(P) Ce desemnează bonitatea financiară și cum este ea în general evaluată?

Trăim într-un secol în care stabilitatea financiară este un termen destul de relativ avand în vedere că lucrurile se pot schimba spontan, ceea ce ne poate pune automat în situația de a găsi soluții cât mai convenabile prin care să achităm diferite restanțe. De cele mai multe ori, soluția optimă este reprezentă de solicitarea unui credit bancar, care să acopere daca nu întreaga sumă restantă, măcar o parte importantă din aceasta. În teorie lucrurile pot părea destul de simple, însă de îndată ce demarăm procesul de solicitare al unui credit bancar, vom putea constata cu ușurință că realitatea este complet diferită. Înainte de acordarea oricărui tip de credit, o instituție bancară se va asigura întotdeauna că solicitantul are posibilitatea de a-l returna la timp însă probabil că acest lucru nu mai vine ca o noutate pentru nimeni. Acesta este punctul în care bonitatea financiară își face apariția, pentru că ea reprezintă în fond, aprecierea data unui agent economic în momentul în care acesta solicită un credit bancar.

Această apreciere sau bonitate financiară, cum îi spunem în limbajul de specialitate este oferită numai în urma unor evaluări minuțioase a unor indicatori economici precum: cifră de afaceri, profitul brut/net, rata solvabilității generale, etc. La toate acestea se adaugă totodată și alte aspecte precum: experiența managerială, relația anterioară cu banca respectivă, dar și istoricul de creditare și rambursare. Așadar, evaluarea bonității financiare este un proces care nu urmărește doar  evaluarea financiară a companiei, ci și seriozitatea acesteia.

Bonitatea financiară, detaliul care poate face diferența dintre acordarea și neacordarea unui credit.

Nu mai reprezintă niciun fel de secret faptul că bonitatea financiară are o pondere uriașă în procesul de acordare al unui credit, pentru simplul fapt că instituțiile bancare trebuie să se asigure că solicitantul poate rambursa integral și la timp suma solicitată. Rareori băncile își vor asuma riscuri, acordând credite atunci când solicitantul nu întrunește toate condițiile, de aceea este esențial să te asiguri că firma pe care o adminiestrezi are un trecut cât se poate de curat, astfel încât aprecierea dată de bancă sa fie una cât mai bună.

Bonitatea financiară reprezintă o parte importantă din seriozitatea pe care compania ta o inspiră.

Încheierea unui contract de creditare cu o bancă se va baza întotdeauna pe o evaluare amănunțită venită din partea instituției, iar singurul mod prin care poți demonstra faptul că ești serios este prin a te asigura mereu că faci lucrurile așa cum trebuie. Mai precis, faptul că nu ai datorii către stat sau alte banci, că rambursezi mereu la timp creditele, că ai relații bune cu alte instituții ale statului sunt doar cateva exemple prin care îi poți da băncii de înțeles faptul că ești serios. O imagine impecabilă deși este greu de obținut, este cea care îți permite să contractezi mult mai ușor credite și în condiții mult mai favorabile pentru tine.

Poate bonitatea financiară fi îmbunătățită?

Bonitatea financiară nu este un detaliu care odată atribuit așa va rămâne pentru totdeauna, ceea ce înseamnă ca ea poate fi îmbunătățită prin plata la timp a ratelor, dar și prin păstrarea unor relații bune cu alte instituții publice și private. Situațiile de neplată vor afecta mereu bonitatea financiară, de aceea este important să te asiguri mereu că ai un trecut financiar cât mai curat atunci când iei decizia de a solicita un credit bancar.

    
Vedete din Romania Vedete internationale