Home > Advertorial > (P) Restaurări dentare: tipuri de coroane dentare
(P) Restaurări dentare: tipuri de coroane dentare
.
Actualizat 06.07.2021, 10:09
Coroana dentară înșurubată pe implant
Arta modelării și restaurării dinților ajută la restabilirea fiziologiei dintelui, la îmbunătățirea zâmbetului, chiar și în cazurile în care pacientul nu are alte reclamații decât cele estetice.
Pierderea/lipsa unui dinte poate avea ca rezultat bascularea, înclinarea sau migrarea dinților vecini sau antagoniști către breșa creată. Din acest motiv amânarea tratamentului dentar duce la probleme mult mai importante la nivelul tuturor dinților. Pierderea mai multor dinți poate avea ca rezultat incapacitatea de a mesteca și de a vorbi corect. De asemenea pierderea unui dinte sau a mai multora poate determina prabușirea ocluziei (mușcăturii) ceea ce poate determina stres în articulații, în mușchii faciali precum și o reducere a dimensiunii feței cu o alterare importantă a fizionomiei.
Tipuri de restaurari dentare
Coroane și punți dentare din diverse materiale.
Proteze mobile sau mobilizabile pe implanturi dentare.
Punțile dentare sunt lucrări cu aspect natural prin care sunt înlocuiți dinții lipsă. Fiind lucrări personalizate, punțile dentare se integrează perfect în dentiție, fiind o metodă excelentă și foarte bine documentată de a restaura arcadele dentare și mușcătura.
Punțile pot fi realizate din combinații de metal, porțelan, zirconiu și alte materiale în funcție de necesități. O punte dentară este formată din coroane dentare care acoperă dinții stâlpi și din corpul de punte ce înlocuiește dintele/dinții lipsă.
Coroanele sunt lucrări dentare asemănătoare cu dinții care funcționeaza ca niște capace aplicate peste dinți. Coroanele pot fi individuale sau integrate în punți dentare. Dinții pe care se sprijină puntea dentară trebuie șlefuiți (piliți) astfel încât grosimea coroanei aplicate să nu determine modificări ale formei naturale. Pentru a primi o coroană, nu este obligatorie depulparea dintelui (scos nervul). Fiind lucrări personalizate punțile dentare se integrează perfect în dentiție, fiind o metodă excelentă și foarte bine documentată de a restaura arcadele dentare și mușcătura.
Inserarea implanturilor dentare reprezintă o procedură chirurgicală utilizată cel mai des pentru înlocuirea dinților lipsă. Un implant dentar este compus din 3 părți:
un șurub de titan (numit implant dentar) încorporat în os, care înlocuiește rădăcina originală a dintelui.
o coroană dentară de porțelan, zirconiu, compozit etc.
un conector care unește cele două piese, numit bont protetic.
Implantul dentar este plasat chirurgical în osul maxilarului sau mandibulei cu care fuzionează printr-un proces numit osteointegrare. Coroana dentară este singura parte vizibilă din tot acest ansamblu.
Ce sunt coroanele cimentate și cele înșurubate?
1. Coroana dentară înșurubată
Coroana dentară înșurubatăeste atașată de implantul dentar cu autorul unui șurub care o fixează pe bontul implantului. Coroana are o mică deschidere pentru acces la șurub, însă aceasta va fi acoperită la finalul lucrării cu o plombă dintr-un material compozit, ceea ce o face în esență invizibilă.
Acest tip de coroană are ca avantaj principal faptul că poate fi îndepărtată cu ușurință în caz de slăbire sau fractură (din cauza mușcăturii unui aliment dur, de exemplu), fără a fi deteriorată. Astfel, este posibilă igienziarea, curățarea, înlocuirea șurubului și evaluarea țesutului înconjurător, cu un risc minim de deteriorare a restaurării existente.
Coroanele dentare înșurubate sunt folosite de regulă în cazul restaurărilor totale sau al celor care înlocuiesc molari, lucrări din zonele în care orificiile de acces la șurub nu sunt vizibile.
Coroanele înșurubate sunt mai ușor de gestionat și în cazul lucrărilor cu încărcare imediată. De obicei, înainte de a fi atașată o coroană pe un implant se acordă câteva luni pentru vindecarea zonei și pentru osteointegrarea implantului. În cazurile în care coroana este atașată în același timp cu implantul, șuruburile oferă avantaje suplimentare față de coroanele cimentate.
Coroanele înșurubate pe implant sunt mai ușor de întreținut. Șurubul permite ca acea coroană dentară să fie ușor îndepărtată pentru a repara sau curăța componentele implantului, fără a le deteriora.
Caracteristicile coroanei dentare înșurubate
Se îndepărtează ușor, fără risc de deteriorare.
Este rezistentă la fracturi.
Este estetică.
Se întreține cu ușurință.
Avantajele coroanei dentare înșurubate
Mult mai ușor de accesat și înlăturat la nevoie.
Posibilitatea de a fi utilizată cu o distanță interocluzală limitată.
Absența cimentului de sub țesuturile gingivale.
Sistemele de fixare cu șuruburi sunt preferate pentru o proteză cu mai multe bonturi, datorită faptului că permit îndepărtarea protezei pentru curățare și reparare.
2. Coroana dentară cimentată
Cimentarea coroanelor dentare este probabil cea mai frecventă metodă de atașare a coroanei în cazul unui implant dentar. Practic, coroana este lipită cu un adeziv special (ciment) de bontul protetic înșurubat în implantul inserat în os.
Suprafața ocluzală nu va prezenta deschidere pentru șurub ca în cazul coroanelor înșurubate, și, ca atare, acest tip de coroane sunt preferate în cazul dinților mai înguști. Lipsa orificiilor pentru șurub din coroanele cimentate oferă un design care îmbunătățește rezisțenta fizică a porțelanului.
Sistemele cu coroane cimenate sunt ideale pentru scopuri estetice. Acestea pot oferi un avantaj în compensarea angulației nefavorabile a unui implant.
Alte avantaje includ simplitatea fabricării, reducerea complicațiilor de laborator și stresul mai mic asupra țesutului osos.
Beneficiile coroanelor cimentate
Estetica: implanturile cimentate oferă un aspect superior.
Rezistența: coroanele cimentate sunt cunoscute pentru rezistența crescută la fracturare.
Independența față de orientarea/angulația implantului.
Cost considerabil mai mic datorită componentelor mai puține.
Coroanele temporare cimentate sunt mult mai ușor de fabricat decât cele provizorii înșurubate.
Restaurările cu coroane cimentate cu ciment provizoriu permit însă un grad mai redus de îndepartare decât cele înșurubate.
Atât restaurările dentare cu croane înșurubate cât și cele cimentate au avantajele și limitările lor. Rata de succes pentru ambele metode este la fel de mare și ambele tipuri de coroane asigură permanent proteza la implant.
Decizia clinică cu privire la tipul care se potrivește cel mai bine pacientului depinde de mai mulți factori, cum ar fi îndepartarea, estetica și performanța clinică.
Istoric, protezele cu coroane înșurubate au fost utilizate pe scară largă, deoarece se permitea astfel accesul la restaurări pentru evaluarea implanturilor și repararea eventualelor complicații. Restaurarile cu coroane cimentate sunt acum utilizate pe scară largă din rațiuni estetice.
Pentru mai multe informații în ceea ce privește sănătatea orală, nu ezitați să vizitați pagina DentFactory!