Activitatea unei firme se bazează în mare măsură pe echipamente IT și programe software, iar volumul mare de date și informații pe care angajații unei companii le utilizează trebuie arhivate și păstrate în siguranță. În prezent există mai multe soluții pentru stocarea datelor. Prima dintre ele a fost stocarea locală, pe serverul firmei respective, dar s-a dovedit o metodă ce nu face față volumelor mari de informații.
O soluție modernă și eficientă o reprezintă rezervarea unui spațiu de stocare în cloud, adică a unui spațiu virtual, care se află pe un server.
Ce reprezintă stocarea datelor în cloud
Stocarea în cloud înseamnă colaborarea cu un furnizor de servicii extern, care găzduiește pe serverul său datele unei companii și pune la dispoziție toate serviciile de instalare și întreținere pentru echipamente hardware, componente software și infrastructuri de suport în propriile centre de date. Pe lângă serviciile de stocare și securizare a datelor, un furnizor de servicii cloud poate să prelucreze date, să ruleze programe, să realizeze analize și rapoarte. Utilizatorii pot să acceseze aceste servicii și să-și gestioneze conturile online prin aplicații de pe dispozitive fixe (PC, laptop) sau mobile (smartphone, tabletă).
Este sigură stocarea datelor în cloud?
Răspunsul la această întrebare depinde de alegerea unui furnizor performant de servicii cloud. Statisticile ultimilor ani arată că firmele care au optat pentru soluții de cloud au avut cu 60% mai puține incidente de securitate, în comparație cu cele care au rămas la sistemul de stocare în centre de date proprii.
Pentru că dețin o excelentă expertiză în securitate cibernetică, firmele specializate în cloud reprezintă garanția că datele unei companii vor fi păstrate în siguranță, datorită sistemelor de firewall, criptare și control securizat al accesului.
Contractarea unor servicii de cloud este o opțiune pe care tot mai multe firme o aleg, pentru că astfel își asigură un important avantaj competitiv și totodată reduc cheltuielile cu infrastructura IT, deoarece tarifele și costurile de achiziție sunt convenabile, de exemplu prețul pachetului Office 365 este flexibil și poate fi adaptat la bugetul unei firme, indiferent de mărimea acesteia sau de domeniul în care activează.
Ca să fie o operațiune sigură pentru companii, stocarea datelor în cloud trebuie să îndeplinească niște condiții de securitate multistratificată: să dețină sisteme de control al accesului, să monitorizeze permanent amenințările de atacuri cibernetice, activitățile și conectările suspecte, să asigure protecția rețelei și securitatea aplicațiilor.
Conformitate și scalabilitate – avantaje ale stocării în cloud
Activitatea instituțiilor publice și a companiilor din domenii precum financiar, medical și alte servicii care se supun conformității obligatorii de tip CCPA, GDPR sau HIPAA necesită respectarea unor condiții stricte de securitate a datelor. Furnizorii de cloud asigură nivelul de siguranță solicitat, fiind verificate în acest sens de autoritățile de reglementare și de organismele de standardizare. Auditurile periodice reprezintă garanția seriozității și profesionalismului unei firme IT specializate în servicii cloud.
În evoluția unei companii apare inevitabil nevoia de scalabilitate, ca să-și poată extinde dimensiunea sistemului IT fără modificări la nivelul arhitecturii, a softului de sistem și de aplicații. Stocarea datelor în cloud permite scalarea sarcinilor de lucru, căci are încorporate caracteristicile pentru ajustări automate, iar această flexibilitate înseamnă economii importante, pentru că sunt eliminate cheltuielile cu monitorizarea operațiunilor și scalarea manuală a resurselor.
Control, back-up, flexibilitate, fiabilitate și rentabilitate – acestea sunt cele 5 argumente majore pentru stocarea datelor în cloud, ca operațiune sigură și eficientă pentru companii.
Sursa foto: : https://www.piqsels.com
Ultima modificare august 15, 2021 8:00 pm