(P) Cele 5 arome din bucătăria chinezească

.

Aromele dau gust oricărui preparat culinar, însă în bucătăria chinezească, savoarea mâncărurilor înseamnă îmbinarea armonioasă a ingredientelor. De-a lungul timpului, chinezii au dezvoltat un ritual gastronomic inedit. acordând atenție culorii, mirosului, gustului și formei alimentelor. Bucătăria chinezească a transformat gătitul în artă, devenind una dintre cele mai bogate moșteniri culinare ale oamenilor.

Gustul este considerat sufletul hranei chinezești. Printr-o aspirație spre perfecțiune și echilibru, acest popor a combinat cele cinci arome – dulce, picant, acrișor, sărat, amărui – pentru a obține mai mult decât un preparat delicios. Pe teritoriul vast al Chinei, aromele bucătăriei variază de la o regiune la alta, așadar vom acorda atenție preferințelor caracteristice fiecărei zone.

Arome din bucătăria chinezească – Dulce   

Filosofia, medicina tradițională și toate aspectele importante ale vieții din China sunt strâns legate de gastronomie. Din cele cinci arome, în fiecare regiune a țării predomină una sau două. Gusturile chinezilor au la bază considerente geografice, istorice, legate de agricultură sau climat. Mâncarea dulce este specifică în Estul țării, cum ar fi provinciile Zhejiang, Fujian, Anhui, Guangdong sau Jiangsu. Potrivit medicinei tradiționale chinezești, aroma dulce are capacitatea de a “tonifia corpul”, atenuează bolile și îmbunătățește starea de spirit. Locuitorii din Est folosesc zahăr, miere și diferite tipuri de dulceață care intensifică aromele și, totodată, reduc gustul neplăcut de pește sau grăsimi. Mâncarea din China de Est are în principal o aromă dulce, delicată și subtilă, folosind din abundență alimente precum fructe de mare, legume, pește, porc sau pui. Cel mai popular preparat culinar chinezesc cu gust dulce este peștele dulce-acrișor din Jiangsu.

Arome din bucătăria chinezească – Picant

Fără îndoială, pe lângă aspectul ispititor, mâncarea chinezească și-a câștigat celebritatea și datorită gustului său picant. Aroma iute este preferata celor din China Centrală și de Sud, în special Sichuan, Hunan, Yunnan și Guangxi. Se spune că nu doar stimulează pofta de mâncare, ci scoate frigul din corp, hidratează organismul, îmbunătățește circulația sângelui și crește energia Qi. Pentru preparatele culinare ce te trec prin foc, chinezii folosesc din plin ardeiul iute, chilli. Clima umedă, ploile frecvente și frigul din regiunea Sichuan au avut un rol important în crearea acestei bucătării explozive. Consumând arome picante, localnicii își cresc nivelul de confort și își îmbunătățesc sănătatea. Piperul de Sichuan este recunoscut pentru iuțeala care pare că te amorțește. Ca feluri de mâncare reprezentative pentru aroma picantă, regăsim: tocana pregătită la cuptor Sichuan și capul de pește Hunan gătit la aburi, cu ardei roșii tăiați cubulețe.

Arome din bucătăria chinezească – Acrișor

Minoritățile din Sudul Chinei și provincia Shanxi nu consideră mâncarea perfectă fără oțet. Gustul acru ajută digestia, stimulează apetitul și reduce senzația lăsată de alimentele grase sau pește. Această aromă este populară în special în rândul minorităților din Guangxi, Yunnan și Guizhou. Oamenii de aici sunt fermieri simpli, iar mâncarea lor provine cel mai mult din propriile grădini. Ei păstrează alimentele conservate în oțet pentru a preveni risipa, așadar cele mai multe preparate ale minorităților din Sudul Chinei prezintă un gust acru. Pe de altă parte, în Shanxi locuitorii sunt mari iubitori de oțet, regiunea fiind și producător de oțet clasic. În această zonă apa este dură și alcalină, fapt pentru care oamenii consumă aproape toată mâncarea cu oțet, pentru a dizolva carbonatul de calciu și a echilibra pH-ul. Cel mai cunoscut fel de mâncare chinezesc cu gust acru este supa acrișoară de pește Guizhou.

Arome din bucătăria chinezească – Sărat

Gustul sărat reprezintă pasiunea oamenilor care locuiesc în China de Nord și zonele de coastă. Cu toate că mâncarea din aceste părți ale țării este, în general, mai acceptabilă pentru occidentali, nordicii au arome bogate, îndrăznețe și sărate. Majoritatea preparatelor se bazează pe orez, paste făinoase, carne de miel, porc, vită, pui, rață și pește. China de Nord trăiește ierni aspre, reci și uscate, de aceea există foarte puține legume proaspete. Locuitorii preferă să pună murături pentru anotimpul rece, iar cele mai uzuale legume ale lor sunt cartofii, roșiile, ridichile, morcovii, castraveții, vinetele, fasolea verde, arpagicul și varza chinezească.

Arome din bucătăria chinezească – Amărui

Chinezii prepară o mulțime de mâncăruri ce lasă un gust amar, însă foarte delicioase. Aroma amară reprezintă gustul mâncării medicinale chinezești, care se prepară prin adăugarea ierburilor medicinale cu gust amar. Din cele mai vechi timpuri, astfel de preparate au fost considerate benefice pentru sănătate și aducătoare de viață lungă. Gustul amar este popular în special în sudul Chinei. Se crede că acesta elimină căldura, întărește stomacul și stimulează salivația. Este des folosit în bucătăria chinezească, dar foarte rar de unul singur. O aromă puțin amară poate oferi un gust mai proaspăt și mai delicios mâncării, stimulând foarte mult apetitul.

Prin originalitatea aromelor, ingrediente naturale și diverse, bucătăria chinezească a cucerit gustul oamenilor de pretutindeni. Poți savura mâncare chinezească în București gătită respectând principii gastronomice aparte. Bucătăria chinezească este una dintre cele mai sănătoase și mai echilibrate, iar preparatele delicioase sunt o adevărată plăcere din care izvorăsc armonia, confortul psihic şi longevitatea.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton