(P) Infidelitate în vremea COVID 19

.

Sensibilitatea la infidelitate

Infidelitatea e o realitate cotidiană ce declanşează multe crize în cuplu. De două ori mai multe divorţuri comparativ cu alte cauze o au la bază, infidelitatea. E una dintre cele mai frecvente probleme cu care ajunge un cuplu la psihoterapeut.  

În zilele noastre, termenul infidelitate nu e sinonim doar cu infidelitatea sexuală, ci şi cu infidelitatea emoţională. Poate să doară la fel de mult situaţia în care partenerul de cuplu investeşte în paralel afecţiune şi energie într-o relaţie emoţională cu altcineva. 

Deşi se spune că mai mulţi bărbați ar alege infidelitatea sexuală și mai multe femeile pe cea emoţională, azi nu există de fapt vreo regulă în această privinţă. De multe ori bărbaţii pot avea o sensibilitate mai amplă la infidelitatea sexuală decât la infidelitatea emoţională. Însă nici asta nu e o regulă. Experiența de psihoterapeut, confirmată de evaluarea datelor culese într-un sondaj recent, sugerează că diferenţele în nivelul suferinţei asociate infidelităţii sexuale sau emoţionale pot fi corelate mai degrabă cu diferenţele în stilul de ataşament al partenerilor de cuplu. 

Ataşament şi motive pentru infidelitate

Mai multe persoane cu un ataşament de tip anxios-evitant par a fi semnificativ mai geloase sau ar suferi mai mult dacă ar fi vorba de o infidelitate sexuală, decât de o infidelitate emoțională. Majoritatea persoanelor cu un ataşament sigur, inclusiv bărbaţi, au susţinut că suferă mai mult atunci când e vorba de o infidelitate emoţională, faţă de o infidelitate sexuală. Poţi să citeşti mai multe aici despre ataşament şi modul în care poate influenţa întreţinerea conflictelor

Multe persoane ce comit o infidelitate nu încep neapărat cu intenţia de a-si înşela partenerul de cuplu. ‘Infidelitatea impulsivă reprezintă doar o mică parte din totalul infidelităţilor. Întotdeauna vor exista persoane mai atractive decât tine….dar atunci când conexiunea emoţională în cuplul vostru e una bună, probabilitatea ca partenerul să cadă pradă unor ispite e una semnificativ redusă.

Comunicarea deficitară şi diferenţele între sexe

De-a lungul timpului infidelitatea a fost tratată diferit la cele două sexe. Femeile o plăteau scump în timp ce la bărbaţi nu era ceva foarte condamnabil. În urmă cu 20 de ani datele mai arătau că bărbaţii erau mai infideli decât femeile. Azi nu există însă vreo regulă. Între 1991 şi 2006, infidelitatea feminină a sporit cu 40%. Modificarea statutului social al femeii a contribuit considerabil la acest efect.

Azi diferenţele între cele două sexe în privinţa infidelităţii s-au redus semnificativ. Un sondaj din 2016 arăta că, sub 35 de ani procentul infidelităţii la bărbaţi era de 20% iar la femei de 15%. Diferenţa e aproape de marja de eroare. Iar diferenţele în infidelitatea repetată nu existau.

Nici în privinţa motivelor infidelităţii diferenţele nu mai sunt atât de ample azi. O comunicare deficitară e adesea punctul de pornire la persoanele ce comit o infidelitate. Într-un top al al motivelor pentru infidelitate, la ambele sexe, pe primul loc ar fi deficientele de comunicare în cuplu (una din trei persoane). 

Infidelitate în vremea pandemiei

La o primă evaluare, am putea spune că reducerea posibilităţilor de întâlnire, ca urmare a restricţiilor impuse de pandemia COVID 19, ar putea contribui la diminuarea riscului de infidelitate şi la o apropirea emoţională mai bună. Însă lucrurile nu sunt chiar atât de simple.

Poţi citi aici mai multe despre rezultatele sondajului ce a urmărit motivele pentru care înşeală bărbaţii şi femeile şi despre cum poate favoriza pandemia infidelitatea . Iar dacă ai nevoie de sprijinul unui psihoterapeut pentru a da ‘restart unei relaţii după o infidelitate sau un divorţ, poţi programa o sesiune de terapie de cuplu trimiţând un mesaj la 0724 232 893.  Sesiunile se desfăşoară fie online fie la cabinetul psihologic Rareş Ignat ACORD, Bucureşti.

Ultima modificare decembrie 3, 2020 3:52 pm

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale