La început, persoana care suferă de depresie poate observa stările persistente de tristețe și poate simți cum interesul pentru activitățile pe care deunăzi le considera plăcute scade pe zi ce trece mai mult. Astfel, se poate spune că zilnic luptă cu sine, în vederea găsirii acelui «ceva» care să aducă puțin soare în viață, doar că acesta nu poate să apară.
Speranța de vindecare scade drastic și atunci când cei din jur, familia și prietenii, nu tratează cu seriozitate problema, considerând stările sale negative ca fiind episoade trecătoare, mofturi sau, de cele mai multe ori, chiar nebunie.
Astfel, simptomele depresiei se acutizează, ajungând ca la un moment dat să nu mai poată fi conștientizate de către bolnav. Atunci, salvarea vieții acestuia cade în sarcina celor care îl înconjoară, de aceea este important ca toată lumea să cunoască ce presupune această afecțiune psihică și cum se manifestă.
Citind paginile istoriei umanității vom descoperi că în nenumărate documente, scrise de vindecători, filosofi și romancieri, este prezentă o descriere mai mult sau mai puțin exactă a depresiei. Astfel, putem spune că această afecțiune nu este una a omului din prezent, ci a afectat de-a lungul timpului viețile unui număr foarte mare de persoane.
Ideea cum că depresia nu ar fi o boală în adevăratul sens al cuvântului s-a conturat acum mult timp în urmă. De exemplu, în textele mesopotamiene antice apărea sub numele de «melancolie» și era catalogată drept boală psihică, privită de oameni ca fiind de origine «demoniacă» – cazurile erau tratate de către preoți, depresia fiind considerată o boală spirituală.
În prezent nu mai este privită atât de greșit însă, în continuare mai există persoane care o consideră mai mult un moft sau o formă de nebunie. Acest lucru face foarte mult rău, ținând departe bolnavii de tratament și, implicit, de vindecare.
Simptomele depresiei – semnale de alarmă ce necesită ajutor imediat
Ce este, mai exact, depresia? Depresia este o tulburare psihică caracterizată de o dispoziție tristă și/sau de pierderea plăcerii pentru aproape toate activitățile, simptome ce se manifestă pe o perioadă de minim două săptămâni.
Alte semnale care anunță această afecțiune sunt:
oboseală permanentă;
dificultăți de concentrare și de memorie;
dificultăți în ceea ce privește luarea deciziilor;
diminuarea sau creșterea excesivă a poftei de mâncare;
pierderea dorinței sexuale;
insomnii;
probleme de comunicare și relaționare;
sentiment accentuat de inutilitate;
halucinații, idei delirante de vinovăție și idei suicidare.
În cazurile extrem de grave, sentimentele de vinovăție și inutilitate, alături de ideea că nu există leac pentru depresie, pot transforma ideile suicidare în tentative de suicid. Astfel, foarte multe persoane ajung să renunțe la lupta cu viața. Dar depresia se poate trata!
Pacientul care suferă de depresie poate apela încă de la primele semne la ajutorul unui specialist. În cazul în care nu îi este în putere, atunci persoanele din jurul lui îi pot salva viața, îndrumându-l către ajutorul potrivit.
Tratamentul depresiei – un mix între medicamente, acceptare și înțelegere
În tratamentul formelor ușoare de depresie este, de regulă, recomandată psihoterapia. Cazurile mai grave, ale căror simptome s-au agravat în timp, au nevoie și de tratament medicamentos, pe bază de antidepresive.
S-a dovedit faptul că cele mai bune rezultate se obțin dacă cele două metode de tratament sunt îmbinate și adaptate nevoilor individuale ale pacientului. Psihoterapia joacă un rol deosebit de important în procesul de vindecare, conducând bolnavul către acceptarea situației și găsirea rezolvărilor necesare pentru a putea privi din nou viața cu optimism.
Înțelegerea este esențială și ea. Aceasta trebuie să vină îndeosebi din partea celor din jurul pacientului, cei care au un impact major asupra sănătății psihice a acestuia – partenerul de viață, familie, rude, prieteni și colegi de muncă.
Polaris Medical – un refugiu pentru cei care vor să se refacă și să se regăsească
În momentul în care simptomele depresiei se fac cunoscute, este necesar să se apeleze de urgență la ajutor de specialitate.
Polaris Medical este cel mai mare spital de recuperare privat din România și, din anul 2015 și până în prezent, a fost un refugiu pentru toți cei care credeau că viața nu mai oferă nimic frumos. Spitalul continuă să ajute un număr mare de persoane, oferind servicii de recuperare de înaltă calitate, decontate de CAS.
Abordarea multidisciplinară este cea care a adus de-a lungul timpului cele mai bune rezultate. Pacienții Polaris Medical beneficiază de sprijinul unei echipe medicale complexe, formată din experți specializați pe ramuri diverse, de la psihiatrie, la endocrinologie și recuperare medicală, până la medicină internă, logopedie și psihologie.
La Polaris Medical, încă din prima zi de internare pacientul care suferă de depresie simte că poate câștiga lupta. Motivat de liniștea și libertatea oferite, de frumusețea cadrului natural în care este amplasat spitalul, de personalul medical calm și cald, precum și de toate gândurile pozitive din jur, acesta parcurge treptat pașii vindecării și învinge depresia.