(P) Ce ar trebui să știi despre sistemul de climatizare al mașinii tale. 4 aspecte mai puțin cunoscute

.

Când vine vorba de automobile, principalele lucruri pe care punem preț sunt legate, de regulă, de aspecte ale modului lor funcționare, cum ar fi puterea motorului, viteza pe care o pot atinge, sistemele de direcție sau frânare, precum și alte componente ce pot influența felul în care se conduce vehiculul. Bineînțeles, toate aceste lucruri sunt foarte importante, cu atât mai mult cu cât multe dintre ele pot influența siguranța șoferului și a pasagerilor săi.

Cu toate acestea, viața de zi cu zi nu te pune des în fața unor situații limită, ci mai degrabă în fața monotoniei și a plictiselii cotidiene. În oraș, e mult mai probabil să te confrunți cu plictiseala traficului, decât cu pericolul unei situații limită în care reflexele tale de șofer și sistemele de siguranță ale mașinii să fie forțate la limită. 

Lucrurile nu se rezumă doar la siguranță și eficiență atunci când te afli la volan; confortul este și el foarte important. Iar în ceea ce privește confortul tău și al pasagerilor, sistemul de climatizare al mașinii joacă un rol esențial, motiv pentru care e important ca și acesta să primească atenția pe care o merită, fie că e vorba esti pasionat de masini si detii un aparat freon auto  sau de câte ori mergi la  inspecție periodică sau o vizită la un service dotat cu un aparat incarcat freon auto, pentru o completare cu freon. Iată câteva aspecte mai puțin cunoscute despre sistemul de climatizare al automobilului tău:

Este foarte eficient în dezaburirea geamurilor

În zilele răcoroase de iarnă, parbrizul aburit îți poate da bătăi serioase de cap, însă, din fericire, aparat clima auto se pune repede pe treabă, ajutându-te să rezolvi cât mai rapid problema. El face asta reducând umiditatea din aer și crescând temperatura treptat, astfel încât să elimine aburii de pe geamuri și parbriz și să creeze condiții normale de vizibilitate, fără de care ar fi periculos să pleci la drum.

Contribuie la răcirea motorului

Deși poate părea ușor contraintuitiv, sistemul de răcire al motorului este direct conectat la sistemul de încălzire al mașinii, responsabil pentru confortul tău și al pasagerilor în timpul zilelor cu temperaturi scăzute. Procesele de combustie și fricțiunea din interiorul motorului degajează căldură și cu toate că mare parte din aceasta este degajată prin sistemul de evacuare, restul acesteia trebuie disipată. 

Rolul sistemului de încălzire este să disipeze această căldură cu ajutorul unei combinații de apă și antigel care circulă prin blocul motor și radiator, iar în zilele reci, să o redirecționeze către interiorul mașinii. Bineînțeles, o defecțiune la acest sistem ar putea duce la supraîncălzirea motorului, situație care trebuie evitată cu orice preț.

Contribuie la menținerea sănătății sistemului respirator

În cadrul oricărei inspecții a sistemului de climatizare al mașinii tale, mecanicul va verifica și filtrul de aer și îl va schimba, dacă e necesar. Filtrul de aer este responsabil pentru oprirea polenului, a bacteriilor, prafului și chiar a noxelor emise de vehicul. În consecință, schimbarea acestuia la timp te poate feri atât pe tine cât și pe pasagerii tăi de o serie de complicații sau probleme de sănătate, cu atât mai mult dacă suferi de anumite alergii sau sensibilități de natură medicală.

Contribuie la siguranța șoferului și a pasagerilor în timpul mersului

Menținerea unei temperaturi potrivite în interiorul mașinii poate juca un rol foarte important în menținerea siguranței șoferului și a pasagerilor în timpul mersului. Acest lucru poate părea ciudat la o primă vedere, însă realitatea și statisticile arată că un nivel crescut de disconfort al șoferului îl poate face pe acesta să fie mai distrat și mai puțin atent, creând condiții propice pentru comiterea unor greșeli sau chiar apariția unor situații riscante. Un șofer căruia îi este cald va face deseori mișcări inconștiente, cum ar fi să se miște pe scaun, să-și scuture bluza sau chiar să ia mâna de pe volan pentru a-și face vânt și a-și reduce disconfortul, iar asta poate face loc pentru erori în timpul mersului, situație ce ar trebui întotdeauna evitată.

Ultima modificare aprilie 22, 2020 2:24 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale