(P) Inspirație pentru Design de Coduri QR pentru Restaurante

.

Meniuri digitale prin scanare cod QR. Dacă cu nu mult timp în urmă erau privite mai degrabă drept o fiță tehnologică decât o necesitate, în perioada pandemică și-au găsit cu repeziciune locul în cadrul unităților de alimentație publică. Proprietarii restaurantelor plasează codurile pe mese sau la intrarea în local, încurajând clienții să le scaneze cu telefoanele mobile pentru a vedea meniul sau chiar pentru a comanda. În acest fel se elimină necesitatea meniului clasic, față de atingerea căruia clienții au dezvoltat o anumită reticență, și se elimină totodată timpul de așteptare pînă la sosirea chelnerului.Ținând cont de evoluția tehnologică și de contextul post-pandemic actual, oaspeții sunt cât se poate de deschiși în a se acomoda cu această nouă modalitate de vizualizare a meniului. Codurile QR sunt o soluție igienică care reduce răspândirea microbilor și îi face să se simtă mai în siguranță – nu doar pe ei, personalul de servire resimte același beneficiu.

Cum să creezi un meniu digital prin scanare cod QR

Pasul 1. Meniul trebuie să fie disponibil online

Este de la sine înțeles că dacă vrei să le oferi clienților posibilitatea să vadă meniul în format digital, acesta trebuie să fie disponibil online. Deci primul pas este să ai meniul online. Dacă ai deja un website, fie de prezentare, fie direct cu opțiune de comenzi online, problema este aproape rezolvată. Dacă nu, trebuie să identifici un furnizor potrivit pentru servicii de realizare website-uri. Pe piață există nu doar servicii specializate de realizare site-uri pentru restaurante, dar și soluții specifice de meniu digital, care includ întreg serviciul, de la realizarea site-ului până la furnizarea codului QR aferent.

Înainte de orice ar trebui să te asiguri că meniul tău online este formatat corect pentru o experiență de vizualizare contactless. Pentru acesta trebuie să ai în vedere următorii factori:

Meniul tău online este mobile-friendly?Din moment ce clienții vor vedea meniul pe telefon, trebuie să te asiguri că acesta poate fi parcurs în mod optim de pe telefonul mobil, și nu doar de pe laptop-uri.

Meniul tău online este în format PDF?După cum am menționat mai sus, meniul trebuie să fie mobile-friendly, iar fișierele PDF nu sunt întotdeauna astfel. Textele trebuie să fie suficient de mari cât să poată fi citite ușor, de asemenea ar fi util să existe o funcție de filtrare sau căutare a preparatelor pentru clienții care știu din start ce doresc să comande și nu au răbdare să parcurgă întreg meniul. Un alt motiv pentru care PDF-urile ar fi de evitat este faptul că nu pot fi editate pentru a reflecta modificările din cadrul meniului.

Pasul 2. Generare cod QR

Poți genera un cod QR de unul singur, pe internet. Există o multitudine de site-uri care permit acest lucru, foarte multe fiind complet gratuite. Gratuit sună foarte bine, dar înainte să te bucuri ar trebui să știi că utilizarea lor implică asumarea unor riscuri.

Ceea ce face riscantă utilizarea site-urilor gratuite este faptul că te bazezi pe un serviciu negarantat pentru a redirecționa clienții către meniul online. Dacă site-ul lor are probleme, și codul tău QR va avea probleme. Pot să apară probleme cu scanarea și nu vei avea cui să te adresezi ca să le rezolve. Pot să apară căderi temporare ale serviciului, sau site-ul respectiv poate dispărea la un moment dat cu totul, și odată cu el și valabilitatea codului tău. Nimeni nu îți va garanta securitatea și funcționarea neîntreruptă a serviciului.

Serviciile contra cost obligă la existența unor standarde și garanții în ceea ce privește stabilitatea și securitatea serviciului. Ca să nu mai zicem de suport tehnic dacă și oricând vei avea nevoie. Utilizarea generatoarelor gratuite nu îți oferă nimic din toate acestea. Ideal ar fi să alegi o companie care îți poate oferi un serviciu stabil, accesibil, iar codul QR să vină cu tot cu design grafic, gata de tipărire.

Compania VilicoRest Soft Restaurant spre exemplu ajută restaurante, pizzerii, cafenele, hoteluri, etc., de pe cuprinsul întregii țări cu servicii complete de meniu digital prin scanare cod QR. Soluțiile includ suport, mentenanță și garanția unui serviciu oferit de o companie care deservește industria HoReCa încă din 2011.

Pasul 3. Plasează codul QR în restaurant

Codul QR își găsește cel mai bine locul pe mese, însă îl poți afișa și în alte locuri proeminente din cadrul localului, precum la intrare sau pe ferestre. Acest lucru le permite clienților să acceseze meniul încă dinainte să se așeze la masă.

Probabil că ai văzut deja coduri QR plasate pe mese în suporturi de plexiglas. Se pot tipări și sub forma de etichete autoadezive care să fie lipite pe mese, plastifiate sau nu, sau pe călăreți (table tent-uri).

Oricare variantă ai alege pentru localul tău, vei dori un design care să atragă atenția și să reflecte în același timp identitatea restaurantului tău.

Dacă ai nevoie de inspirație în acest sens, în articolul „Modele de design coduri QR pentru restaurante” publicat pe blogul site-ului VilicoRest găsești 11 modele grafice diferite care să te inspire în alegerea unui design special pentru codul QR al meniului digital din restaurantul tău.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton