În această eră tehnologică, tot mai mulți oameni devin interesați de domeniul IT-ului, iar abilitatea de a programa este o realizare valoroasă. Ea reprezintă practic modul în care le spui computerelor ce trebuie să facă, iar într-o lume care depinde din ce în ce mai mult de acestea.
Text: Mihaela Pascari
Dacă ai pornit în căutarea cărților perfecte de programare, aruncă o privire la selecția noastră. Vei descoperi ce cuprinde fiecare în parte pentru a le putea alege fix pe acelea care-ți satisfac cel mai bine nevoile.
1. Eloquent JavaScript: A Modern Introduction to Programming de Marijn Haverbeke
JavaScript este cel mai des folosit limbaj de programare pentru dezvoltarea web. Ușurința de utilizare a acestuia și versatilitatea sa facilitează dezvoltarea de site-uri web dinamice și interactive. Când pășești în universul dezvoltării web, e o idee numai bună să te familiarizezi cu câteva informații tehnice specifice acestui popular limbaj de programare. Volumul reprezintă o introducere modernă în domeniu și este una dintre cele mai bune cărți de programare pentru începători. Această carte este împărțită în trei: prima parte cuprinde elementele de bază ale JavaScript, a doua modul în care este utilizat în browsere și a treia modul de utilizare a Node.js.
Programatorii de succes își optimizează în mod constant abilitățile de rezolvare a problemelor. A doua ediție a volumului Programming Pearls de Jon Bentley te învață noțiunile de bază și cele mai bune practici pentru rezolvarea problemelor, axându-se pe o serie de sarcini specifice domeniului, cum ar fi: sortarea numerelor, crearea anagramelor sau numărarea cuvintelor dintr-un bloc de text. Această carte te va ajuta să înveți să gândești ca un programator și este considerat unul dintre cele mai bune volume pe care le poți citi atunci când începi să te familiarizezi cu domeniul.
3. Refactoring: Improving the Design of Existing Code, de Martin Fowler și Kent Beck
În calitate de programator, o mare parte a activității tale va fi dedicată rescrierii codului deja existent pentru a îmbunătăți un produs. Nu este mereu vorba doar de generarea propriilor idei; va trebui, de asemenea, să înțelegi și munca altor persoane și să o îmbunătățești periodic. Și aici îți sare în ajutor volumul scris de Martin Fowler și Kent Beck. El te va ajuta să descoperi principiile după care să te ghidezi în a face astfel de schimbări pentru care ele să fie ușor de înțeles și, eventual, de modificat ulterior.
4. Think Like a Programmer: An Introduction to Creative Problem Solving, de V. Anton Spraul
O bună parte din meseria de programator este dedicată rezolvării problemelor. Dezvoltarea unui program de succes va veni probabil cu multe probleme de codare, iar rezolvarea lor în mod corespunzător este importantă pentru succesul tău în carieră. Acest volum prezintă modul în care programatorii experimentați rezolvă astfel de probleme și (după cum sugerează și titlul) te învață să gândești ca un programator. A fi creativ este o parte incredibil de importantă a codării, iar această carte te va ajută să înțelegi acest aspect și să profiți din plin de creativitate. Pe lângă faptul că te ajută să rezolvi probleme, această carte acoperă, de asemenea, subiecte precum alegerea structurii corecte a datelor, dezvoltarea de strategii utile și deprinderea utilizării unor instrumente de programare mai avansate.
5. The Complete Software Developer’s Career Guide, de John Somnez
În timp ce unele persoane sunt interesate de programare doar la nivelul de hobby, cei mai mulți vor să facă o carieră din ea. Dacă acesta este și scopul tău, atunci această carte este pentru tine. Chit că ai toate abilitățile și cunoștințele tehnice, de multe ori ai nevoie de mai mult pentru a obține un loc de muncă în domeniu. Această carte este despre învățarea acestor abilități suplimentare care te pot ajuta să reușești în domeniu. Ce limbaj să înveți, cum să răspunzi la întrebările interviului de angajare, cum să colaborezi cu colegii de muncă și cum să-ți completezi lacunele, toate aceste aspecte sunt acoperite în volumul de față, plus multe altele. Deși această carte este diferită de altele care pur și simplu te învață să codezi, este la fel de valoroasă și poate contribui cu siguranță la cariera oricărui începător în programare. Cartea te poate motiva să te îmbunătățești și să te transformi într-un candidat mai bun pentru orice job de software developer.
Completează-ți lecturile cu un curs gratuit în domeniu!
Îți dorești un job în IT, dar nu ai experiență? Aplică la cursurile gratuite organizate de eJobs, printr-un proiect cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Calificarea obținută în urma cursurilor merită adăugată în CV-ul tău! Primul pas este să definești ce curs ți se potrivește. Dacă ești atent la detalii și la identificarea erorilor în site-uri, poți alege cursul de Tester. Dacă ai înclinație spre design, poți alege cursul de Programator Java.