Home > Advertorial > (P) Libresse susține femeile din România să vorbească despre #PoveștileDinNoi: doar 16% dintre femei discută despre schimbările fizice și emoționale ce apar odată cu sarcina
(P) Libresse susține femeile din România să vorbească despre #PoveștileDinNoi: doar 16% dintre femei discută despre schimbările fizice și emoționale ce apar odată cu sarcina
Apariția unui copil în viața fiecărei femei este împlinirea supremă, însă călătoria spre rolul de mamă și nașterea vin cu o serie de schimbări de natură fizică, emoțională și cu multă nesiguranță. Astfel că, în cele mai multe cazuri, oglinda devine cel mai mare dușman al proaspetei mămici, iar toată bucuria acestei experiențe este umbrită de percepția asupra propriului corp. Toate aceste transformări, de la modul în care arată corpul până la diversitatea stărilor emoționale pe care le experimentează, fac parte din povestea fiecărei femei, dar care rămâne ascunsă.
Cu siguranță, sarcina aduce cu sine bucurii enorme, dar și o mulțime de frici și emoții contradictorii care pot pune stăpânire pe starea de spirit și pe sănătatea fizică a viitoarei mămici. În toată această perioadă, femeile trec prin experiențe diferite și se confruntă cu o diversitate impresionantă de emoții – plăcere, durere, dragoste, teamă, nesiguranță. Însă, de cele mai multe ori, aceste trăiri sau stări, de altfel absolut normale, sunt reprimate sau chiar negate, din teama de a nu fi judecate de cei din jurul lor.
Femeile din România încă nu au curajul să vorbească deschis cu partenerul, familia sau prietena cea mai bună despre schimbările prin care trec, despre emoțiile și trările pe care le au în legătură cu sarcina, despre teama de a pierde sarcina sau chiar despre apariția unei depresii post-naștere. Acest lucru ni-l confirmă și studiul* Libresse care a identificat adevăratele preocupări și temeri ale femeilor din România și ne arată faptul că doar 16% dintre femei discută despre schimbările fizice și emoționale ce apar odată cu sarcina.
Lipsa unei conversații în jurul unor astfel de subiecte apare din teama de a nu dezamăgi, de a nu se ridica la nivelul așteptărilor celorlalți sau de a nu mai fi considerată o mamă bună. Apoi, mai apare și sentimentul de vinovăție și de rușine de a se afla într-o anumită dispoziție sau de a arăta într-un anume fel pe durata sarcinii. În toată această tranziție către noul rol de mamă și în acest amestec complex de experiențe, trăiri, emoții, femeia este copleșită de insecurități și se „luptă” să corespundă standardelor de frumusețe și normalitate impuse de societate.
Aceste experiențe, emoții și temeri sunt incredibil de comune, însă pentru că nimeni nu are curajul să vorbească despre acest lucru, femeile cred că sunt singurele care se confruntă cu ele. Astfel, pentru ca aceste povești să devină cunoscute, Libresse lansează manifestul „Să lăsăm #PoveștileDinNoi să fie auzite!” prin care deschide conversația despre toate tabuurile care planează asupra femeilor și oferă o voce tuturor acestor adevăruri știute, dar ascunse.
Stigmatizarea aspectului fizic și a stărilor prin care femeia trece pe perioada sarcinii poate cauza, de cele mai multe ori, o perturbare la nivelul încrederii în sine. Prin inițiativa Libresse, femeile sunt încurajate să facă un exercițiu de sinceritate cu propria persoană, să-și accepte momentele de vulnerabilitate și să le împărtășească fără rețineri. Cu cât se vorbește mai mult și mai liber despre toate aceste experiențe, cu atât mai multe femei vor fi mai încrezătoare să-și facă cunoscută propria poveste.
*Studiul Libresse, care prezintă o analiză în profunzime a preocupărilor și temerilor cu care se confruntă femeile, a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 505 de femei, din mediul urban, în luna mai 2020.