Primul magazin de cafea s-a deschis la Constantinopol în 1475, fiind numit Kiva Han. Începând cu 1512, efectele stimulatoare ale cafelei au determinat imamii conservatori din lumea arabă să interzică consumul acesteia pentru musulmani. Cu toate acestea, prima cafenea a fost deschisă la Damasc în 1530. În același timp, cafeaua ajunge în Anglia, Austria, Franța, Germania și Olanda. Începând cu anul 1700, misionarii, pelerinii, comercianții și marinarii europeni duc cafeaua cu ei în colonii și în Americi. Până la sfârșitul secolului al XVIII-lea, cafeaua devine unul dintre cele mai profitabile exporturi din lume. După petrol, cafeaua este și azi cea mai căutată marfă din lume și al doilea bun tranzacționat la bursă. În 1737, botanistul suedez Linnaeus o încadrează în genul Coffeea, parte a familiei Rubiaceae. Deși există multe specii aparținând genului Coffeea, din punctul de vedere al consumatorului doar două specii sunt importante: Coffee Arabica și Coffee Canephora (sau Robusta).
Cafeaua ARABICA, fina si aromata
Românii sunt mari consumatori de Cafea ARABICA, iar Fortuna Rendez-vous este unul dintre cele mai cunoscute și de calitate sortimente de cafea de pe piață, obținută din cafea 100% ARABICA. Însă drumul cafelei din arbuștii cultivați între cele două tropice: Racului și Capricornului, până în fabrica celor de la Cafea Fortuna este lung și extrem de interesant. De exemplu, știați că boaba de cafea este, de fapt, sămânța unui fruct roșu sau galben numit cireașă, în care se găsesc două boabe puse față în față pe partea plată? Ele sunt învelite de o cojiță subțire și delicată (numită silverskin), acoperite de o membrană dură (numită pergament/parchment) care, la rândul ei, este înconjurată de un strat gelatinos dulceag. Recoltarea boabelor de cafea ARABICA se face manual. Culegătorii aleg doar boabele coapte corect, deoarece cele prea coapte vor avea un gust de fermentat, iar cele necoapte un gust neplăcut și astringent de mazăre verde. Un singur bob defect poate strica gustul unei cești de cafea. Un culegător adună între 50-100 kg de cireșe pe zi. Din acestea, doar 20% sunt boabe (semințe), restul fiind coji și învelișuri. Prin urmare, un culegător adună în medie 10 – 20Kg/zi, adică un sac de 60 kg / săptămână. Culegerea se face la interval de 2 săptamâni, culegătorii trecând prin plantație de 5-7 ori. Estimativ, costul recoltării reprezintă jumătate din costul anual al unei plantații de cafea. Ajunși în forma de cafea verde în România, în fabrica de la Cafea Fortuna, sacii de cafea intră în procesul de producție. Dupa degustarea și selectarea mostrelor în laborator, transportul către fabrică, depozitarea, prăjirea, realizarea rețetei, măcinarea, ambalarea și depozitarea produsului finit. Specialiștii din laboratorul Cafea Fortuna au marea responsabilitate de a alege, defini și verifica permanent calitatea cafelei verzi achiziționate. Criteriul primordial după care se ghidează și cel care diferențiază Cafea Fortuna este gustul cafelei.
Cafeaua răsfăț Rendez-vous impresionează simțurile cu echilibrul perfect dintre nuanțele dulci și cele fructat florale. Creată dintr-un amestec de soiuri nobile 100% ARABICA, prăjite exact cât trebuie pentru eliberarea tuturor aromelor, este o cafea cu un gust ușor acid de citrice și o consistență asemănătoare pudrei de cacao. Rendez-vous redefinește plăcerea de a savura o cafea! Nu uita ca meriti o cafea perfecta de fiecare data!