(P) Dragostea nu are vârstă, fertilitatea, DA! Află când absența sarcinii poate fi un semn al infertilității

.

Conform Institutului Național de Statistică 93,3% din femeile care nu au devenit mame până la vârsta de 35 de ani nu mai reușesc să aibă o sarcină. „Momentul nostru este acum”, campanie națională de informare și responsabilizare pentru susținerea natalității aduce în prim-plan o serie de informații complete și corecte privind infertilitatea, menopauza precoce și testul care poate determina rezerva ovariană a unei femei. Pentru a lămuri toate aceste aspecte și a sprijini tot acest demers de susținere a natalității în contextul autohton, am stat de vorbă cu Dr. Laura Dracea, medic primar ginecolog, specialist în infertilitate și reproducere asistată.

Când ar trebui să ne dăm seama că lipsa unei sarcinii este, de fapt, un semn al infertilității?

Infertilitatea nu se manifestă, de obicei, prin simptome. O suspectăm dacă, după 1 an de activitate sexuală neprotejată, nu a apărut încă sarcina. După 35 de ani nu trebuie așteptat mai mult de 6 luni înainte de a apela la specialist, vârsta în sine fiind un factor de risc pentru infertilitate.

Dar de câte tipuri este infertilitatea?

Infertilitatea este considerată primară, dacă nu a existat niciodată o sarcină sau secundară, dacă apare după ce au existat sarcini în antecedente.

Care sunt principalele cauze ale infertilității în contextul actual? Există, eventual, o cauză mai deosebită?

Putem vorbi de infertilitate feminină, masculină, de cauză mixtă sau de cauză neidentificată, în proporții relativ egale. Intrând mai în detaliu, cauzele sunt foarte variate. În cazul femeilor, cel mai frecvent infertilitatea este determinată de lipsa ovulației (în sindromul ovarelor polichistice), obstrucții sau disfuncții ale trompelor uterine, endometrioza. La bărbați, inflamații genitale sau sechelele după boli cu transmitere sexuală, varicocelul, afecțiuni endocrinologice sau genetice pot afecta fertilitatea. Nu trebuie uitat însă că, în 20% din cazuri, nu se identifică o cauză a infertilității și apare falsa impresie că nu există nicio problemă. În aceste situații, cauzele există, dar nu pot fi diagnosticate cu metodele actuale. Pot fi legate de calitatea celulelor reproductive, de disfuncții ale tractului genital după inflamații vechi, intervenții chirurgicale,  agresiuni imunologice sau factori nocivi din stilul de viață sau mediu. În ultimii ani, afecțiunile ce implică disfuncții imunologice sau îmbătrânirea reproductivă prematură se întâlnesc din ce în ce mai frecvent. Endometrioza, precum și insuficiența ovariană prematură (rezerva ovariană scăzută) par să fie bolile generațiilor noi și vremurilor recente.

Care sunt factorii care pot întârzia sau anula șansele de sarcină?

Fertilitatea este influențată de multipli factori, nu numai de afecțiuni medicale, dar și de stilul de viață, mediu sau context. Vârsta este cel mai important și limitativ factor asociat fertilității, ce influențează semnificativ atât șansele naturale de concepție, cât și șansele de succes ale tratamentelor. Amânarea sarcinii sau a sfatului unui specialist se pot dovedi greșeli cu consecințe iremediabile.Fumatul, obezitatea, bolile cu transmitere sexuală (de obicei asimptomatice, nediagnosticate și netratate) sau anumite intervenții chirurgicale din sfera genitală pot afecta semnificativ fertilitatea, atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților. Tot mai frecvent ne confruntăm și cu efecte negative ale consumului de steroizi sau anabolizante, în totală discordanță cu percepția falsă că masa musculară crescută ar confirma și o bună fertilitate.

Care sunt simptomele infertilității la femei?

Din păcate, infertilitatea nu prea oferă nici simptome, nici semne de alarmă. Spun din păcate, pentru că absența simptomelor induce în eroare și amână nepermis de mult adresarea către un specialist. Există, totuși, unele simptome care ar trebui să dea de bănuit: ciclurile menstruale neregulate, durerile sau secrețiile neobișnuite din sfera genitală semnalează, în general, afectări sau disfuncții care fie sunt asociate infertilității, fie pot conduce, în timp, la infertilitate, dacă nu sunt tratate corespunzător.

Ce este și cum se manifestă menopauza precoce?

În medie, menopauza se instalează în jurul vârstei de 50 de ani. Perioada cuprinsă între 38 de ani și menopauză se numește tranziție către menopauză și se asociază cu o fertilitate semnificativ mai redusă, progresivă, pe măsură ce vârsta avansează. Menopauza se poate instala mult mai devreme, uneori înainte de 30 sau chiar 20 de ani. În acest caz, se numește menopauză precoce. Poate fi determinată de o intervenție chirurgicală, de chimio sau radioterapie, dar adesea apare fără semne de alarmă și fără motive aparente, prin epuizarea înainte de vreme a celulelor reproductive din ovare (ovocite).

Ce ar trebui să știm despre testarea rezervei de ovule? Ce analize recomandă medicul specialist după vârsta de 35 de ani astfel încât să știm dacă mai suntem sau nu fertile? Presupun aceste investigații o pregătire specială?

Testarea rezervei ovariene de ovule este decisivă pentru aprecierea potențialului fertil pe termen lung. Ideal ar fi să se efectueze înainte de 30 de ani, pentru a depista acele cazuri cu rezervă ovariană redusă la persoane tinere. După 35 de ani, chiar și cu rezervă ovariană normală, fertilitatea scade prin reducerea calității ovocitelor. Testarea rezervei ovariene se poate face relativ simplu: fie printr-un test de sânge – dozarea AMH (hormonul anti-Mullerian), fie prin examinare ecografică – evaluarea AFC (numărarea foliculilor antrali). În ambele cazuri, testele se efectuează ușor, nu sunt necesare pregătiri speciale, dar interpretarea este bine să fie făcută de un specialist în infertilitate.

În ce constau procedurile actuale aferente tratamentului de fertilitate? Ce inovații medicale neivazive ne stau la dispoziție în aceste vremuri moderne?

În prezent, tot mai frecvent se apelează la tehnicile de reproducere asistată, în special fertilizare in vitro (FIV), fiind soluția cea mai eficientă în cele mai multe situații. Și în cadrul acestor tehnici, apar permanent tratamente și tehnici adjuvante noi, menite să îmbunătățească șansele de succes, siguranța sau comoditatea tratamentului. Avem dispozitive de administrare a medicației ușor de manipulat, aplicații în telefon pentru medici sau pacienți, tehnologii de laborator inovatoare. O soluție a zilelor noastre, în special pentru prezervarea fertilității pe termen lung, este congelarea ovocitelor sau spermei. De asemenea, putem apela mult mai ușor la bănci de celule reproductive, pentru ovocite sau spermă de la donatori.

Cât de eficiente sunt tratamentele clasice? Ce le diferențiază de cele avansate?

Tehnicile avansate de reproducere asistată sunt eficiente și conduc la rezultate mult mai rapide. Cu toate acestea, există încă și unele tratamente clasice cu reale beneficii și avantaje. Un exemplu îl reprezintă medicația de stimulare ovariană, atunci când este administrată la persoane cu disfuncții ovulatorii de tipul sindromului ovarelor polichistice. Atât medicația orală, ușor de administrat și necostisitoare, cât și cea injectabilă, sunt asociate cu rate foarte mari de succes, dacă nu există și alte cauze sau factori de infertilitate adiționali. În anumite stadii ale endometriozei, tratamentul chirurgical poate, de asemenea, să contribuie la îmbunătățirea fertilității naturale pentru o perioadă de timp. Tratamentele convenționale nu sunt nici ele lipsite de riscuri dar, spre deosebire de tehnicile de reproducere asistată, pot permite conceperea unui copil fără implicarea unor tehnici de manipulare a celulelor în laborator și, uneori, cu costuri mai reduse. Din păcate, în afara unor situații specifice la vârste tinere, eficiența tratamentelor clasice este mult redusă. Dacă acestea sunt utilizate necorespunzător sau prea târziu, riscă să amâne tehnicile mai eficiente și să reducă, în consecință, șansele de succes.

În afara de tratamentele medicale deja menționate, cum poate fi stimulată fertilitatea?

Pe lângă tratamentele medicale, există terapii complementare ce pot contribui, la rândul lor, la îmbunătățirea fertilității. Anumite tehnici de relaxare, acupunctura sau intervenții în dietă și activitatea fizică se adresează în special factorilor metabolici, energetici, endocrini sau psiho-emoționali asociați infertilității. De cele mai multe ori, acestea se asociază tratamentelor medicale, nu le înlocuiesc. Pe de altă parte, e necesară mai multă prudență în legătură cu suplimente și produse naturiste care se promovează ca remedii eficiente și sigure, fără a avea în spate studii legate de rezultate sau efectele secundare asociate.

Pot avea tratamentele de creștere a fertilității riscuri/contraindicații? De ce trebuie săținem cont?

Tratamentele medicale pentru fertilitate sunt utilizate de foarte mulți ani și beneficiază constant de studii științifice actualizate. Tehnicile de reproducere asistată au fost aplicate, la rândul lor, la milioane de pacienți, ducând la nașterea a peste 8 milioane de copii. Niciun medicament și nicio tehnologie nu sunt complet lipsite de riscuri, dar acestea sunt cunoscute, rare și controlabile, în cazul tratamentelor de fertilitate. După caz, anumite persoane pot avea contraindicații sau pot avea nevoie de măsuri suplimentare de precauție. Un specialist cu experiență în tehnicile reproductive are la îndemână, în prezent, atât medicație cât și soluții personalizate, pentru a putea ține sub control tratamentele, în cazurile cu risc crescut.

Care sunt metodele de prevenție în cazul infertilității feminine?

Fertilitatea poate fi menținută, protejată sau chiar prezervată pe termen lung. Stilul de viață are un rol foarte important: renunțarea la fumat, menținerea unei greutăți corporale adecvate, sportul sau activitățile fizice regulate, dieta echilibrată sunt doar câteva dintre metodele naturale ce contribuie la menținerea fertilității naturale. Nu în ultimul rând, activitatea sexuală protejată, pentru evitarea bolilor cu transmitere sexuală și chiuretajelor, precum și apelarea la specialist pentru controale periodice, sunt considerate metode de prevenție cu eficiență dovedită. Pentru persoanele care necesită tratamente ce pot afecta fertilitatea (de ex. chimioterapia utilizată în cancere), dar și pentru cele care doar doresc să mai amâne sarcina, există posibilitatea crioprezervării celulelor reproductive (ovocite sau spermă) pe termen lung. Toate aceste măsuri nu sunt însă suficiente în cazul acelor femei cu rezervă ovariană redusă la vârste tinere. O parte dintre tinerele care amână sarcina află la 35-38 de ani că este prea târziu. Ce este de făcut? Testarea rezervei ovariene prin testul AMH și sfatul unui specialist în infertilitate încă înainte de 30 de ani, este alegerea cea mai înțeleaptă pentru orice femeie care își dorește să devină, la un moment dat, mamă.

Află mai multe informații despre analizele recomandate în cazul infertilității, cum se realizează testarea rezervei de fertilitate, dar și multe alte detalii despre menopauza precoce, accesând site-ul Susținem Natalitatea.

Ultima modificare iulie 21, 2021 5:22 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale