Shaorma este un fel de mâncare cu specific arăbesc, care a apărut în zona Levantului. Levantul este o regiune aflată la sud de Turcia, mărginită fiind de Marea Mediterană, Deșertul Arabiei și Mesopotamia. În România, ea a fost adusă de către turci și a câștigat rapid teren în fața altor mâncăruri de tip fast food, mai ales grație consistenței și savorii sale. Au apărut chiar și lanțuri de restaurante specializate în shaorma.
Acestea s-au extins întâi în București și, ulterior, și în alte orașe din țară, iar românii adoră să mănânce deliciosul preparat arăbesc. În capitală, prin Food Panda, se fac livrări și de la restaurantul Dristor, unul dintre cele mai de seamă atunci când vine vorba de shaorma.
Concret, acest fel de mâncare este reprezentat de un mix de legume, sosuri și carne înfășurate cu migală într-o lipie. Acest mix are un gust excelent, care poate fi ajustat în funcție de preferințe, la fel cum pot fi ajustate și ingredientele. O componentă considerată esențială pentru orice shaorma este carnea.
Aceasta poate fi de porc, pui, vită sau chiar berbec, însă nu este obligatoriu ca shaorma să o conțină. Dacă ești vegetarian și vrei să te bucuri de acest fel delicios de mâncare, trebuie să știi că o poți face fără grijă. Iată cum poți să îți prepari chiar tu shaorma vegetariană, deși ai și opțiunea de a comanda fără carne.
Discuțiile referitoare la vegetarianism sunt în atenția publicului de ani buni, deja, iar opiniile specialiștilor rămân împărțite. Dacă unii consideră că renunțatul la carne este sănătos și aduce multiple beneficii organismului și sistemului digestiv, există și multe voci care susțin că unele componente ale cărnii sunt esențiale pentru organismul uman. De asemenea, cei sceptici susțin că renunțatul la carne prezintă riscul de a încuraja oamenii să înlocuiască acest aliment cu altele poate chiar mai nocive pentru sănătatea lor, precum cartofii sau alți carbohidrați simpli.
Totuși, există și variante de mâncăruri sănătoase și ușor de preparat, chiar și pentru vegetarieni. Pe lângă carne, shaorma vegetariană nu conține sosuri precum ketchupul, care este extrem de bogat în zahăr și nici cartofi prăjiți. Astfel, ea devine o opțiune de-a dreptul light și foarte sănătoasă, fiind bazată pe legume. Atât de multe legume, încât cu siguranță este suficient de sățioasă chiar și în lipsa cărnii.
Ingredientele necesare pentru a prepara o shaorma vegetariană sățioasă și foarte gustoasă sunt lipii din făină integrală, ciuperci Champignon, cartofi, tofu, sfeclă rolie, castraveți murați, țelină, roșii, pătrunjel, usturoi și condimente după gust. Desigur, poți apela și la maioneză vegetală, din soia, dar poți să și renunți la legumele care nu te atrag sau pe care nu ai voie să le consumi.
Cum se prepară shaorma vegetariană?
Dacă ai asistat vreodată pe viu la prepararea unei shaorma, îți poți da seama că procesul de preparare a versiunii vegetariene este și el destul de intuitiv. Trebuie să fierbi, în primul rând, cartofii. După ce s-au înmuiat, aceștia trebuie tăiați cubulețe, la fel ca brânza tofu. Totodată, poți fierbe separat și ciupercile. Amestecă ciupercile și cartofii fierți cu brânza tofu și adaugă condimente peste mix. Următorul pas va fi să amesteci sfecla, varza și țelina date prin rozătoare, iar peste ele vei adăuga usturoi tocat, rondele de castraveți murați și roșiile tăiate în felii cât mai subțiri.
Pe lipia întinsă pe un fund de lemn sau pe o farfurie mare, poți aplica întâi o parte din amestecul de cartofi, ciuperci și tofu, iar apoi o parte din amestecul de roșii, castraveți, sfeclă, varză și țelină. Alternează straturile până când obții cantitatea dorită, iar apoi rulează lipia. Vei obține o shaorma delicioasă și mult mai săracă în calorii decât una obișnuită.
Așadar, shaorma poate fi și o mâncare vegetariană, dar și una cu un conținut caloric deloc exagerat. În funcție de cantitățile alese, poți prepara shaorma pentru mai multe persoane sau doar pentru tine.