(P) Ce becuri LED să alegi pentru sufrageria ta şi cum ar trebui să le alegi?

.

De la primele becuri LED apărute, tehnologia a continuat să progreseze, iar acum ai la dispoziţie game întregi de produse foarte diverse şi de foarte bună calitate pe piaţă. Pentru a alege corect sursa de lumină LED din camera de zi, iată caracteristicile pe care ar fi bine să le ai în vedere.  Instalmen oferă mai multe tipuri de becuri care pot fi interesante pentru utilizatori, însă nu toate ţi se potrivesc oricând.

Atmosfera creată depinde în primul rând de culoarea luminii. Unul dintre avantajele becului cu LED este că oferă o gamă foarte largă de culori, care îţi permite să creezi o atmosferă personalizată. Poţi alege să luminezi camera de zi cu o culoare şi, în acelaşi timp, să rezervi o altă culoare pentru a lumină un obiect pe care doreşti să-l evidenţiezi. Gama de temperaturi este una largă pe scara Kelvin, de la un roşu-portocaliu asemănător unei flăcări, până la culoarea albastră. Pentru a alege culoarea becului cu LED-uri pentru camera de zi, este importantă atmosfera pe care vrei să o creezi. 

Albul rece poate fi utilizat doar într-un anumit punct din camera de zi, deoarece permite o redare cât mai bună a culorilor, însă este prea puternic pentru întreg spaţiul. Dacă optezi pentru un bec LED de la 4000 la 5500 K, te apropii de culoarea luminii de zi, deci cea care schimbă cel mai puţin culoarea reală. O poţi alege lejer pentru camera de zi pentru a obţine o atmosferă luminoasă, naturală şi relaxantă. Ochii nu sunt obosiţi de această lumină şi, dacă ai şi un acvariu, aceasta este temperatura ideală datorită reflexelor sale uşor albăstrui.

În cele din urmă, cea mai scăzută temperatura, pentru cea mai caldă culoare, este între 2300 şi 3500 K. Această iluminare albă caldă este cea mai apropiată de cea a becurilor incandescente vechi. Atmosfera pe care o creează este caldă şi relaxantă şi este adesea apreciată pentru camera de zi. Becurile cu temperatura albă caldă conferă o nuanţă uşor galbenă obiectelor iluminate şi mediului înconjurător.

Ai grijă, totuşi, dacă pereţii sunt întunecaţi, să nu alegi o culoare prea slabă care înclină spre întuneric. De asemenea, ia în considerare şi un punct de lumina mai eficient pentru persoanele cu vedere slabă sau care petrec mult timp citind în sufragerie. Cu o lumină galbenă este destul de dificil, dacă nu chiar imposibil. 

Un alt factor important atunci când alegi un bec cu LED pentru un living este unghiul de iluminare. Cu o valoare echivalentă în lumeni, redarea vizuală este total diferită în funcţie de unghiul sau de difuzie. Un fascicul cu unghi larg difuzează o lumină mai caldă şi mai moale, deoarece zona iluminată este mai mare, iar puterea este distribuită pe o zonă mai mare. Dimpotrivă, cu un unghi îngust, lampa LED luminează o zonă mai mică, dar cu o intensitate mai mare. De preferat este un bec LED cu un unghi larg de difuzare pentru această încăpere. 

Intră pe Instalmen.ro pentru mai multe detalii despre becuri şi exemple de produse.

Articol realizat de Beintop

Ultima modificare martie 18, 2021 11:26 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale