Analizele de sânge ajută la depistarea multor tulburări și afecțiuni, deoarece componentele din sânge reflectă starea de sănătate sau afecțiunile de care suferă organismul. Totuși, analizele de sânge se efectuează după anumite reguli și tehnici. De aceea, pentru a fi concludente, acestea trebuie recoltate în mod corespunzător, transportate în condiții optime și efectuate corect în laborator. Știm cu toții că analizele de sânge se recoltează dimineața, pe nemâncate. Însă te-ai întrebat vreodată de ce este pusă această condiție și ce importanță are, de fapt? Află de ce nu trebuie să mănânci și să bei înainte de efectuarea analizelor de sânge.
De ce să nu mănânci și să nu bei înainte de analize?
Parametrii sângelui sunt influențați de ceea ce mâncăm și de ceea ce bem. Nutrienții din alimente și băuturi intră în circulația sangvină și modifică nivelul unor elemente din sânge. Pe cale de consecință, rezultatul unor analize poate fi alterat, conducând la un diagnostic greșit. În acest caz, va fi necesară repetarea analizelor.
Băuturile răcoritoare, cafeaua, ceaiurile pot influența, de asemenea, rezultatele analizelor. Este permis să bei doar apă înainte de analizele de sânge, deoarece apa nu conține substanțe care să influențeze nivelul unor parametri ai sângelui. În plus, o stare de hidratare optimă duce la o creștere în volum a venelor. Astfel, va fi mai ușor pentru asistentă să îți găsească vena.
În ceea ce privește consumul de alcool, în cazul unor analize se recomandă evitarea consumului de alcool cu cel puțin 24 de ore înainte de recoltarea probelor de sânge. Acest lucru este valabil atunci când se măsoară trigliceridele, sau transaminazele.
În general, este nevoie de un post alimentar de 8-12 ore, în funcție de tipul analizei de sânge. Medicul te va informa cu privire la acest aspect.
Ce analize necesită post alimentar?
Postul alimentar nu este necesar înainte de toate analizele de sânge. Medicul îți va spune când este necesar să ți se recolteze proba pe stomacul gol. Totuși, de obicei se recomandă un set complet de analize, printre care se numără și cele care necesită post alimentar.
Postul alimentar este obligatoriu înainte de următoarele analize de sânge:
profilul lipidic: măsoară nivelul de grăsimi din sânge (trigliceride, colesterol total, colesterol HDL și colesterol LDL).
glicemia (glucoza serică): măsoară nivelul de glucoză (zahăr) din sânge. Ajută la diagnosticul diabetului zaharat.
profil metabolic: set de analize care examinează funcția ficatului, rinichilor, măsoară nivelul de electroliți și glucoză.
vitamina B12: dozarea vitaminei B12 ajută la diagnosticarea unor tipuri de anemii.
sideremia: măsoară nivelul de fier din sânge.
GGT: măsurarea acestei enzime hepatice ajută la verificarea funcției ficatului.
Acestea nu sunt singurele analize care necesită post alimentar, însă vei fi informat de către medic, atunci când este nevoie să nu mănânci înainte de recoltare.
Sfaturi utile
Iată câteva sfaturi utile cu privire la recoltarea analizelor de sânge:
mergi la recoltare cât mai devreme dimineața, după postul alimentar pe timpul nopții. Astfel, nu va fi nevoie să te înfometezi prea mult timp pentru recoltare.
planifică-ți ultima masă înainte de recoltare în funcție de durata postului alimentar. Dacă este nevoie de 12 ore de post alimentar, iar probele vor fi recoltate la ora 10 dimineața, asigură-te că nu mai mănânci și nu mai bei nimic altceva în afară de apă, după ora 10 seara.
ia cu tine o gustare, atunci când mergi la laboratorul de analize, pentru a mânca imediat după recoltare.
continuă să iei medicația cronică și înainte de recoltare. Întrerupe medicația doar dacă medicul ți-a indicat acest lucru.
În concluzie, postul alimentar înainte de analizele de sânge este, de cele mai multe ori, obligatoriu. Medicul te va informa dacă nu este nevoie de post alimentar în cazul unei analize. Analizele de sânge se efectuează în spitale, în laboratoare de analize și policlinici, cum ar fi policlinica eminescu 100, cu recomandare de la medic sau la cerere.