(P) Primul calculator cuantic care depășește puterea celor mai avansate supercomputere

.

Din punct de vedere al tehnologiei, se poate spune fără îndoială că știrea momentului la nivel global se leagă de cei de la Google, care se pare că au dezvoltat primul calculator cuantic. Acesta este capabil să rezolve în 3 miniute și 20 de secunde un calcul complex pe care cel mai avansat computer din lume l-ar realiza în aproximativ 10.000 de ani. 

Un proiect secret, anunțat totuși publicului

Acestor computer cuantic depășește astfel cu mult puterea celor mai avansate supercomputere existente anterior – model Summit. Calculatorul dezvoltat de celebra companie Google (mereu axată pe inovație) este un prototip și se pare că proiectul a fost unul realizat în secret. Conform Financial Times, citat de libertatea.ro, documentul specialiștilor de la Google a fost postat și apoi înlăturat rapid de pe un website al celor de la NASA. 

„Această accelerare majoră în raport cu toți algoritmii clasici cunoscuţi permite o atingere experimentală a supremaţiei cuantice în privinţa unei sarcini de calcul şi anunţă începutul mult anticipatei paradigme de programare. Din ceea ce ştim în acest moment, acest experiment remarcabil consemnează primul calcul care poate fi efectuat doar pe un procesor cuantic”, se menționează în documentul postat și apoi ascuns de către NASA. 

Momentul este unul deosebit, însă mai sunt necesare multe progrese în domeniu

Conform cercetătorilor, momentul marchează atingerea unei supremații cuantice, adică o capacitate a computerelor de a efectua operații de calcul ce anterior erau practic imposibile. Totuși, anunțul vizează doar atingerea unui pas dintr-un șir de procese necesare pentru ca un astfel de computer să poată rezolva probleme la nivel practic. Momentan, sistemul menționat este capabil să efectueze un singur calcul, extrem de tehnic, iar până la noi progrese remarcabile în acest context ar mai putea trece câțiva ani.

Multe companii sunt axate pe studii și experimente în domeniul computerelor cuantice, căci acestea ar putea revoluționa diverse domenii. Viitorul ar putea să fie puternic influențat de către computerele cuantice în domenii precum agricultura, chimia, industria farmaceutică, dar și în automatizarea unor sisteme, în logistică, producție industrială, energie și chiar în domeniul financiar.

Viitorul sună… smart!

Ne aflăm de altfel în ceea ce se numește era digitală, totul fiind dezvoltat în sfera IT&C. Lumea modernă se bazează acum pe tehnologii accesibile, așa cum este stocarea datelor în cloud. Serverele au devenit mai performante, găzduirea datelor este ieftină, sigură, rapid de accesat. De exemplu la thc.ro poti cumpara un plan de gazduire date cu mai putin de 1 euro pe luna! Oricine poate avea astăzi dispozitive precum smartphone-uri de ultimă generație, cu ajutorul cărora se pot accesa aplicații prin prisma cărora de controlează diverse alte dispozitive. 

Să nu uităm de ascensiunea conceputului smart home, precum și a conceputului smart city, inclusiv în țara noastră. Cu siguranță viitorul va fi continuu influențat de tehnologie, inovațiile fiind rapid implementate în producția de masă în scurt timp de la lansarea prototipurilor. Se poate discuta despre o societate de consum a tehnologiei, căci totul trece rapid de la tehnologie de ultimă generație la normalitate implemetată în viața de zi cu zi a oamenilor obișnuiți. Acțiuni precum plata la comercianți doar prin apropierea telefonului mobil păreau în trecut subiecte SF, iar astăzi sunt accesibile oricui.

Ultima modificare septembrie 24, 2019 5:50 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale