Investigațiile imagistice joacă un rol extrem de important în diagnosticarea precoce a cancerului de sân, contribuind în acest mod la creșterea șanselor de vindecare a pacientelor. Depistat la timp, acest tip de cancer are un prognostic foarte bun, însă pentru asta este necesară autoexaminarea lunară sânilor, precum și efectuarea unui control clinic anual, însoțit de astfel de investigații imagistice, la recomandarea medicului.
Mamografia este o astfel de investigație, fiind folosită atât pentru examinarea modificărilor suspecte apărute la nivelul sânilor, cât și pentru screening, în scopul depistării eventualelor modificări înainte de apariția simptomelor.
În ce constă o mamografie
Mamografia este o radiografie sânului, efectuată cu un aparat special, în centrele de imagistică sau departamentele de radiologie ale unităților medicale. În cursul investigației, fiecare sân este examinat separat, iar procedura în sine durează doar câteva secunde, timp în care pacienta trebuie să își țină respirația. Sânul estecomprimat între două plăci de material plastic, scopul fiind întinderea țesutului mamar, astfel încât să se obțină o imagine mai bună a zonelor examinate. Procedura poate presupune un oarecare disconfort, (dar este nedureroasă), iar faptul că durează câteva secunde, o face pe deplin suportabilă.
Imaginile radiologice sunt apoi analizate, iar rezultatele sunt comunicate pacientei, cu recomandările ce se impun de la caz la caz.
Așa cum am precizat, mamografia este folosită atât ca metodă de screening, cu ocazia investigațiilor medicale periodice, cât și ca metodă de diagnostic, pentru examinarea modificărilor suspecte deja depistate la nivelul sânilor.
Ca metodă de screening, mamografia poate detecta cancerul de sân din fazele incipiente, identificând cele mai mici modificări care apar înainte de manifestarea primelor semne clinice. Din acest motiv, mamografia este considerată principala opțiune în prevenirea cancerului mamar pentru pacientele cu vârsta peste 40 ani, iar multe state au programe de screening foarte bine puse la punct.
Totodată, mamografia este de mare ajutor în investigarea modificărilor care au fost depistate deja la nivelul sânilor, prin autoexaminare sau control medical. Nodulii mamari, durerea la nivelul sânilor, modificarea aspectului pielii sau mameloanelor, scurgerile mamelonare sunt simptome care impun efectuarea unei mamografii de diagnostic.
Când trebuie să faci o mamografie
O astfel de investigație se impune în primul rând în cazul apariției unuia dintre semnele clinice enumerate mai sus, situație în care prezentarea la medic nu trebuie amânată nici o zi. În acest caz, mamografia va include mai multe imagini adiționale, pentru a-l ajuta pe medicul radiolog să identifice toate semnele ce pot necesita investigații suplimentare.
După vârsta de 40 de ani, femeilor le este recomandat să intre într-un program de screening pentru depistarea precoce a cancerului mamar, iar între 45 și 54 de ani, specialiștii spun că acestea ar trebui să își facă anual o mamografie. Femeile peste 55 de ani pot continua să facă o mamografie anual, însă unii specialiști consideră că această investigație poate fi făcută și o dată la doi ani, cu condiția autoexaminării lunare și a controalelor clinice efectuate anual.
În cazul femeilor cu un istoric de cancer de sân în familie, sau al celor care au un istoric medical anterior legat de această boală, efectuarea anuală a unei mamografii este recomandată înainte de 40 de ani. Aceeași recomandare este valabilă și pentru femeile care au o mutație genetică ce le predispune la un risc mai ridicat de a dezvolta cancer de sân.
De câte tipuri este mamografia
În funcție de tehnica folosită, există două tipuri de mamografii, respectiv mamografie clasică și mamografie digitală. În prezent există și în România mamografia cu tomosinteză care are avantajul de a efectua multiple secțiuni imagistice prin sân, oferind o calitate net superioară celorlalte mamografii.
Mamografia clasică este făcută cu un aparat analog, care oferă imagini alb-negru imprimate pe film radiologic, ce trebuie prelucrat.
Mamografia digitală înregistrează imaginile direct într-un computer, de unde pot fi urmărite pe monitor, cu opțiunea de a fi mărite, pentru a fi mai bine examinate zonele care ridică suspiciuni.