(P) Cum să ai grijă de micuțul tău și ce produse să alegi pentru el?

.

Certificate GOTS vs. OEKO-TEX pentru bumbac organic

Știi cât de multe boli poate dezvolta copilul tău din cauza alegerii incorecte a hăinuțelor, lenjeriilor, păturilor sau altor accesorii indispensabile? Materialele din care sunt realizate trebuie să alinte pielea gingașă a celor mici și să le ofere experiențe unice. De cele mai multe ori, specificațiile precum ”rezistent la pete” poate ascunde folosirea unor substanțe toxice. 

Cele mai întâlnite sunt PFAS, ftalații sau plumbul. Fiecare dintre ele are efecte negative asupra echilibrului sănătății organismului. Contactul cu substanțe pre și polifluoroalchilice (PFAS) poate genera afecțiuni renale, hepatice și să blocheze procesul creșterii armonioase micuțului tău. Ftalații sunt responsabili de apariția bolilor precum diabet, astm bronșic sau probleme de reproducere. Plumbul este destul de periculos pentru funcționarea creierului. Cel mic se poate lovi de probleme în ceea ce privește concentrarea, atenția și învățarea. Te întrebi cum poți evita asemenea materiale în condițiile în care sunt atât de populare? Răspunsul este simplu: Folosește produsele din bumbac organic!

Acesta se clasează printre cele mai durabile și eficiente alternative în ceea ce privește îngrijirea corectă a pielii copiilor. Însă, este foarte important și procesul prin care se obține un asemenea material. Companiile care se respectă dețin certificate care atestă siguranța și calitatea bumbacului organic. Cele mai populare sunt GOTS și OEKO-TEX, însă și între asemenea variante există diferențe substanțiale. Iată tot ce trebuie să știi despre fiecare certificare în parte pentru a putea face alegerea corectă:

GOTS:

      Denumit și Standardul Global Organic Textile, GOTS implică prelucrarea fibrelor organice la cele mai înalte grade de calitate. Tocmai de aceea, este foarte greu de obținut.

      Este singura certificare ce acordă atenție sporită fiecărui pas din producția fibrelor de bumbac. Sunt analizate îndeaproape procesele de creștere a semințelor de bumbac și recoltarea ulterioară, cât și felul în care sunt prelucrate. Este tratată inclusiv cantitatea de apă utilizată și mai apoi vărsată în mediul înconjurător.

      O atenție sporită este îndreptată și către muncitori și asigurarea normelor etice de desfășurare a activităților. De asemenea, sunt respectate drepturile fiecăruia, iar salariile sunt acordate în funcție de normele legale prevăzute de Organizația Internațională a Muncii. Astfel, nu vor fi copii implicați în asemenea activități sau oameni tratați necorespunzător.

      Sunt îndepărtate toate substanțele care pot dăuna în vreun fel oamenilor de toate vârstele. Copii vor fi cei mai fericiți într-o asemenea situație.

      Toate textilele care au eticheta GOTS vor avea în componența lor cel puțin 70% fibră organică naturală certificată. Orice altă substanță chimică necesară procesului de producție este supusă unor teste serioase. Se va stabili concret care va fi impactul asupra mediului și a celor care vor purta produsele realizate.

      Fii mereu atent/ă la etichete. O etichetă pe care scrie „organic” asigură faptul că obiectul are în componența sa minim 95% fibre organice certificate. Eticheta „fabricat cu organic” va certifica faptul că produsul finit conține un procent de minim 70% fibre organice certificate.

      Produsele rezultate sunt de o calitate superioară și au grijă de piele cât și de celelalte componente importante ale organismului.

      Protejează cu succes mediul înconjurător. Prin achiziționarea unor produse cu certificări GOTS vei putea lua parte la crearea unei lumi responsabile de ceea se întâmplă în jurul ei.

OEKO-TEX:

      Standardul 100 pe care îl presupune certificatul OEKO-TEX va asigura produse textile din componența cărora lipsesc peste 100 de substanțe considerate nocive pentru oameni.

Mai este denumit și Încredere în textile și este folosit cu încredere la nivel internațional.

    Este adresat atât fibrelor organice, cât și celor non-organice. Este utilizat atât pentru producerea materiilor prime, a produselor intermediare sau textilelor propriu-zise.

      Presupune respectarea unor norme legale importante precum îndepărtarea coloranților AZO și anume formaldehidă, pentaclorfenol sau cadmiu. De asemenea, este urmat cu strictețe Regulamentul European pentru Produse Chimice REACh, cât și legea SUA care vrea să asigure produse sigure, fără plumb.

      Articolul care va rezulta la sfârșitul procesului va fi declarat apt din punct de vedere al respectării condițiilor ecologice impuse. Astfel, vei putea fi sigur/ă că pielea micuțului tău va fi protejată și nu va suferi incidente neplăcute.

      Este mai mult o metodă transparentă de a prezenta lucrurile, decât o certificare de cel mai înalt nivel, așa cum este GOTS.

       Etichetele Oeko Tex pun foarte mare accent pe componența propriu-zisă a obiectelor realizate. Substanțele nocive sunt foarte bine analizate și se desfășoară un întreg proces pentru a reduce drastic procentul utilizării lor în realizarea hainelor. Chiar dacă uneori procentul nu sunt îndepărtate absolut toate substanțele,  astfel de etichete garantează siguranța produselor finale.

   Hainele sau alte textile care au etichetă OEKO-TEX se clasează în lista celor mai bune alternative când vine vorba de articole pentru copii.

În haosul cotidian care te înconjoară este foarte bine să acorzi atenție și celor mai nesemnificative detalii. Certificările GOTS și OEKO-TEX au o importanță colosală în societatea umană, dar mai ales în viața copiilor. Îi vei putea urmări dezvoltarea armonioasă și te vei bucura de un copil care are un bagaj imens de abilități și cunoștințe. Însă, trebuie să iei în calcul și diferențele substanțiale dintre cele două alternative. GOTS este o certificare care înglobează de la început până la sfârșit etape foarte importante de producție, recoltare și finisare. Sunt utilizate doar fibre organice, fără excepție. De asemenea, condițiile sociale în care se desfășoară activitățile se află la cele mai înalte standarde. OEKO-TEX este doar un mod prin care te asiguri că ceea ce cumperi are efecte pozitive cu adevărat asupra ta și a celor din jur.

Cele două tipuri de etichete sunt diferite din câteva puncte de vedere, însă sunt la fel de valoroase în ceea ce privește siguranța textilelor rezultate. Standardele Europene de protejare a mediului înconjurător sunt respectate cu strictețe pentru a oferi cele mai calitative experiențe. Tocmai de aceea ar trebui să le acorzi o atenție sporită, mai ales dacă ești părinte. Micuțul tău se va bucura de momente de liniște și voie bună, iar delicatețea pielii va rămâne intactă. În plus, vei lua parte la construirea unui viitor mai promițător, unde natura nu este exploatată la maximum.

Ultima modificare aprilie 9, 2021 10:38 am

    
Vedete din Romania Vedete internationale