O imunitate puternica pe durata celor 9 luni de sarcina este necesara pentru a te feri de gripa si raceli. Iar daca inainte de sarcina o banala raceala nu-ti dadea prea multe batai de cap, acum, cand nu ai voie sa iei medicamente la intamplare, este mai important ca niciodata sa nu racesti. Nici macar suplimente pentru imunitate nu poti lua, asa ca o modalitate de baza prin care poti avea grija de sanatatea ta si a bebelusului tau ramane alimentatia.
O dieta corecta si echilibrata iti furnizeaza toti nutrientii de care ai nevoie pentru a beneficia de o buna imunitate pe masura ce sarcina evolueaza. Daca vrei sa afli cand este momentul nasterii, poti vedea aici calculator sarcina. Pana atunci, iata ce trebuie sa incluzi in meniul tau.
Pune accent pe calitatea alimentelor, nu pe cantitate
Desi esti responsabila de hranirea bebelusului din burtica, stii prea bine ca nu e recomandat sa mananci pentru doi. Mai mult decat cantitatea, conteaza calitatea si varietatea alimentelor pe care le consumi. De echilibrul dietei depinde sanatatea ta si a bebelusului. Ai putea fi tentata de binecunoscutele pofte alimentare si sa nu-ti refuzi nimic, pe motiv ca „asta cere organismul si, daca nu-ti faci pofta, bebelusul are de suferit”. In realitate, lucrurile nu stau chiar asa. Studiile sustin ca poftele alimentare sunt determinate mai degraba de motive psihologice, si nu fiziologice, asa ca nu influenteaza evolutia sarcinii sau dezvoltarea fatului. Deci, nu prea sunt motive intemeiate sa te lasi influentata de mitul poftelor de graviduta si sa mananci tot felul de alimente nesanatoase.
Mananca zilnic cel putin cinci legume si fructe diferite
Acestea sunt surse naturale de vitamina C, fibre, minerale si antioxidanti. O dieta de tip mediteranean este foarte potrivita in perioada sarcinii, spun medicii. Antioxidantii sunt compusi naturali ce au capacitatea de a reduce efectele toxice ale radicalilor liberi, care pot impiedica inclusiv functionarea corecta a sistemului imunitar. Radicalii liberi, neanihilati, se asociaza cu o multime de boli, de la predispozitie la viroze respiratorii si alte infectii pana la afectiuni ale plamanilor, boli degenerative, imbatranire precoce, cancer de piele si alte tipuri de cancer.
Consuma cereale integrale si orez integral
Pe langa un tranzit intestinal optim, fibrele din cereale integrale, orez integral, seminte de in, bulgur s.a. iti asigura si un aport de seleniu si de vitamine din grupul B, cu un puternic efect antioxidant.
Alege alimente bogate in zinc
Zincul este implicat in sistemul enzimatic al imunitatii si inhiba inmultirea rinovirusurilor. Pentru aceasta poti alege oua, peste si produse lactate (preferabil de provenienta ecologica).
Opteaza pentru gustari sanatoase: nuci, migdale, caju
Aceste alimente sunt surse importante de vitamina E, un puternic antioxidant care protejeaza celulele sistemului imunitar.
Mananca iaurt, kefir, branza de vaci
Sunt alimente ce contin microorganisme probiotice (bacterii bune care traiesc in sistemul nostru digestiv si alcatuiesc flora intestinala). Trebuie sa stii ca aproape 80% din functia imunitara a organismului se realizeaza la nivel intestinal. De aceea, o flora intestinala echilibrata reprezinta primul pas pentru intarirea imunitatii. Dintre bacteriile probiotice, Lactobacilii si Bifidobacteriile din iaurt natural, sana, kefir se remarca prin cresterea apararii imunitare.
Alege alimente bogate in omega 3
Inlocuieste carnea grasa, carnea tocata, branzeturile grase si produsele de patiserie cu alimente care contin grasimi sanatoase, cum ar fi acizii grasi omega 3. Cele mai bune surse de omega 3 sunt: pestele gras (somon, ton, macrou), nucile si alte fructe cu coaja lemnoasa, avocado, ulei de masline. Mare atentie la prepararea pestelui! Opteaza pentru peste de captura si gateste-l bine inainte de consum. In timpul sarcinii nu se recomanda consumul de peste crud (afumat sau marinat), din cauza riscului de toxiinfectii alimentare, in principal listerioza.
Nu uita sa dormi suficient si sa faci miscare
Un deficit cronic de somn poate duce la scaderea imunitatii, iar in plus asta te va face sa te simti mai tot timpul obosita, ceea ce nu este deloc bine pentru dezvoltarea bebelusului.
Miscarea, pe cat posibil in aer liber, te va ajuta si sa dormi bine, si sa iti fortifici imunitatea. Mersul zilnic pe jos este un mod la indemana pentru a fi in forma si a te feri de raceli.
Mai multe informatii despre un stil de viata sanatos, prevenirea si tratarea bolilor poti descoperi pe site-urile SfaturiMedicale.ro si Cancer360.ro – platforme de informare si educatie pentru sanatate dezvoltate de GTS Solution.
Despre GTS Solution
GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii si solutii pentru piata farmaceutica din Romania.
Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.
Ultima modificare aprilie 23, 2019 1:23 pm