Fiecare persoană este unică, iar asta se reflectă și în aspectul casei sale. Mai mare sau mai mică, în centru sau ferită de aglomerația orașului, locuința este parte integrantă a existenței noastre, ne completează și ne oferă acea senzație neprețuită de siguranță.
Dincolo de latura practică, un studiu realizat de Kingfisher, companie internațională de îmbunătățire a locuinței care deține Brico Depôt, și de Institutul de Cercetare a Fericirii a demonstrat că legătura pe care o avem cu locuințele noastre este mult mai puternică, pentru că acestea contribuie cel mai mult la fericirea și bunăstarea noatră generală.
Raportul GoodHome a arătat că 73% dintre oamenii care sunt mulțumiți de casa lor sunt fericiți și în viață și că locuințele sunt responsabile de 15% din gradul nostru general de fericire, mult mai mult decât salariul (6%) sau locul de muncă (3%).
Raportul este publicat în contextul în care Kingfisher a lansat GoodHome, un nou brand internațional de îmbunătățire a locuinței, conceput pentru ca reamenajarea să devină accesibilă tuturor, prin soluții de calitate la prețuri avantajoase. Brandul GoodHome este disponibil exclusiv în magazinele Brico Depôt.
Ce ne dorim de la casa ideală? Să ne facă să ne simțim mândri, să ne ofere o identitate aparte, să ne asigure confortul de care avem nevoie, să ne dea senzația de siguranță și de control. Timpul și energia pe care le investim în locuința noastră contează cel mai mult, iar asta înseamnă, printre altele, că avem cheia fericirii chiar în mâinile noastre.
Dacă întrebăm două persoane distincte cum arată casa visurilor lor, avem șanse mari să obținem răspunsuri foarte diferite, poate chiar contradictorii. Una poate să indice fotografii cu o locuință uriașă, cu o curte enormă, pe când cealaltă s-ar putea să prefere un apartament mai mic, dar foarte bine organizat, care să îmbine simțul estetic cu cel practic. La această concluzie au ajuns și cercetătorii, după ce au analizat opiniile a 13.000 de persoane din Europa: ne dorim senzația de spațiu, dar o locuință mai mare nu este neapărat una mai bună. Concret, ne dorim să avem loc pentru a ne aranja toate lucruri așa cum visăm, iar asta contează de trei ori mai mult decât suprafața efectivă a casei, decât numărul de camere sau grupul de persoane alături de care locuim. Românii, de exemplu, consideră, în proporție de 33%, că nu au o locuință spațioasă, indiferent pe câți metri pătrați se desfășoară ea.
„Studiul nostru indică faptul că, deseori, căutăm fericirea în locurile nepotrivite. Uneori, ceea ce credem că ne face fericiți și ce ne face de fapt fericiți nu este același lucru. Raportul se bazează pe convingerea că locuințele noastre ne conturează viața. Casele noastre sunt locul unde găsim confortul și siguranța. Locul unde lăsăm garda jos și ne deconectăm alături de cei dragi. Într-o lume care necesită din ce în ce mai mult atenția noastră, casele noastre sunt locul în care ne putem retrage și căuta refugiu”, a declarat Meik Wiking, CEO al Institutului de Cercetare a Fericirii și autor al uneia dintre cel mai bine vândute cărți, The Little Book of Hygge.
Românii afirmă, în proporție de 72%, că sunt fericiți în locuința lor, țara noastră situându-se pe locul 7 în clasamentul statelor analizate, cu un indice de satisfacție datorat locuinței de 7,11 puncte din 10.
Un element care aduce fericirea este și diversitatea, iar reamenajarea spațiului în care îți petreci cele mai relaxante momente ale zilei poate fi cel mai bun început, pentru că o redecorare periodică ține tristețea la distanță.