Discuții sincere despre încredere și frumusețe, cu tinere din Generația Z. Episodul 1: Luiza Niculușcă, ilustratoare

.

Trei tinere din Generația Z, crescute în lumea internetului cu toate provocările ei, ne povestesc ce înseamnă frumusețea pentru ele, cum le-a afectat social media încrederea și ce-și doresc pentru viitor. O serie de interviuri sincere, inspirată de programul Dove „Ai încredere în tine”.

E prea băiețoasă. Asta a auzit Luiza cel mai des în adolescență, comentarii legate de cum arăta și se purta, venite și de la necunoscuți, pe Instagram, dar și de la oameni din cercurile mai apropiate, caz în care, spune ea, parcă a durut mai tare. Cu timpul, a învățat să aibă încredere în ea. A ajutat-o și maturizarea naturală, dar și studiile la Universitatea de Arte. Ce înseamnă feminin? Ce ajungem să numim frumos? Sunt căutări la care, cu timpul, și-a găsit propriile răspunsuri. Acum, la 20 de ani, Luiza Niculușcă vede frumusețe în micile particularități ale fiecăruia, chiar și în imperfecțiuni, și crede că frumusețea stă în a fi tu însuți.

Provocările din adolescență legate de imaginea de sine într-o lume modelată de online, în special de rețelele de socializare, sunt atât de frecvente și au o greutate așa de mare că efectele lor devin tot mai vizibile. Se simte, de exemplu, în încrederea foarte scăzută a adolescenților de azi.

O arată un studiu Dove realizat recent în România: 74% dintre fetele cu încredere de sine scăzută folosesc aplicații de editare foto pentru a schimba felul în care arată în poze, iar mai mult de jumătate dintre fete folosesc filtre pentru a le face „să arate mai bine”. Conform aceluiași studiu, realizat de compania Ipsos pentru Dove în februarie 2021, fetele din România încep să folosească de la 11 ani filtre și programe de editare ale pozelor pentru postările pe care le fac în social media.

În acest context a apărut programul Dove Ai încredere în tine. Platformă educativă pentru adolescenți, părinții și profesori; programul oferă, prin clipuri educative pe YouTube, articole și ateliere, sprijin pentru a face față provocărilor pe care le aduce social media în viețile adolescenților.

Discuții sincere despre încredere și frumusețe, cu tinere din Generația Z. Episodul 1: Luiza Niculușcă, ilustratoare

Ne-am propus să aflăm mai multe chiar de la ele, tinerele din Generația Z, care au crescut și s-au format într-o lume în care online-ul nu mai poate fi separat de offline. Cum și-au găsit încrederea în ele însele? Cum văd frumusețea? Ce cred că ar trebui să se întâmple cu standardele de frumusețe din media și social media?

În primul interviu din seria #FrumusețeFărăFiltre, stăm de vorbă cu Luiza Niculușcă, studentă la Universitatea de Arte din București și ilustratoare. Anul trecut, a publicat în revista pentru adolescenți Gen seria de ilustrații Body Image.

Discuții sincere despre încredere și frumusețe, cu tinere din Generația Z. Episodul 1: Luiza Niculușcă, ilustratoare

„Mi-ar fi plăcut să aud că e OK să vrei să te exprimi diferit față de alții prin felul în care arăți și să continui să faci asta pentru că te face fericită”, spune Luiza, gândindu-se la ceva ce crede că ar fi ajutat-o, când era adolescentă, să aibă mai multă încredere în ea și să depășească mai ușor problemele pe care i le provocau rețelele de socializare.

Când era adolescentă, petrecea mult timp pe Instagram. Obișnuia să compare felul în care arăta ea cu toate imaginile de modă cu fete și femei foarte frumoase și populare. Ajungea nu doar să se simtă prost – de ce nu arăta și ea la fel? – , dar și la măsuri mai problematice. „Este destul de frustrant să fii pe la 16 ani și să te chinui cu regim și cu tot felul de nebunii de genul. Corpurile noastre merg diferit și e normal să fluctueze”, spune tânăra artistă.

Cu timpul, a ajuns la o relație sănătoasă cu social media. Iar despre standardele de frumusețe promovate în media și-a dat seama că sunt nerealiste, deci nu se mai raportează la ele. „Am început să-mi dau seama că nu trebuie să arăți ca un anumit tipar ca să te simți tu bine-n corpul tău. Până la urmă oamenii arată diferit și asta e frumusețea”, explică Luiza.

Crede că a ajuns la încrederea sănătoasă de sine de acum și prin studiile de artă de la Universitate. Îi place, de exemplu, frumusețea barocă pentru că femeile arătau în artă ca-n viață, cu toată autenticitatea unui corp real. Îi mai plac și personajele atipice, cum sunt cele din filmele regizorului american Tim Burton.

De la întrebări legate de standardele de frumusețe actuale a ajuns să lucreze ilustrațiile din seria Body Image. A început cu interviuri printre prieteni prin care a vrut să înțeleagă cum vede generația ei ideea de frumusețe și relația cu imaginea de sine. Inspirată de informațiile adunate, a desenat ilustrațiile care au fost publicate în revista Gen.

Discuții sincere despre încredere și frumusețe, cu tinere din Generația Z. Episodul 1: Luiza Niculușcă, ilustratoare

A pornit ca un semnal de alarmă pentru alți oameni. Prin ilustrațiile ei, a vrut să arate cum sunt obiectificate corpurile femeilor. De exemplu, prin tiparele pentru forma corpului inspirate din obiecte – pară, clepsidră etc.

Discuții sincere despre încredere și frumusețe, cu tinere din Generația Z. Episodul 1: Luiza Niculușcă, ilustratoare

O bucură mult că adolescentele de azi au mai multe modele sănătoase care să le inspire să-și aprecieze propria frumusețe. Că societatea evoluează se vede și în editorialele de modă de acum, care nu mai țin cont de niște standarde nerealiste. „Să folosească persoane diferite, ca formă a corpului; să se vadă și detalii (naturale), care nu sunt făcute în Photoshop, la modul avem două-trei coșuri pe față sau poate mai multe, e o chestie normală, avem stretchmarks (vergeturi), avem păr, pentru că, ghici ce, suntem și noi oameni”, explică artista.

Altfel, frumusețea nu e despre aspectul fizic, crede Luiza Niculușcă. Mai important e să ai încredere în tine – așa vei atrage oameni în jurul tău oameni care te apreciază pentru cine ești cu adevărat.

Discuția completă cu ilustratoarea Luiza Niculușcă, în interviul video.

Citește și articolele publicate în platforma specială creată de Dove pentru programul Ai încredere în tine, dedicat adolescenților, părinților și profesorilor. Create alături de specialiști în psihologie, articolele pun la dispoziția tuturor ghiduri și resurse pentru a-i ajuta pe adolescenți să-și construiască o încredere de sine sănătoasă în lumea actuală, cu toate provocările ei.

Articolele sunt ajutorul de care părinții au nevoie pentru a deschide discuții cu ai lor copii despre subiecte delicate, cum ar fi bullyingul sau neîncrederea în propriul corp. Mai mult, vin și în ajutorul profesorilor, căci conțin resurse pentru sesiuni care pot fi predate la școală, în orele de dirigenție, pentru consolidarea încrederii de sine, precum și activități educaționale dedicate mentorilor și liderilor ai asociațiilor de tineret.

Materialele sunt disponibile și pot fi descărcate gratuit la adresa www.dove.com/ro/incredereintine.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton