Home > Advertorial > (P) Durerea in piept: cand iti da motive de ingrijorare?
(P) Durerea in piept: cand iti da motive de ingrijorare?
.
Actualizat 22.04.2019, 17:46
Durerea in piept se poate manifesta in diverse moduri: un punct dureros precis, senzatie de apasare sau gheara in piept, durere fulgeratoare sub forma unei intepaturi puternice sau durere difuza. Aceste dureri pot avea origine cardiaca, pulmonara, gastrica, psihogena sau de alta natura. In orice caz, durerea toracica este unul dintre cele mai frecvente simptome care aduc pacientii la medic.
Poate fi vorba despre:
urgenta medicala – infarct, disectie de aorta, embolie pulmonara, pneumotorax;
Angina pectorala. Reducerea fluxului de sange catre inima, cauzata de ateroscleroza, poate provoca durere in piept, resimtita ca o presiune sau senzatie de strangere. Uneori, durerea iradiaza spre brat, umar sau maxilar, imitand infarctul, varianta care nu trebuie exclusa. Crizele de angina pot fi declansate de efort fizic, emotii puternice, stres. In general, durerea trece prin odihna si administrarea medicatiei recomandate de cardiolog.
Infarct miocardic. Durerea este intensa, brutala si necesita ajutor medical de urgenta. Senzatia de gheara se extinde la nivelul pieptului si gatului, mandibulei sau bratului stang. Durerea este insotita de transpiratii reci, respiratie dificila, greata, varsaturi.
Pericardita. Aceasta inflamatie a invelisului care acopera muschiul inimii poate cauza dureri ascutite in piept si de-a lungul gatului, mai ales in pozitia culcat pe spate. Durerea se accentueaza odata cu respiratia si mancatul.
Disectia de aorta. Este o patologie cardiaca amenintatoare de viata provocata de ruperea straturilor din interiorul aortei si patrunderea sangelui in tunica acesteia. In majoritatea cazurilor, durerea pectorala este severa, insotita de sincopa, hipovolemie, confuzie mentala. In alte cazuri, durerea este usoara si poate fi considerata gresit de cauza musculo-scheletala. Interventia chirurgicala este absolut necesara pentru prevenirea decesului.
Dureri cauzate de boli pulmonare
Infectii pulmonare. Pleurezia, pneumonia, abcesul pulmonar pot cauza dureri in piept, adesea sub forma unor junghiuri ascutite cand pacientul respira, tuseste sau stranuta. De obicei, aceste boli sunt insotite de febra, frisoane, tuse, dificultati respiratorii, stare generala alterata.
Embolie pulmonara. Aparitia unui cheag de sange la nivelul plamanilor provoaca durere ascutita atunci cand pacientul respira profund. De asemenea, apar batai rapide ale inimii, sincopa. Aceasta este o complicatie a trombozei venoase profunde sau ca urmare a unei interventii chirurgicale.
Pneumotorax. De cele mai multe ori este cauzat de un traumatism toracic in cursul unui accident. Plamanul este perforat sau se dezlipeste de peretele toracic, eliberand aer in cavitatea toracica. Durerea este vie si insotita de dificultate respiratorie brusca.
Cancer pulmonar. Diagnosticarea cancerului de plamani este adesea intarziata si dificila pentru ca boala este confundata cu racelile repetate sau cu tusea cauzata de fumat. In majoritatea cazurilor, pacientii ajung sa fie diagnosticati in stadii inoperabile. Statisticile arata ca neoplasmul pulmonar este cel mai ucigas cancer din lume. Este important sa va prezentati la medic daca prezentati tuse persistenta, raguseala, respiratie dificila, dureri in piept, oboseala, transpiratii nocturne, lipsa poftei de mancare, scadere in greutate.
Mai multe informatii despre sanatate aflati pe site-urile SfaturiMedicale.ro si Cancer360.ro – platforme de informare dezvoltate de GTS Solution.
Despre GTS Solution
GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii si solutii pentru piata farmaceutica din Romania.
Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.