Tortul este o prăjitură a momentelor delicioase şi fericite. Oricine se bucură la vederea unui tort apetisant, iar piaţa de torturi aniversare reuşeşte să transforme acest deliciu într-o adevărată operă de artă.
Dacă astăzi oamenii îşi serbează momentele importante ale vieţii prin torturi de nuntă care sunt vedetele serii, torturi aniversare sau pur şi simplu cele clasice prin care se sărbătoresc micile reuşite ale vieţii, lucrurile nu au stat aşa dintotdeauna.
Conform cofetarilor de la artdessert.ro, tortul nu a fost mereu un reprezentant al momentelor fericite şi de-a lungul timpului a avut numeroase semnificaţii şi scopuri.
Care sunt originile tortului?
Primele prăjituri rotunde asemănătoare torturilor de astăzi au fost preparate în Grecia Antică. Acestea erau, de fapt, nişte turte din grâu îndulcite cu miere şi reprezentau ofrande aduse zeiţei Artemis.
Aceleaşi turte dulci erau întâlnite şi în Germania din perioada medievală. Acestea erau dăruite trecătorilor atunci când se năştea un copil.
De la banalele turte din grâu, torturile au început să devină din ce în ce mai elaborate şi să conţină ingrediente din ce în ce mai scumpe. Astfel, în secolul XVII, torturile au ajuns să fie foarte complexe, să aibă mai multe straturi de blat şi să fie învelite în cremă şi glazura dulce. Acestea erau prezente pe mesele persoanelor bogate şi însoţeau cele mai importante evenimente: zile de naştere, nunţi sau diverse sărbători. Din păcate, o bună perioadă de vreme torturile acestea elaborate au fost accesibile doar nobilimii şi familiilor foarte bogate.
Revoluţia industrială a adus tortul şi în rândul maselor şi a dat naştere popularităţii pe care o are astăzi această prăjitură.
Astăzi, varietatea detorturi este una extrem de mare. Se poate opta pentru torturi colorate, în diverse forme, cu sute de arome interesante şi foarte multe ingrediente. Oricine are un tort preferat şi oricine s-a bucurat de mai multe ori în viaţa de o felie însiropata şi dulce dintr-un tort.
Lucruri interesante despre torturi
La început, torturile aveau doar forma rotundă. Deşi astăzi tortul poate lua absolut orice formă, pentru sute de ani acesta era rotund. Tocmai de aceea, atunci când vine vorba despre torturi clasice, acestea sunt mereu rotunde;
Tortul de nuntă nu are o istorie chiar atât de bogată pe cât s-ar crede. Primul tort de nunta a fost făcut în 1955;
Cel mai scump tort din istorie a costat 53 de milioane de dolari. Acesta a fost acoperit cu 4000 de diamante şi a fost pregătit de o cofetărie din Anglia;
Cel mai mare tort din lume a cântărit 6818 kg. Acesta a fost realizat pentru o nuntă din Connecticut, în 2004;
Praful de copt şi bicarbonatul au reprezentat o adevărată revoluţie pentru prepararea tortului. Acestea au permis prepararea la scară largă a prăjiturii şi au făcut-o accesibilă tuturor.
Tortul are, aşadar, o mulţime de semnificaţii şi are o istorie cât se poate de bogată. Până la urmă însă, nu istoria este importantă, ci momentul acela în care este gustat, transformând fiecare înghiţitură într-un deliciu.