Cafeaua poate fipreparatăîn diferite metode, ce țin nu doar de preferințele celui careseocupă de acest proces, ciși de resursele pe care le are laîndemână. Timpul este unadintre aceste reruse, iar metodele de preparare la care poți avea acces îți permit săeconomiseștiaceastăresursă, atât de importantădimineața.
Totuși, poate fi o cafea preparată rapid, precum cealaaparatul de cafea, este la fel de bună precum o cafea făcută la ibric? Cum îți permite tehnologia din spatele unui aparat de cafea săobții rezultate la fel de bun, precum cele ascunse în fiecare ceașcă de cafea obținută la ibric? Despre toate acesteașimulte altele discutăm chiar acum:
Despre cafeaua la ibric
Înainte de aragaz, cafeaua la ibric se obținea în nisip încins. Ibricul își păstrează popularitatea în țări din Orientul Mijlociu și Europa de Est, atunci când vine momentul pentru prepararea cafelei. Aceste vas de cupru, prevăzut cu un mâner lung, oferă o cafea cu proprietăți aparte.
Cafeaua obținută la ibric are o textură densă, fiind obținută din boabe râșnite foarte fin, chiar înainte de preparare. Dacă dorești să pregătești cafea la ibric pentru mâine dimineață, ține cont de faptul că proporția apă-cafea este un aspect extrem de important.
La 100 ml de apă, trebuie să utilizezi aproximativ 10 grame de cafea boabe proaspăt măcinată, pentru un gust puternic și care persistă. În Orientul Mijlociu, în cafeaua realizată la ibric se pot adaugă diverse mirodenii, pentru un strop unic de savoare: scorțișoară, cardamom, masala chai. Adițional, poți adăuga lapte sau zahăr.
Despre cafeaua la aparat
Gustul unei cafele făcute la aparat poate fi unul intens, atât timp cât ai la îndemână un espressor de o calitate foarte bună. Cafeaua la espressor (“espresso”) își are originile în Italia, iar denumirea acesteia are legătură cu timpul rapid de obținere al acestui lichid savuros.
O cafea la aparat de tip espresso stă la baza unei liste întregi de cafele, pe care este foarte posibil să le servești și tu din când în când: americano, cappuccino, macchiato, latte etc.
Chiar dacă modul de preparare al acesteia este unul rapid, calitatea unei cafele făcute la un espressor nu te va dezamăgi.
Cafea la ibric vs Cafea la aparat
Cei de modă veche ar putea spune că doar cafeaua la ibric oferă cu adevărat “acel gust”, bazat pe migală ce descrie procesul de obținere. Însă nu trebuie ignorate din avantajele pe care le poate oferi un aparat de cafea. Iată mai multe despre cele două tipuri de cafea:
Cafeaua la aparat este mult mai concentrată decât cea obținută la ibric, fiind varianta ideală pentru momentele în care chiar ai nevoie de un mic energizant;
Cafeaua la ibric implică mai multă migală, construindu-se astfel un veritabil ritual al cafelei, pe care cafegiii ar putea pune mare preț;
Cafeaua la aparat este perfectă pentru cei care se grăbesc, mai ales la primele ore ale dimineții;
Așadar, alegerea tipului de realizare al cafelei ține de o serie clară de factori: preferințele de gust, timpul avut la dispoziție sau bugetul dedicat acestui tabiet matinal. Însă cele două tipuri de cafea pot acea în comun gustul bogat al produsul obținut în urma preparării, atât timp cât materia primă utilizată – cafeaua boabe proaspăt măcinată – garantează o calitate foarte bună.