(P) Chirurgia plastică este la intersecția dintre frumusețe și sănătate

.

Dr. Elena Marincea și-a dedicat întreaga viață, încă din tinerețe, studiului și practicii chirurgiei plastice și estetice. A parcurs toate etapele devenirii profesionale, de la banca la care a asistat la primul curs de medicină în cadrul UMF „Carol Davilla” din București, până la obținerea titlului de doctor în științe medicale și la stagiile de pregătire din Franța. Este membră a celor mai importante organizații profesionale din domeniul chirurgiei plastice și conduce încă din 1999 o clinică proprie în București, Fix Clinique

Ceea ce impresionează la o primă întâlnire cu doctorul Elena Marincea este căldura sufletească imensă care însoțește orice consultație, dar și pasiunea pe care o pune atunci când vorbește despre meserie. Pacienții ei rămân întotdeauna uimiți de felul în care medicul Elena Marincea insistă asupra faptului că frumusețea este, desigur, o stare de spirit, dar ea implică sănătate nu numai în viitorul apropiat, ci și pe termen lung. 

La o căutare pe Internet, de numele Elena Marincea se leagă câteva premiere importante pentru chirurgia plastică din România. Puteți detalia?

Desigur, deși mie mi se pare oarecum nedrept și ironic. Este adevărat că am realizat primele intervenții care au implicat implanturi mamare și primele lipoaspirații din România. Mi-aș fi dorit însă ca Internetul să fi reținut mai degrabă detalii despre sutele de pacienți pe care îi am la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din București, acolo unde am salvat o mulțime de vieți. Sunt conștientă însă că activitatea de chirurgie plastică a intrat în conștiința publică mai degrabă în domeniul știrilor mondene și e normal să beneficieze de mai mult interes. 

Să înțeleg că activitatea dumneavoastră profesională are cumva două axe? Că e împărțită între spital și clinica privată? 

În cei 35 de ani de activitate, am avut destulă vreme să mă gândesc la sensurile profunde ale profesiei mele. Eu consider că, în zilele noastre, chirurgia plastică este la intersecția dintre frumusețe și sănătate, în timp ce cea reparatorie are în vedere ameliorarea stării de sănătate și redarea funcționalității unor părți ale corpului. Concret, un implant mamar reușit este o bucurie și pentru medic și pentru pacient. Recuperarea, fie ea și parțială, a unui braț amputat accidental și reimplantat ulterior este un miracol, o operație asupra căreia eu cred că veghează și Dumnezeu. 

Și totuși, frumusețea fizică e un lucru din ce în ce mai căutat astăzi, iar intervențiile „estetice” vă ocupă foarte mult timp. Ce le spuneți pacienților care își doresc asemenea intervenții?

Vorbeați la începutul interviului de premierele pe care le-am realizat în medicina românească. Pentru pacienți ele nu au nicio relevanță, fiindcă aceia care intră în cabinetele de la Fix Clinique trebuie să fie convinși că noi le putem oferi astăzi servicii de calitate maximă. Deceniile scurse de la primele mele operații m-au făcut să-mi dau seama că adeseori cea mai importantă fază este cea a discuției cu pacientul, despre frumusețe în general și despre ceea ce vrea să obțină în special. 

Și ce le spuneți pacienților, cum îi convingeți să nu exagereze sau să nu-și dorească lucruri care le-ar putea altera mai târziu starea de sănătate?

Încep prin a le spune că urăsc clișeul acela care clamează că frumusețea e o stare de spirit. Realitatea e mult mai complexă și eu sunt convinsă că fiecare dintre noi poate arăta mai bine în urma unei intervenții chirurgicale care să retușeze anumite imperfecțiuni. Dar care e criteriul ultim? Standardele de frumusețe au evoluat dramatic de-a lungul istoriei. Femeile din Evul Mediu trebuia să fie planturoase, ca să demonstreze subliminal că nu au tuberculoză. Tenul prințeselor era excesiv de palid pentru că o femeie din nobilime nu avea voie să se bronzeze, acesta fiind apanajul celor care lucrau la câmp. În mod identic, și astăzi există tendințe nenaturale, de exagerare a unor trăsături…

Vă opresc pentru că ați atins un punct foarte interesant. Care este relația dintre naturalețe și frumusețe? 

Eu cred că sunt indisolubil legate. Nu putem vorbi de una fără cealaltă. De altfel, vă fac o mărturisire: atunci când fac anamneza unui pacient, mă feresc de analizele computerizate care au acaparat mai nou piața de profil. Cei 35 de ani de experiență îmi permit să extrapolez efectele intervențiilor mele. Eu știu exact cum vor arăta și ce vor simți pacienții mei și peste 15-20 de ani, ceea ce un calculator nu poate face deocamdată. Analizele mele sunt deci bazate pe mii de cazuri pe care le-am urmărit ulterior timp de decenii, iar ele mi-au arătat că intervențiile cele mai reușite au fost cele care au readus naturalețea în siluete sau pe chipuri. 

Cât succes are această abordare? 

Mă feresc de termenii cantitativi atunci când vine vorba de succes. Cel mai important pentru mine este că pacienții îmi dau dreptate aproape întotdeauna. Și ce mulțumire mai mare poți avea în calitate de chirurg plastician când o mamă revine la tine cu propria fiică pentru o intervenție pe care a suferit-o și ea în urmă cu ani buni? Ăsta e genul de succes pe care îl căutăm la Fix Clinique.

Și dacă totuși pacientul de la Fix Clinique insistă asupra unor modificări inestetice? 

Spre deosebire de activitatea din spital, cea de la Fix Clinique se aliniază vrând-nevrând exigențelor economice. Realizăm toate intervențiile importante de chirurgie plastică, avem programe, reduceri, gratuități la consultații și ne bucurăm să dăm sfaturi. Desigur că există și cazuri în care procedăm în concordanță strictă cu dorința pacienților, dar de cele mai multe ori intervenția este rezultatul consultărilor reciproce. 

Trăim vremuri incerte. Cum vedeți viitorul?

Cu mult optimism. Am energie și încredere. Știu că sunt mulți oameni care au nevoie de ajutorul meu și, atâta vreme cât îl voi putea oferi, mă simt împlinită, în plan personal și profesional. 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton