Perna ortopedică este de un real folos pentru omul modern. Căci majoritatea ne plângem de oboseală și de faptul că nu reușim să adormim mai devreme. Fără să știm, suferim de tulburare de somn de tip întârziat.
Ți-e greu să adormi când ești obosit? Tulburarea de somn de tip întârziat poate fi de vină. Tot ea ne afectează, dar temporar, atunci când ne schimbăm locul de dormit. Doar că cei care suferă din această cauză trăiesc un coșmar aparent inexplicabil. Pentru persoanele cu probleme severe de adormire, mersul la culcare la o ora decentă și trezitul de dimineață reprezintă un proces dificil și frustrant.
Sindromul fazei de somn întârziate e chinuitor
Este vorba despre imposibilitatea de a adormi la ora dorită. În unele cazuri, starea de somn se poate instala chiar și după 5 ore de la momentul intenției de a adormi. Persoanele afectate de această tulburare au un somn de bună calitate, paradoxal, doar că durata este prea mică și în afara orelor normale pentru somnul odihnitor. Prin urmare, apare somnolența în timpul zilei, scade randamentul la școală sau la locul de muncă, dispare concentrarea. În unele cazuri, apar chiar simptome ale depresiei și anxietății din acest motiv. De ce suferim de așa ceva? Cauzele sunt necunoscute. Însă specialiștii somnologi știu cum să vină de hac acestor tulburări.
Perna ortopedică e parte din terapie
Deși pare greu de crezut, ne putem „repara”. Chiar dacă suntem convinși că nimic nu ne poate schimba, mai ales de la o vârstă încolo. Psihoterapia și terapiile cognitiv-comportamentale sunt indicate în cazurile grave. Dar cromoterapia, administrarea de melatonină și schimbarea mediului de somn pot face minuni. Iar perna ortopedică nu ar trebui să lipsească din dormitor. Un alt truc ar fi să te culci cu 15 minute mai devreme decât obișnuiești. Apoi, la fiecare 3 zile, cu alte 15 minute mai devreme. Până când ajungi la ora dorită. Spre exemplu, dacă adormi de obicei la orele 24:00, începe prin a te culca la 23:45. Apoi, după 3 zile, la 23:30 și tot așa, până ajungi la orele 22:00. Terapia cu lumină, dimineața, o jumătate de ora, urmată de aerisirea camerei ajută mult. Ar trebui evitate toate sursele de distragere a atenției din momentul în care te așezi în pat. Cu alte cuvinte, telefoanele, tabletele, televizorul, alarmele nu au ce căuta în dormitor. În plus, programul de somn trebuie păstrat și la sfârșit de săptămână, și în vacanțe, pentru efect optim.
Ultima modificare octombrie 24, 2019 11:58 am