Mai sunt zile numărate până ne vom delecta cu meniuri copioase de sărbători. Cărnuri, sarmale, piftie, salată de boeuf și nu uităm nici de cozonac. Pe lângă plăcere, însă, mesele bogate ne pot aduce și neplăcere tradusă prin: balonare, dureri de stomac, crampe abdominale, arsuri în capul pieptului, greaţă sau constipaţie, pe scurt: probleme digestive.
Atunci când ne înfruptăm din diverse feluri de mâncare de sărbători uităm că sistemul nostru digestiv, de la vezica biliară până la ficat, este asediat de alimente cu care nu a mai interacţionat de ceva timp, mai ales în cazul persoanelor care au ţinut post. De aceea, o conduită alimentară bine pusă la punct este esenţială pentru îmbunătățirea digestiei
Te sfătuim să ţii cont de următoarele recomandări care te vor ajuta să eviţi indigestiile:
- Optează pentru porţii mici de mâncare, chiar dacă alegi să mănânci din toate. Astfel nu îţi vei solicita sistemul digestiv. Mai mult, încearcă să împarţi mesele în câte cinci pe zi, în loc de două sau trei consistente. Mănâncă încet, fără grabă și mestecă bine alimentele.
- Nu subestima eficienţa mișcării fizice pentru o digestie bună. După mese, alege să faci o mică plimbare sau o activitate ușoară, de exemplu spălatul vaselor. Evită să te întinzi pe canapea imediat după masă, deoarece acesta poate exacerba arsurile gastrice care vor ajunge astfel mai ușor în esofag. Pe de altă parte, nu este potrivit nici să mergi direct la antrenamente solicitante, care îţi vor ingreuna digestia.
- Nu uita de fibre. De obicei, mâncărurile de sărbători sunt sărace în fibre, iar fără acestea digestia este îngreunată și poate apărea constipaţia. Include în meniul zilnic fructe și legume: varză, mazăre, fasole verde şi galbenă, broccoli, ardei gras, mere şi morcovi. În același timp, consumă și o cantitate mare de apă, deoarece fibrele se dizolvă în apă, iar lipsa ei poate duce, din nou, la constipaţie.
- Ajustează cantitatea de alcool și cafea, mai ales dacă ai un istoric de probleme digestive. Alcoolul poate duce la dureri de stomac, gaze și flatulenţă, deoarece acesta relaxează mușchii care ţin mâncarea în stomac. Cafeaua, la rândul ei, poate produce reflux gastro-esofagian. Și nu uita, putem găsi cafea și în ciocolată. În loc de alcool și cafea consumă multă apă, în special înainte de mese pentru a grăbi saţietatea. Totuși, evită apa în timpul meselor pentru că duce la diluarea sucului gastric și la creșterea glicemiei.
- Ajută-ţi digestia, consumând suplimente cu enzime digestive Enzimele digestive sunt niște substanţe proteice complexe care, împreună cu substanţele numite coenzime, reglează diverse procese chimice, printre care și procesul digestiv. Fiecare enzimă descompune un anumit tip de nutrient, iar întreg procesul începe încă de la prima gură de mâncare, când enzimele secretate de glandele salivare încep procesul de digestie. În stomac, mâncarea întâlnește enzimele gastrice, care continuă descompunerea alimentelor. Mai departe, regăsim enzime în pancreas și în intestine.
De obicei, alimentele crude (fructe, legume, anumite plante) odată consumate aduc cu ele și enzime digestive, dar acestea se pierd în mare parte prin prepararea termică. De aceea, este bine să îţi completezi stocul de enzime cu ajutorul suplimentelor alimentare cu enzime digestive. Administrate mai ales în timpul meselor copioase, acestea îmbunătăţesc digestia și absorbţia în organism a vitaminelor, mineralelor, proteinelor, carbohidraţilor și lipidelor (grasimilor). În plus, ameliorează simptomele neplăcute în cazul în care te confrunţi cu probleme digestive în mod obișnuit.
Acum că ai aflat ce trebuie să faci ca să ai parte de o digestie mai bună, îţi urăm Poftă bună și Sărbători fericite!