(P) Cum îți îngrijești pantofii din piele

.

Pantofii din piele naturală pot fi una dintre cele mai inteligente investiții pe care le poți face pentru garderoba ta. Aceștia sunt extrem de confortabili și de rezistenți, și te poți bucura de ei o lungă perioadă de timp. Însă, trebuie să știi că pantofii din piele necesită un tratament deosebit, pentru a-și păstra aspectul impecabil în orice moment, așa că este necesar să le oferi o îngrijire corespunzătoare, urmând sfaturile pe care ți le oferim mai jos.

Curăță pantofii din piele după fiecare purtare

Dacă vrei să te bucuri de pantofii tăi din piele o perioadă cât mai lungă de timp, ar fi ideal să îi îngrijești corespunzător, astfel încât aceștia să își păstreze aspectul impecabil cât mai mult. După fiecare purtare, este necesar să îi cureți cu atenție, folosind o lavetă umedă și bine stoarsă, pentru a evita surplusul de apă. De asemenea, dacă încălțămintea este prevăzută cu șireturi, este necesar ca acestea să fie curățate separat. Le poți spăla manual sau la mașina de spălat, în funcție de materialul din care sunt realizate. 

În cazul în care pe suprafața pantofilor există pete de ulei, acestea pot fi îndepărtate eficient cu făină și detergent de vase. Făină absoarbe grăsimea, iar detergentul curăță excesul rămas la suprafață. Însă, după spălare, este necesar ca încălțămintea să fie pusă la uscare, într-un loc răcoros, ferit de surse de căldură sau de razele soarelui, deoarece acestea pot deteriora în timp calitatea și textura pielii.

Nu uita că pantofii de piele trebuie curățați și pe interior, pentru a evita mirosul neplăcut de transpirație. Aceștia pot fi curățați cu o lavetă și cu puțină apă călduță. Iar pentru eliminarea mirosurilor neplăcute poți folosi pliculețe de ceai, pe care să le așezi în interiorul pantofilor, atunci când aceștia sunt uscați.

Înlătură petele și zgârieturile de pe suprafața pantofilor

În timp, petele și zgârieturile pot deteriora pantofii din piele, și le pot distruge aspectul impecabil. Însă, acum există o mulțime de metode prin care poți îndepărta petele și urmele inestetice de pe suprafața pantofilor.

De exemplu, petele de ulei și de grăsime pot fi îndepărtate cu amoniac și făină, în combinație cu oțet alb sau detergent de vase. Însă, va trebui să ții cont și de culoarea materialului, astfel încât să nu o deteriorezi. Pentru început, va trebui să lași substanțele solide să acționeze asupra petelor, iar apoi le vei îndepărta cu o lavetă moale. Apoi, vei șterge suprafața cu o lavetă îmbibată în oțet, iar după finalizarea procedurii, poți lăsa încălțămintea la uscat.

La rândul lor, și petele de mucegai pot fi inestetice, și în plus, acestea creează un miros neplăcut pantofilor tăi, mai ales în situațiile în care aceștia sunt depozitați în condiții nepotrivite. Însă acum poți îndepărta aceste pete de mucegai, folosind o soluție simplă, din apă și oțet. Îmbibă o cârpă moale în această soluție și curăță pantofii cu mișcări ușoare, până vei îndepărta mucegaiul de pe suprafața din piele. Pentru început poți încerca această soluție doar pe o suprafață mică de piele, pentru a vedea dacă materialul este sau nu afectat.  La final, șterge încălțămintea cu o lavetă curată și las-o să se usuce, departe de razele soarelui.

De asemenea, pantofii sport din piele, pentru bărbați, sunt predispuși la murdărie, mai ales în timpul meciurilor de fotbal sau tenis. Iar petele de iarbă se numără printre cele mai greu de curățat, însă, există câteva trucuri, pe care le poți pune în aplicare, pentru a îndepărta aceste pete inestetice. De exemplu, poți folosi alcoolul izopropilic – acesta este incolor și are o acțiune eficientă asupra petelor și urmelor cauzate de firele de iarbă. Dar, la fel ca în cazul oțetului, ar fi indicat să testezi acest ingredient pe o suprafață mică de material, pentru a te asigura că alcoolul nu o deteriorează. O altă metodă eficientă este folosirea melasei de trestie de zahăr, pe care o găsești în orice plafar. Folosește o spatulă pentru a întinde acest ingredient peste petele de iarbă, lasă substanța să acționeze câteva ore, iar apoi îndepărteaz-o cu puțin săpun lichid și apă călduță.

Zgârieturile pot fi la fel de inestetice precum petele, așa că dacă vrei să îți salvezi pantofii din piele, poți folosi o radieră pentru a elimina toate urmele de pe ei. Folosești o gumă de șters de culoare albă, pentru a nu produce urme colorate pe suprafața pantofilor, deoarece pielea este un material pretențios, pe care se pot imprima diverse culori și texturi.

Depozitează corespunzător încălțămintea din piele

Pentru ca încălțămintea din piele să reziste o perioadă cât mai lungă de timp, este necesar ca aceasta să fie depozitată în condiții optime de igienă și siguranță. Iar hârtia albă este cea mai bună soluție. Înainte de a pune încălțămintea din piele în cutie, asigură-te că fiecare pantof în parte este uscat, curat și înfășurat în hârtie albă, astfel încât să nu se imprime nimic pe material. 

De asemenea, va trebui să eviți depozitarea pantofilor într-o zonă umedă, deoarece pe încălțările încă ude, pot apărea imediat pete de mucegai.

Dacă vei ține cont de sfaturile pe care ți le-am oferit, cu siguranță te vei putea bucura de pantofii tăi de piele o bună perioadă de timp. Respectând aceste reguli de îngrijire, vei prelungi durata de viață a pantofilor tăi, iar aceștia își vor păstra aspectul impecabil ani de zile.

Sursa foto: unsplash.com

Ultima modificare mai 30, 2021 9:42 am

    
Vedete din Romania Vedete internationale