(P) Cand este nevoie de scoaterea (extirparea) nervului dentar?

De regulă extirparea nervului dentar este necesară atunci când dintele nu mai este sănătos, adică o carie sau bacteriile au pătruns în dinte și au făcut ravagii. Ramura stomatologiei care se ocupă de tratamentul de canal și scoaterea nervului dentar se numește endodonție.

De regulă extirparea nervului dentar este necesară atunci când dintele nu mai este sănătos, adică o carie sau bacteriile au pătruns în dinte și au făcut ravagii. Ramura stomatologiei care se ocupă de tratamentul de canal și scoaterea nervului dentar se numește endodonție.Prin intermediul tratamentului endodontic se va îndepărta pulpa dentară, țesutul care se află în interiorul dintelui. După ce a fost înlăturat țesutul afectat, dintele va fi curățat, iar spațiul respectiv va fi umplut cu un material special. De obicei, tratamentul de canal este necesar atunci când pacientul vine la cabinet cu o infecție. Dacă infecția este lăsată netratată, poate duce la pierderea definitivă a dintelui afectat.

Când este indicată scoaterea nervului dentar?

  • durere dentară la mestecarea alimentelor tari.
  • sensibilitate ridicată la alimente reci sau fierbinți manifestată prin durere acută.
  • dintele are o carie mare care a ajuns în camera pulpară.
  • când îți dorești o lucrare protetică ce are nevoie de șlefuirea dintelui.
  • traumă, adică fractură dentară.
  • semne de abces dentar.

Tratamentul de scoatere a nervului unui dinte sau a unei măsele se efectuează dacă dintele doare și are nevoie de devitalizare dinte sau dacă vorbim de devitalizare pentru scop protetic.

Acest tratament devine din ce în ce mai complex odată cu dezvoltarea tehnologiei și oferă pacienților rezultate tot mai performante. Pentru a avea o acuratețe cât mai ridicată, medicul endodont va folosi o aparatură electronică, sisteme rotative de tratament pe canal, aparatură optică superioară care include: microscop optic și sisteme de lupe profesionale și radiologie dentară.

Etapele scoaterii nervului

Scoaterea nervului dentar este o parte componentă a tratamentului endodontic care cere destul de multă atenție și îndemânare din partea medicului. Devitalizarea dintelui era considerată singura manevră ”oarbă” din domeniul stomatologic. Acum însă, datorită posibilităților de tratament de canal la microscop, spațiul minuscul din interiorul dintelui poate fi vizualizat într-o imagine de 20 de ori mai mare decât realitatea, iar tratamentele de canal pot fi efectuate cu maximă acuratețe.

Astfel, de cele mai multe ori tratamentul este finalizat într-o singură ședință, indiferent cât de afectat este dintele. Înainte de a demara tratamentul endodontic, pacientul va aduce medicului endodont o radiografie dentară pentru ca acesta să evalueze starea rădăcinii dentare, forma și lungimea canalelor radiculare.

Anestezia este necesară pentru scoaterea nervului

Scoaterea nervului se mai numește devitalizarea dintelui și are nevoie de o anestezie locală pentru ca procesul să nu fie dureros și medicul endodont să poată lucra cât mai rapid și eficient. Medicul endodont va începe să curețe canalele rădăcinii, va steriliza și obtura canalelor radiculare.

Tratamentul endodontic propriu-zis de scoatere a nervului

După ce zona este amorțită, medicul va ”găuri” dintele și va începe tratamentul endodontic propriu-zis. Se deschide partea de sus a dintelui și apoi cu ajutorul unor dispozitive speciale, medicul endodont va curăța interiorul canalelor pentru a le pregăti pentru obturație. Medicul va folosi o soluție de curățare pentru a putea îndepărta orice bacterii rămase, dar și rămășițe de dinte dacă este cazul. În timpul procedurii, medicul va recurge la radiografii pentru a putea urmări rezultatele.

Curatarea canalelor

Canalele vor fi curățate cu ajutorul unor ace endodontice, iar înainte de a sigila dintele, medicul endodont va obtura canalele cu ajutorul unei substanțe speciale care pot fi antibiotice sau hidroxid de calciu, în funcție de caz.

Obturația de canal

Dacă există o infecție a pulpei dentare, medicul endodont poate lăsa dintele deschis pentru o perioadă scurtă de timp. Apoi obturația se va face după drenarea puroiului și vindecarea zonei. Obturația de canal se va face de obicei cu ajutorul unui material numit gutapercă, prin care va umple întregul canal. Apoi medicul închide dintele cu ajutorul unei plombe provizorii.

 După finalizarea devitalizării și obturației de canal, pacientul va reface radiografia pentru a verifica starea și corectitudinea obturației. Endodontul va analiza radiografia pentru a fi sigur că nu există goluri pe canal. Acest pas este esențial pentru reușita tratamentului.

Tratamentul cu plomba sau coroana dentară

Dacă pacientul a avut o carie care a afectat destul de mult dintele și medicul recomandă utilizarea unei plombe, tratamentul cu plombă va începe. Ce este plomba? În termeni de specialitate plomba se numește obturație dentară și reprezintă umplere cavității realizate de medicul endodont într-un dinte sau o măsea pentru a curăța o carie care a distrus o parte mare din dinte.

 Obturațiile se vor realiza din materiale de culoare identică cu culoarea naturală a dintelui. Astfel obturația nu va fi vizibilă, iar dinții reparați vor arăta fix ca dinții complet sănătoși. Unele carii sunt atât de profunde încât pot ajunge aproape de nervul dintelui. În această situație nervul ar trebui scos pentru a se face tratamentul de canal și apoi se va aplica obturația pe coroana dintelui natural.În cazul în care dintele este atât de afectat de carie că o obturație nu mai este o variantă viabilă, medicul endodont va recomanda aplicarea unei coroane dentare. Ce este o coroană dentară? Coroana dentară nu este nimic mai mult sau mai puțin decât o lucrare realizată de un tehnician dentar pentru a acoperi un dinte care în prealabil a fost șlefuit de către medicul endodont.Dintele are nevoie de o coroană atunci când dintele este fracturat sau este afectat de o carie extinsă. Coroanele de ceramică pot fi și o parte componentă a unui pod/punte care va înlocui dinții lipsă. Puntea are nevoie de sprijin pe dinții învecinați pentru a înlocui cu succes dintele lipsă.

 Cel mai des se va folosi ceramică drept material deoarece are un nivel ridicat de estetică, nu își va modifica, culoarea în timp și este ușor de acceptat drept parte din dantura pacientului. Pentru a extinde rezistența coroanelor și a punților, sub stratul de ceramică se va introduce un schelet metalic care nu este vizibil pacientului sau celor din jur după ce se va cimenta definitiv dintele.

Pentru mai multe informații în ceea ce privește sănătatea orală, nu ezitați să vizitați pagina DentFactory!

    
Vedete din Romania Vedete internationale