Achiziția unei case în detrimentul unui apartament reprezintă o alegere din ce în ce mai des întâlnită pentru cei care își doresc un trai mai liniștit, departe de agitația din centrul orașului. Totodată, o casă înseamnă mai mult spațiu și o curte care poate fi folosită în nenumărate feluri.
Totuși, mutarea la casă implică și aspecte dificile, pe care trebuie să le iei în calcul și pentru care să te pregătești în avans. Vezi mai jos care sunt principalele 5 greutăți pe care le poți întâmpina când decizi să te muți la casă.
1. Cheltuielile de întreținere
Primul lucru pe care trebuie să îl iei în considerare când vrei să te muți într-o casă este prețul imobilului. Deși sumele implicate pot fi foarte mari, ai posibilitatea de a găsi și variante accesibile. De exemplu,in Iasi o casă de cumpărat este extrem de avantajoasă și vine cu un spațiu destul de mare pentru toată familia.
Odată cu un spațiu mai mare, cresc direct proporțional și cheltuielile pentru utilități și întreținere. O casă va avea cel puțin un etaj și, eventual, o mansardă. De aceea, vei plăti un preț crescut pentru căldură, energie electrică și gaze. De asemenea, dacă ai Internet pe bază de router, este posibil să ai nevoie de mai multe device-uri, pentru a putea acoperi toată suprafața casei.
Pe când curățenia generală într-un apartament de mărime medie poate dura doar câteva ore, același proces îți poate lua chiar și o zi întreagă în cazul unei case. Dacă ai mai multe etaje, o bucătărie mare, multiple camere și chiar o mansardă, va fi nevoie să aloci mai mult timp pentru a menține curățenia.
În această situație, ai la dispoziție două variante: angajarea unei firme de curățenie sau dedicarea unei anumite zile din săptămână acestei activități. În primul caz, vei investi o sumă lunară semnificativă, însă vei scuti energie și timp, iar în cazul al doilea vei investi în produse de curățenie o sumă destul de mică, însă vei avea întreaga zi ocupată.
Cel mai mare avantaj al unei curți este spațiul versatil, pe care îl poți adapta fiecărui sezon. Pe timp de primăvară, poți cultiva diferite fructe și legume, vara te poți relaxa pe un șezlong, iar toamna și iarna poți opta pentru un foișor încălzit, unde poți petrece serile alături de familie și prieteni.
Totuși, îngrijirea curții implică învățarea unor lucruri noi, precum întreținerea gazonului și a plantelor de diverse feluri, precum și achiziționarea de mobilier nou.
4. Accesul dificil
Casele sunt, de obicei, construite mai departe de centrul orașului sau situate chiar în afara acestuia, așa ca s-ar putea să fii nevoit să petreci mai mult timp în trafic.
Astfel, când te gândești să începi procesul de cumpărare casă, studiază variantele de transport cu atenție.
5. Reparațiile pe cont propriu
Când locuiești într-un bloc sau într-un complex de apartamente, există firme specializate cu care administratorii colaborează. Astfel, dacă întâmpini defecțiuni la sistemul de instalații, de exemplu, ai la dispoziție un număr de telefon la care să contactezi compania responsabilă.
În cazul unei case, toate responsabilitățile îți aparțin, așa că va trebui să te descurci în situații dificile și să faci reparațiile necesare. Cu toate acestea, poți căuta firme ce te pot ajuta atunci când ai nevoie.
Așadar, dacă te gândești să faci o schimbare și să te muți într-o casă, fă-ți planurile cu multă atenție și ia în calcul și cele cinci aspecte enumerate mai sus.