Trecerea de la ochelarii de vedere la o pereche de lentile de contact, fie ca pacientul in cauza a fost diagnosticat cu miopie sau astigmatism, ori se confrunta de cativa ani cu presbiopie implica o cunoastere aprofundata a particularitatilor lentilelor de contact. Aceasta suita de particularitati, cunoscuta stiintific sub denumirea de parametric ai lentilelor de contact, sunt cei care diferentiaza si clasifica tipurile de accesorii medicale moderne.
Asadar, daca in cazul ochelarilor de vedere, prescriptia primita de catre pacient de la medicul oftamolog nu indica decat dioptriile si distanta pupilara, in cazul lentilelor de contact, indiferent ca vorbim despre cele sferice, torice sau multifocale, exista o serie de elemente pe care specialistul oftalmolog le precizeaza.
sunt doar cateva elemente definitorii cu un rol esential in stabilirea tipului de lentila de contact in acord cu cerintele si nevoile fiecarui pacient!
Raza de curbura a lentilei de contact: un element aparent de neglijat
Atunci cand optezi pentru un set de lentile de contact, cel mai important parametru de care trebuie sat ii seama, alaturi de dioptriile stabilite de catre oftalmolog, este raza de curbura a acestora. In principiu, raza de curbura a unei lentile de contact este acel parametru care descrie gradul de curbare a lentilei in milimetri. Acest parametru, aparent neglijabil de catre cei mai multi pacienti, are puterea de a oferi un confort maxim pe intreaga durata a purtarii acestora. De fapt, in functie de raza de curbura, veti sti cat de bine se aseaza lentila pe ochi.
In cazul lentilelor de contact moderne din materiale noi, raza de curbura poate varia intre 8 si 10 mm. De exemplu, in cazul lentilelor de contact Acuvue 1-Day Oasys, raza de curbura variaza intre 8.5 si 9 mm.
Diametrul lentilelor de contact
Un alt parametru de luat in calcul la stabilirea tipului de lentile de contact diametrul acestora. Diametrul lentilelor de contact nu este altceva decat o valoare care face referire la dimensiunea propriu-zisa a lentilei. Diametrul variaza la lentilele moi si la cele rigide. In cazul primei categorii, diametrul este mai mare, fiind cuprins intre 13 si 15 mm. In cazul celor dure, acesta va fi cuprins intre 9 si 10 mm.
Ca exemplu sugestiv, lentilele de contact Acuvue Advance au un dianetru de 14 mm.
Permeabilitate oxigenului: o caracteristica definitorie a lentilelor de contact
Prescriptia pentru lentilele de contact se diferentiaza categoric de cea aferenta ochelarilor de vedere. Pe langa faptul ca ochelarii de vedere sunt plasati la o distanta de aproximativ 12-13 mm fata de ochi, in timp ce lentilele de contact direct pe ochi, acestea din urma se diferentiaza si in functie de materialul din care sunt create, avand un continut variat de apa si permeabilitate a oxigenului.
O buna permeabilitate a oxigenului inseamna ca, in esenta, ochiul ca avea nevoie de o cantitate de apa cu 20% mai redusa pentru a-si mentine un nivel constant de umiditate si a nu se usca pe parcursul zilei.
Permeabilitatea la oxigen este data de constanta Dk/t. Cu cat lentilele stau mai mult pe ochi, cu atat vor fi mai permeabile la oxigen. Daca valorea permeabilitatii este mai scazuta, atunci ochii mai sensibili vor fi primii care vor avea de suferit, in sensul ca imediat se vor inrosi, se vor irita sau vor aparea senzatiile de mancarime.
Lentilele de contact Acuvue 1-Day Oasys au o permeabilitate a oxigenului de 121 Dk/t. Daca doriti sa aveti parte de super oferte de pret, cautati magazinele online gen Optilen Romania.
Umiditatea si continutul de apa al lentilelor de contact
Nu in ultimul continutul de apa al materialului din care este creata lentila, precum si gradul de umiditatea reprezinta un alt parametru de luat in calcul la stabilirea modelului de lentile compatibile cu nevoile pacientului. Unii pacienti prezinta o sensibilitate si o uscaciune pronuntata a ochilor. De aceea, au nevoie de un volum mai mare de apa care se regaseste in materialul din care sunt create lentilele.
Lentilele cu un continut ridicat de apa au proprietati negative de evaporare a apei pentru cei care aleg purtarea extinsa, indepărtand astfel umezeala din ochi. Asta inseamna ca trebuie acordatao atentie materialului din care sunt fabricate lentilele. Cele din hidrogel au un continut mai ridicat de apa, care se evapora mai repede si necesita astfel mai mult lichid din filmul lacrimal. Rezultatul: ochiul se usuca mai repede. Astfel, in cazul persoanelor cu ochi sensibili, medicul oftalmolog va recomanda un set de lentile de contact pe baza de silicon hidrogel, care prezinta o mai buna permeabilitate a oxigenului, retinand lichidul.
Parametrii lentilelor de contact torice si multifocale
Parametrii mai sus-enuntati vizeaza toate categoriile de lentile de contact, insa indeosebi cele sferice.
Daca suferiti insa de astigmatism sau presbiopie sau de orice alta afectiune progresiva, specialistul oftalmolog va recomanda o pereche de lentile de contact torice sau multificale, dupa caz.
Acestea se diferentiaza de cele sferice printr-o serie de alti parametri, cum ar fi axa, cilindrul ori aditia.
Lentilele de contact torice (cu cilindru) au doua dioptrii create cu diferite curburi unghiulare. Una corecteaza miopia sau hipermetropia, iar alta este pentru astigmatism. Lentilele torice se gasesc in mai multe variante: zilnice, bilunare și lunare, dar si cu purtare continuă.
Aceste lentile se numesc torice si se folosesc pentru a corecta curbura iregulara a corneei, din cauza careia lumina nu cade in mod egal pe retina, iar vederea este blurata.
Axa reprezinta gradul de inclinatie a lentilei si poate varia intre 0 si 180 de grade. Variatia cilidrului in cazul unei set de lentile de contact torice este cuprinsa intre -0.75 si -10 dioptrii. In cazul lentilor progresive, se mai adauga un alt parametru, aditia, cu valori cuprinse intre 1 si 3 dioptrii.
Pentru lentilele multifocale, precum Pure Vision 2 HD, aditia poate fi low sau high.
In concluzie, cunoscand mai in detaliu toti acesti parametri principali ce caracterizeaza lentilele de contact, orice pacient va sti mult mai bine care este modelul potrivit si cum sa il aleaga.