Pielea bebelușilor este la fel de delicatășisensibilăcăsistemul lor imunitar, de aceea necesită o îngrijiredeosebităși produse special concepute pentru nou-născuți. Folosirea produselor ce conțin parfum și chimicale sau a detergenților ce conținînălbitor poate duce la uscarea pielii, iritațiiși eczeme.
Spălarea bebelușilor
În mod normal, bebelușîi au nevoie de două-trei băi pe săptămână. Apă trebuie să fie caldă, cădiță fiind umplută până la un nivel de 5-7 centimetri. În timpul băii, se recomandă ca ocazional să ii udați umerii cu apă caldă pentru a nu-i fi frig. Folosiți produse dermato-cosmetice pentru bebeluși:șampon fără lacrimi, gel blând de spălare – iar după baie hidratați pielea cu un ulei sau loțiune pentru a preveni uscarea.
Da, în primele luni de viațăvețischimba o grămadă de scutece. La fiecare schimbare de scutec, va trebui săcurățați pielea dinzonagenitală. Cel mai indicat ar fisă o facețiladussau cu ajutorul unui prosop umed. Încercațisălimitați utilizarea șervețelelor umede deoarece pot provocairitații. Dupăcurățare, aplicați ulei de măsline sau loțiuni pe baza de uleiuri esenţiale, extracte de muşeţel sau cătină. Evitațitalcul, deoarece poate fi inhalat de micuț. Se poate întâmplăca cel mic să dezvolte o iritatie din cauza scutecului, fapt cauzat de următoarele motive: (1) scutecul este prea mic sau prea strâns (2) scutecul umed nu a fost schimbat la timp (3) intoleranță pentru un anumit brand de scutece. Pentru a scapă de astfel de iritații, la fiecare schimb de scutec aplicați un unguent special caresăsusțină refacerea naturală a pielii.
Până la vârstă de 6 luni ar fi indicat să limitați expunerea bebelușului la lumina directă a soarelui. Pentru a completa necesarul de vitamina D vorbiți cu medicul pediatru pentru prescrierea unor suplimente alimentare. În această perioadă se recomandă purtarea unei pălării sau plimbări la umbră. Ulterior folosiți creme de protecție solară pentru bebeluși cu minimum 15 SPF, iar la aplicare nu uitați de urechi.
Deoarece glandele sudoripare nu sunt complet dezvoltate, bebelușii pot face foarte ușor iritații din cauza căldurii. Pentru a le evita, îmbrăcați-l în haine mai largi. În timpul iernii, vremea uscată poate să influențeze negativ sănătatea pielii, de aceea ar fi util să aveți un umidificator în camera bebelușului.
Îngrijirea hainelor
Rețineți, chiar și hainele noi trebuie spălate înainte de purtare. Altfel s-ar putea că pielea bebelușilor să fie expusă la praf sau alte substanțe ce o pot irită. Folosiți doar detergent fără parfum și înălbitor cu care să spălați atât hainele, cât și paturicile și lenjeria de pat separat de hainele celorlalți membri ai familiei.
Momente de relaxare pentru bebeluși
Iritațiile pielii pot provoca un disconfort emoțional micuțului. O sesiune de masaj îi va calmă, îi va face să adoarmă mai ușor, iar somnul va fi mai odihnitor. Pentru masaj folosiți un ulei cu ingrediente cât mai naturale, fără parfum și alcool. Masajul poate fi efectuat chiar de mama care, la rândul ei, trebuie să fie într-o stare calmă și pozitivă deoarece aceste emoții bune se vor transmite prin atingere și copilului.
Urmați aceste sfaturi pentru o experiență de creștere a copilului câtmaifrumoasă, iar dacăiritațiile nu cedeazădupă o îngrijireconsecvență, cereți sfatul unui medic pediatru.