(P) Cum pot să-mi protejez mașina?

.

O mașină lăsată vara în căldura soarelui, poate atinge o temperatura interioară până la 60 de grade, iar în exterior până la aproape 100 de grade celsius. Chiar dacă este fabricată din materiale rezistente, mașina nu este proiectată sa stea la temperaturi atat de ridicate, din acest motiv ar nevoie sa fie îngrijită și protejată împotriva soarelui și a căldurii. Mai mult decat interiorul și exteriorul, pot fi afectate de căldura foarte mare si bateria și motorul.

Poți afla în continuare cele mai importante recomandări pentru a-ți proteja mașina.

Odată cu venirea verii, exteriorul mașinii este primul care va fi afectat de razele ultraviolete emise de soare. Expunerea prelungită la raze UV poate oxida vopseaua și poate provoca chiar modificarea sau estomparea culorii. De asemenea, vopseaua poate să devină fragilă și să-și schimbe aspectul. 

Cel mai simplu lucru pe care poți să-l faci pentru a-ți proteja mașina este să parchezi la umbră. Pare foarte simplu, dar de câte ori nu ai trecut peste această recomandare, iar la întoarcere ai găsit mașina încinsă la temperaturi foarte mari?  Probabil ca găsirea unui loc la umbră necesită 2-3 minute în plus și ratarea locurilor libere pe care le găsești la soare. Însă pentru binele mașinii tale, merită să faci efortul de merge puțin mai mult pe jos, dacă poți asigura o temperatură cu până la 20 de grade mai mică, iar razele UV vor fi blocate de frunze. 

Spală mașina mai des. Spălarea frecventă a mașinii va înlătura resturile de murdărie, minerale și chiar insecte moarte, care sunt pe vopseaua mașinii. Dacă nu sunt curățate frecvent, toate aceste murdării vor reacționa cu căldura ridicată a soarelui și pot provoca deteriorarea vopselei. Insectele moarte intră în descompunere bacteriană eliberând acizi care interferează cu suprafața mașinii. Cel mai bine este să folosești șampoane speciale pentru mașină, decât orice alt detergent obișnuit pe care în găsești în casă. În niciun caz nu folosi detergent de rufe sau pentru vase, deoarece substanțele de curățare pe care le conțin aceștia sunt destinați pentru alte materiale și murdării decât cele de pe mașina ta. După spălare, utilizează o cârpă moale cu care să ștergi resturile de murdărie și picăturile de apă. 

Folosește ceara auto. Ceruirea mașinii ajută la protecție solară împotriva razelor ultraviolete din timpul verii. Nu doar că ajută blocarea interacțiunii uleiurilor naturale dar oferă și o protecție suplimentară împotriva efectelor nocive ale soarelui. Ar trebui să dai mașina cu ceara profesională cel puțin de două ori pe an. 

Folosește o husă auto. Pentru cea mai bună protecție, alege dintre modelele de huse auto care oferă o rezistență superioară la apă (pentru a proteja vopseaua mașinii de excesul de umiditate și ploi acide care pot apărea vara și toamna) și respirabilitate (pentru a împiedica umezeala să se acumuleze sub capotă și prevenind astfel apariția mucegaiului). Un detaliu important este dimensiunea husei, va trebui să alegi una care să se potrivească perfect. Nu vrei să fie prea mare, deoarece în zilele cu vânt se poate flutura foarte rău și vor suferi atât husa cât și mașina. 

Aplică o folie de protecție a vopselei. Acesta este una dintre cele mai bune investiții pentru exteriorul mașinii. Este un film invizibil care acționează ca un scut pentru mașina ta. Este o doză suplimentară de protecție solară pentru vopsea, iar asta va prelungi durata de viață și aspectul suprafeței exterioare a mașinii. În plus, protejează vopseaua de zgârieturi minore, urme de praf și murdărie. 

Folosește protecție pentru parbriz. Un parasolar este una dintre cele mai bune modalități de a proteja interiorul mașinii de căldura puternică și de razele solare. Bordul și volanul sunt cele mai expuse luminii directe a soarelui, atunci când mașina nu este parcată la umbră. 

Sursa foto: 25piqsels.com

Ultima modificare mai 30, 2021 9:37 am

    
Vedete din Romania Vedete internationale