorii și distribuitorii oferă sortimente de ulei care asigură trecerea de la prăjirea tradiţională la sotare, coacere şi alte modalități de pregătire a mâncării care să nu fie dăunătoare sănătății.
Dacă eşti în căutare deulei de calitate, poți să alegi dintr-o gamă variată de produse cunoscute sau mai puţin familiare.
Uleiul de măsline
Experţii în nutriţie şi gătit s-au pus de acord cu privire la versatilitatea şi beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline extravirgin. Calitatea produsului este garantată chiar de eticheta extravirgin, deoarece acest lucru înseamnă că uleiul nu a fost rafinat. Grăsimile mononesaturate şi acizii graşi polinesaturaţi pe care le conţine uleiul de măsline îl recomandă pentru consum în diverse preparate culinare, salate și chiar natur.
Uleiul de nucă de cocos
Datorită conţinutului ridicat de grăsimi saturate, uleiul de nucă de cocos trebuie consumat cu moderaţie. Consultați un specialist înainte de a introduce acest produs în alimentaţie, dacă aveți probleme de sănătate.
Partea bună este că uleiul de nucă de cocos face parte din categoria grăsimilor saturate bune pentru organism. Corpul tău are nevoie din când în când de un superaliment cum este acest ulei. Totul ţine de măsură şi de stilul de gătit. Poate fi folosit la mâncărurile prăjite cu moderaţie, având în vedere că este mult mai stabil la temperaturi înalte.
Uleiurile vegetale
Rapiţa, porumbul, soia, palmierul şi mai ales floarea soarelui sunt principalele surse de ulei vegetal. Dintre acestea, uleiul de floarea soarelui are un conţinut bogat de vitamina E.
Nu are o aromă puternică, așa că nu va modifica gustul mâncărurilor, iar punctul de fum ridicat îl recomandă pentru cele mai diverse preparate culinare. Moderaţia este şi în acest caz cuvântul de bază, având în vedere că este un ulei bogat în omega 6, acizi graşi pro-inflamatorii.
Uleiul de avocado
În ultimii ani, avocado tinde să devină opţiunea favorită pentru un stil de viaţă sănătos. Uleiul rezultat din această plantă este nerafinat, asemenea produselor extravirgine din măsline, însă are un punct de fum mult mai mare, lucru care îl face perfect pentru pregătirea mâncărurilor la temperaturi înalte. Este la fel de bun, gustos şi sănătos pentru salate și aperitive. Nu are aromă şi este cremos. Conţine atât acizi graşi mononesaturaţi, cât şi polinesaturaţi.
Uleiul de arahide
Din categoria uleiurilor de gătit, cel de arahide este printre cele mai bogate în grăsimi mononesaturate. Este aromat, are gust şi miros de arahide şi se pretează foarte bine pentru mâncarea gătită la temperaturi înalte.
Uleiul de nucă
Spre deosebire de cel de arahide, uleiul de nucă are un punct de fum scăzut, deci nu este recomandat pentru mâncărurile gătite. În schimb, poate fi folosit în multe alte feluri în bucătărie. Poate fi pulverizat peste deserturi, fructe proaspete sau îngheţată. Se poate adăuga în laptele spumos pentru cafea. Are o proporţie bună între acizii omega 3 şi omega 6, cu toate beneficiile pe care le oferă acestea pentru organism.
Uleiul de rapiţă
Punctul ridicat de fum şi aroma neutră sunt argumentele pentru care uleiul de rapiţă este preferat la mâncărurile prăjite. În acest caz, nu uleiul este o problemă, ci tehnica de prăjire. Datorită conţinutului scăzut de grăsimi saturate, poate fi folosit şi pentru fript sau coacere. Are un preț avantajos,așa că îl regăsim în majoritatea gospodăriilor.
Sortimentele de ulei din marile magazine alimentare s-au diversificat foarte mult în ultimii ani. Fiecare produs are avantaje și dezavantaje, în funcţie de materia primă din care a fost obţinut și de modul de procesare. Analizează cu atenție caracteristicile uleiurilor şi alege-l pe cel mai potrivit pentru stilul tău de gătit.