Baia a devenit, într-o perspectiva modernă, o cameră în care se petrece mult mai mult timp decât în trecut și nu mai este doar un spațiu util igienei. Designerii și arhitecții dedică mai multă importanță unei băi moderne, încercând să o facă atractivă, modernă și elegantă.
O componentă care contribuie decisiv la estetica băii este, fără îndoială, chiuveta. Acest obiect aparent neimportant este capabil să focalizeze atenția și să determine un stil : modern, clasic, extravagant sau vintage. Formele, materialele și tipurile de lavoare sau chiuvete pot varia și conduc la un design de interior original.
Criterii de alegere a lavoarului sau chiuvetei
Alegerea unei chiuvete înseamnă luarea în considerare a mai multor criterii. În primul rând e vorba de cele structurale care se referă la poziționarea țevilor și canalelor de apă. Dincolo de criteriul practic e bine să gândim și alți factori pentru alegerea lavoarului: funcționalitatea, spațiul și forma.
Un lavoar este utilizat zilnic și prin urmare trebuie să fie convenabil și practic, ușor de utilizat și simplu de păstrat curat. Formele moderne variază de la curbat la pătrat, și deseori ajung la adevărate capodopere asimetrice.
Spațiul este deseori criteriul esențial, deoarece există chiuvete de diferite dimensiuni care pot fi adaptate băilor mici sau camerelor mai mari. Dimensiunea trebuie să fie proporțională cu spațiul înconjurător. O chiuvetă mare într-o camera mică de baie dă un sentiment de spațiu strâmt, dar dimpotrivă, un lavoar mic într-un spațiu mare nu este o opțiune funcțională. E bine să alegem echilibrul proporțiilor în designul băii.
Tipurile de lavoare
Există diferite opțiuni pentru tipuri de chiuvete, care se disting din punct de vedere al instalării.
-
Lavoarul cu piedestal: deși este o soluție confortabilă, tradițională, economică și de durată, devine din ce în ce mai puțin folosită. Este de obicei plasat în băi mici, care nu sunt utilizate frecvent. Coloana are rolul unui suport pentru bazinul chiuvetei care este așezat deasupra și ascunde conductele pentru a crea un aspect cât mai plăcut estetic.
-
Lavoarul încorporat: acest tip de instalație este un compromis între o soluție traditională și una modernă. Chiuveta este introdusă în dulapul corespunzător, optimizând spațiul. Faptul că este „încorporat” înseamnă că nu există o întrerupere clară între suprafața orizontală superioară a mobilierului și chiuvetă. Adesea lavoarul este integrat în partea de sus, în sensul că suprafața este perfect continuă. Partea superioară și chiuveta apar că o singură piesă. Elegantă, practică și funcțională, cu un aspect estetic deosebit, această soluție este perfectă dacă este instalată în contrast cromatic cu mobilierul camerei de baie.
-
Lavoar fixat în perete: o propunere de design destul de comună, deoarece este foarte estetică și creativă, în ciuda faptului că are sifonul la vedere. Cu acest tip de lavoar, puteți alege diverse forme, lăsând spațiul de jos liber pentru a fi curățat în mod regulat și ușor. Nu este adăugată coloana sau piesa de mobilier de sprijin, fiind fixată direct pe perete. Din punct de vedere arhitectural, este posibilă combinarea mai multor accesorii, cum ar fi rafturile, deoarece nu are constrângeri de mobilier încorporat. Un alt avantaj vine din posibilitatea poziționării acesteia la înălțimea dorită.
Ultima modificare mai 26, 2020 1:17 pm