Datorita pozitiei centrale pe care o ocupa in orice incapere, alegerea unei lustre poate fi cea mai importanta decizie in ecuatia designului interior si a functionalitatii camerei. Evident, scopul principal al lustrei este sa ofere lumina potrivita pentru desfasurarea diferitelor activitati din incapere, asadar in randurile ce urmeaza vei putea descoperi cateva considerente dupa care sa te ghidezi pentru a acoperi intrutotul capitolul “functionalitate”.
Necesarul de lumina
Specialistii de la eOrion.ro subliniaza urmatorul detaliu: “cantitatea” potrivita de lumina din camera poate face diferenta dintre o atmosfera placuta, confortabila si una tensionata, apasatoare. Astfel, in acest calcul sunt incluse activitatile desfasurate in incapere, dimensiunile camerei si zonele in care doresti sa amplasezi alte corpuri de iluminat. Daca vrei sa beneficiezi de lumina puternica in intreaga incapere, primul pas ar fi sa cauti lustre cu 3 sau mai multe becuri, in functie de pozitionarea lustrei si de suprafata totala a camerei.
Indiferent de intensitatea luminoasa pe care o ofera lustra, trebuie sa completezi acest necesar de lumina si cu ajutorul unor corpuri de iluminat care sa orienteze fasciculele luminoase in plan orizontal, catre centrul camerei. Astfel, obiectele si persoanele din camera vor beneficia de lumina si pe suprafetele verticale, iar detaliile vor putea fi observate mult mai bine. Una dintre sugestii ar fi sa montezi aplice pe un perete sau sa folosesti un lampadar.
Noile tehnologii din domeniul electric ofera astazi solutii deosebit de eficiente. Astfel, daca sursele incandescente ofereau un anumit grad de luminozitate la o putere de 40, 60 sau 100 de watti, noile surse LED ofera aceeasi lumina, insa cu un consum mult mai mic de energie. Astfel, un bec LED de 7-8W iti va oferi aceeasi lumina ca un bec incandescent de 60W. Sfatul, asadar, este sa te orientezi in functie de numarul de lumeni pe care il ofera becul, nu in functie de puterea sa.
Ca in cazul oricarui alt corp de iluminat, becurile lustrei pe care o achizitionezi trebuie alese in functie de tipul de fasung cu care aceasta este dotata. Astfel, majoritatea becurilor sunt fabricate pentru dulii de tip E14 si E27, insa exista multe alte modele si specificatii. Tocmai de aceea, inainte sa faci achizitia, trebuie sa te asiguri ca poti gasi cu usurinta si tipurile de becuri cu care functioneaza lustrele din casa ta.
Materialele din care este realizata
Pe langa aspectul pe care il asigura, materialele ce intra in confectionarea unei lustre trebuie sa fie de cea mai buna calitate. Fie ca alegi sticla transparenta sau opaca, lemnul de o anumita nuanta, metalul cu finisaj aparte sau plasticul special modelat in stil deosebit, trebuie sa te asiguri ca elementele functionale ale lustrei (mai ales partea electrica) sunt sigure, durabile si performante. Mai mult decat atat, prinderile, tijele, bratele si alte elemente de sustinere trebuie sa fie rezistente si sa ofere stabilitate, astfel incat sa nu ai parte de surprize neplacute la montaj sau pe parcursul utilizarii.
Confortul vizual absolut
In situatia in care vrei sa detii control total asupra gradului de iluminare al incaperii, indiferent de aportul luminos al celorlalte surse sau de momentul zilei, un intrerupator cu variator de tensiune este exact dispozitivul de care ai nevoie! In cazul in care alegi sa montezi un dimmer, insa, trebuie sa stii ca si becurile cu care echipezi lustrele actionate in acest mod trebuie sa permita varierea intensitatii.
Daca vrei sa gasesti cele mai bune solutii pentru iluminatul casei tale si cele mai noi game de lustre ale producatorilor de top din industrie, viziteaza www.eorion.ro!