(P) Retail, IT, call center / BPO, prestări servicii, banking și publicitate / marketing – acestea sunt domeniile preferate de candidații entry level

.

Peste 52.000 de candidați din categoria entry level (0-2 ani de experiență) au aplicat în luna ianuarie pentru unul dintre joburile disponibile pe eJobs.ro. Aproape 600.000 de aplicări au adunat angajatorii care au avut poziții deschise, cele mai multe CV-uri mergând către locurile de muncă din retail, IT / telecom, call-center / BPO, prestări servicii, banking sau publicitate / marketing / PR. Mai puțin căutate au fost domenii precum producție, auto, medicină ori farma.

„Tinerii au devenit foarte atenți la piață. Sunt destul de temători din cauza contextului actual, așa că se informează și caută să aplice fie în domeniile cu joburi multe și, prin urmare, șanse mai mari de angajare, precum retailul sau call-center-ele, fie în domeniile despre care știu că oferă salarii mari încă de la început și oportunități de creștere, cum ar fi IT-ul. În luna ianuarie, cele mai multe aplicări au venit din partea candidaților entry level”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Datele aferente lunii ianuarie mai arată și faptul că acest segment de candidați a fost cel mai interesat de locurile de muncă remote, cu peste 55.000 de aplicări, comparativ cu specialiștii, managerii sau muncitorii calificați care nu au căutat la fel de intens astfel de joburi. De altfel, posibilitatea de a putea lucra remote sau și remote măcar un anumit număr de zile pe săptămână a fost, în ultimii ani, una dintre principalele dorințe pe care tinerii le aveau de la un viitor angajator. Pe de altă parte, sunt categoria cel mai puțin atrasă dintre toate de ideea de a lucra în străinătate, cu puțin peste 6.000 de aplicări.

„Într-un singur an, mentalitatea candidaților tineri s-a schimbat foarte mult. Sunt mult mai activi, dar mult mai puțin curajoși decât în trecut. Caută joburi stabile, sigure, nu mai riscă să-și asume experiențe care pot părea interesante, dar care se pot termina foarte repede. De aceea, de exemplu, odată angajați, nu mai au tendința de a pleca în altă parte la prima nemulțumire. Nu mai caută atât de mult să facă freelancing, ci vor să se angajeze în companii mari. Au, totodată, și o teamă reală de a pleca în străinătate, acolo unde îi așteaptă inevitabil o serie de necunoscute cărora  nu sunt pregătiți să le facă față”, mai spune Bogdan Badea.

Cele mai multe aplicări din partea tinerilor au venit în luna ianuarie pentru joburile din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov, Ploiești și Sibiu. Aceste orașe, care sunt, în același timp, și mari centre universitare oferă, anual, cele mai mari pepiniere de candidați aflați la început de carieră.

În acest moment, peste 24.000 de locuri de muncă pentru Romania și străinătate sunt disponibile pe www.ejobs.ro.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton