(P) Reguli de bune maniere la teatru: 7 principii pe care o doamnă nu le încalcă niciodată!

.

Participarea la spectacolele de teatru, de muzică, la expoziții sau chiar ieșirile la cinematograf sunt doar câteva dintre contextele sociale unde trebuie să adoptăm un comportament decent și elegant. Bunele maniere devin, astfel, noțiuni pe care fiecare dintre noi trebuie să le cunoască, pentru a nu-i deranja pe cei din jurul nostru printr-o conduită necorespunzătoare. Iată, deci, care sunt cele mai importante 7 principii de bune maniere pe care o doamnă nu le încalcă niciodată:

Încă din cele mai vechi timpuri, participarea la un spectacol de teatru era considerată o ocazie specială, care impunea o ținută pe măsură. Și în prezent, într-o astfel de ocazie este necesar să adopți o ținută elegantă. Pentru că, în general, acest tip de evenimente au loc seara, comandă și tu rochii de seară, care se pretează foarte bine pentru o ieșire la teatru. Poți merge pe o rochie în linie clasică, cu mâneci, într-o culoare care nu epatează.

Înainte de a intra în sala de spectacol, nu uita să treci pe la garderobă, pentru a-ți lăsa jacheta, paltonul și alte accesorii pe care nu este indicat să le iei cu tine. Îți poți păstra paltonul sau trenciul doar dacă ai loc la lojă, căci acolo există cuiere speciale pentru acest scop. De asemenea, este o dovadă de bun simț să îți lași pălăria la garderobă dacă te vei așeza la balcon sau la stal.

Te-ai întâlnit la teatru cu o persoană cunoscută? Sub nicio formă nu ar fi o idee bună să începeți o conversație în sala de spectacol. Conform codului bunelor maniere, singurul gest permis, în semn de salut, este prin înclinarea capului.

Dacă ai achiziționat bilete la teatru, asigură-te că programul îți permite să fii prezentă în sală înainte cu 15 minute înainte de primul gong. Dacă, totuși, se întâmplă să întârzi, este o dovadă de impolitețe să îți cauți locul printre ceilalți spectactatori, care deja s-au așezat. Recomandat este să se aștepte sfârșitul actului.

În cazul în care mergi la teatru însoțită de un domn, acesta este cel căruia îi revin mai multe atribuții. De exemplu, bărbații trebuie să păstreze marca de la garderobă, să treacă în față atunci când căutați locurile. Atenție, însă! Prin fața spectatorilor care s-au ridicat se trece cu fața către ei!

În sala de teatru este absolut interzisă consumarea produselor alimentare. De asemenea, folosirea gumei de mestecat este un lucru care ar putea deveni deranjant pentru ceilalți spectatori, așezați pe locurile de lângă tine. În plus, telefoanele mobile nu vor fi utilizate pe parcursul desfășurării spectacolului. Dacă nu ești convinsă de principiile codului bunelor maniere, trebuie să știi că, științific vorbind, o persoană aflată în plin act al creației are nevoie de 10-15 minute pentru a-și reveni în starea inițială, în cazul în care este întreruptă!

Nu ar trebui să părăsești sala de spectacol în timpul piesei de teatru, nici măcar pentru a merge a toaletă. Este un gest lipsit de politețe față de actori, în primul rând, dar și față de ceilalți spectactori.

    
Vedete din Romania Vedete internationale