Perna nu este doar un accesoriu oarecare pentru dormit. E drept că unii specialiști recomandă somnul fără pernă. Dar am evoluat, iar produsele din această categorie ne ajută simțitor.
Cu sau fără pernă, somnul trebuie să fie odihnitor. Astfel, sănătatea are numai de câștigat. Și întregul organism îți va mulțumi, simțindu-se, pur și simplu, bine. De aceea, când alegi accesoriile de dormit, inclusiv perna, trebuie să ții cont de materiale, de texturi și de ceea ce ți se potrivește.
Perna bună e cea care ți se potrivește
Ceea ce este bun pentru cineva îi poate face rău altcuiva. Prin urmare, nici accesoriile de dormit nu nu se aleg după preferințele celor care le recomandă. Însă sunt niște caracteristici de care ar trebui să ții cont la achiziționarea unei perne.
Înainte de toate, structura ortopedică e de luat în seamă. Trebuie să susțină bine capul, gâtul și umerii. Așa încât coloana vertebrală să rămână dreaptă în timpul somnului. Și să nu existe puncte de presiune pe restul corpului, cauzate de poziția deficitară. Altminteri, te trezești dimineața cu gâtul înțepenit, cu dureri ciudate.
Natural sau sintetic?
Tot ce e natural e și sănătos. Cel puțin așa gândesc mulți. Dar s-au dus vremurile în care puful de gâscă și lâna umpleau pernele și plapumele din lada de zestre a bunicii. Microfibra se bucură de un succes real în zilele noastre, la fel ca și spuma cu memorie sau latexul.
Trăind pe repede înainte, avem nevoie de produse ușor de întreținut, antialergice și antibacteriene. Așadar, materialele naturale pierd teren în ceea ce privește umplutura pernelor. Dar rămân de preferat materialele naturale pentru fețele de pernă și lenjerii. Căci acestea absorb umezeala și sunt prietenoase cu pielea.
Un atu în plus au pernele din materiale sintetice pentru că se pot spăla la mașină. Ceea ce nu este valabil și în cazul pernelor cu puf ori pene. Totuși, umplutura din fibră de bambus face ca perna să le fie de un real folos celor care transpiră mult în somn.
Poziția de dormit dictează
Felul în care dormi este foarte important în alegerea pernei potrivite. Și asta pentru că, în funcție de acesta, se echilibrează corpul în somn. Specialiștii consideră că cea mai potrivită și benefică poziție de somn este pe spate. Dacă dormi așa, ai nevoie de o saltea ceva mai fermă, spre tare chiar, și de o pernă care respectă structura anatomică. Trebuie să aibă o duritate medie și să susțină bine gâtul și coloana. Cei care dorm pe o parte au nevoie de perne tari, dense, care să susțină regiunea gâtului. Somnul pe burtă necesită pernă moale, subțire sau chiar lipsa pernei. Oricum, această poziție este total contraindicată.
Ultima modificare iulie 30, 2019 1:18 pm