Oamenii caută să-și schimbe cariera dintr-o multitudine de motive: sentimente de nemulțumire, lipsa de împlinire, schimbarea obiectivelor în carieră sau nevoia de mai multă flexibilitate. Și acestea sunt doar câteva dintre ele.
Și chiar dacă ai ani de experiență în domeniul actual, cu zero cunoștințe din industria IT-ului, chiar și obținerea unui interviu poate fi o provocare pe o piață a muncii care este deja competitivă. Atunci când te confrunți cu provocarea de a face o schimbare de carieră, parcurgerea acestor 5 puncte te poate ajuta să sporești șansele de reușită.
Pasul 1: Pune la punct un plan de acțiune în carieră!
Determină care-ți sunt obiectivele în carieră, iar după ce le-ai determinat începe să dezvolți un plan de acțiune constând în pașii specifici pentru a le atinge. În plus, planurile de acțiune în carieră conțin și posibile obstacole, pași pentru a le aborda și resurse care pot fi utilizate atunci când ai nevoie de asistență. Acest plan va defini clar modul în care vei obține certificările necesare, cum vei obține un loc de muncă, dar și cum vei continua să te dezvolți profesional după ce începi o carieră în domeniul IT.
Pasul 2: Fii cu ochii pe rezultate!
E important să fii cu ochii pe modul în care te descurci și ce trebuie să faci în continuare. Configurează-ți remindere, astfel încât să nu uiți lucruri importante. Dacă vrei să investești timp și energie pentru a face o schimbare în carieră, investește timp și energie pentru a-ți urmări progresul. Un simplu document Excel va face minuni în acest sens. Dacă nu ești Excel, utilizează alt instrument mai pe gustul tău, dar nu renunța la acest pas!
Pasul 3: Dă-ți timp!
Amintește-ți că o schimbare în carieră necesită timp, răbdare și practică. De asemenea, nu vrei să te suprasoliciți încercând să înveți prea multe lucruri noi deodată. Poți deprinde noi abilități în doze mici în timp și să fii blând cu tine în timp ce le înveți. Amintește-ți că fiecare învață în ritmul său și nimeni nu a devenit vreodată peste noapte un profesionist în domeniul IT.
Pasul 4: Nu uita de networking cu specialiști în IT!
Chiar dacă nu ai încă primul job în IT și momentan este doar o pasiune, tot poți găsi oportunități de a te conecta cu alți profesioniști din domeniu. Participând la evenimente de profil și astfel îți sporești șansele de a fi mai vizibil atunci când aplici pentru o poziție. Plus, că poate prin socializare vei ajunge chiar să fii recomandat de unul dintre specialiști pentru o poziție entry level. Aceste recomandări sunt valoroase, deoarece deși sunt multe joburi și domeniul este unul competitiv.
Pasul 5: Ia-ți certificarea gratuit urmând un curs de IT!
HTML este adesea primul limbaj de codificare pe care îl învață oamenii, deoarece este foarte comun și relativ ușor de învățat. Alte limbaje pe care ai dori poate să le asimilezi sunt: JavaScript, C ++, Python și Ruby. Dacă vrei să obții o calificare în JavaScript sau în QA, poți urma cursurile gratuite în IT, puse la dispoziție de eJobs prin Proiectul cofinanţat din Fondul
Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.
La aceste cursuri de IT se poate înscrie orice persoană care bifează următoarele puncte:
● Are domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și
Municipiului București)
● Are o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
● Este angajată, cu contract de muncă, PFA , Întreprindere Individuală
● A absolvit cel puțin 8 clase
PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020
Axa Prioritară 6 – Educație și competențe
ID proiect: POCU/726/6/12/135988
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-
2020
Contact:
SILVIU PETRESCU
silviu.petrescu@ejobsgroup.ro
0729.729.843
Text: Mihaela Pascari
Ultima modificare august 6, 2021 11:50 am