Poate că nu e deloc întâmplător că în limba română cuvântul – ,,femeie” conține de trei ori vocala E. Dincolo de jocul lingvistic, vitamina e are multiple beneficii pentru organismul unei femei. Prin urmare, vitamina E este vitală pentru reprezentantele sexului slab.
Un prim beneficiu al vitaminei E este că ajută organismul să producă noi globule roșii. Iar atunci când femeile sunt surprinse de acele perioade din lună când sunt la ciclu și organismul pierde sânge și se află în transformări hormonale, este important ca în acele zile femeile să consume produse bogate în vitamina E.
În plus, vitamina E previne formarea cheagurilor de sânge, deci împiedică blocarea funcționarii unor organe sau apariția altor consecințe mai grave precum comoție cerebrală sau acumularea unor cheaguri de sânge la inimă sau în alți mușchi.
Vitamina E se găsește în cantități mai mari în produse precum avocado, migdale, nuci, alune, gălbenuș de ou, uleiuri vegetale sau cereale integrale. În plus, alimentele bogate in vitamina e ajută extrem de mult în menținerea sănătății vaselor de sange. Totodată găsim vitamina E în semințe de quinoa, susan chia și in. Vitamina e este un puternic antioxidant si un ajutor benefic pentru piele si alte procese.
Totodată vitamina E mai este cunoscută și ca vitamina fertilitatii și este un real ajutor în cazul femeilor insarcinate. Vitamina E atunci când ajunge in organismul unei femei ajută la o mulțime de funcții și procese biologice. Vitamina E te ajută să scapi de acele dureri de cap asociate cu migrenele.
Totuși trebuie reținut și faptul că o cantitate prea mare de vitamina E poate duce către efectele adverse de care toată lumea vrea să fugă. In cazul în care o dieta este prea bogată și include o gamă mare din suplimentele cu vitamina e fără alte asocieri, există un pericol pentru sănătate.
Ce trebuie să știi
Ultimele cercetări au arătat că prezența acestei vitamine în organism reduce riscul de boli cardiovasculare, cea ce înseamnă că e un aliat de nădejde în ceea ce privește incidența infarctului miocardic în rândul femeilor.
În plus, uleiurile esențiale care conțin această vitamină și care sunt aplicate pe piele și pe suprafața corpului protejează împotriva radicalilor liberi și a razelor UV. În plus hidratează pielea și mențin un ph sănătos.
Totodată această vitamină combate instalarea demenței, dar trebuie să avem grijă pentru că dozajul exagerat de vitamina E este toxic și creează simptome precum diaree, crampe musculare și oboseală.
Ce nu știai despre această vitamină
Vitamina E este o vitamina liposolubilă, pe care organismul o depozitează doar pentru o perioadă scurtă de timp. Aceasta se asimilează natural, prin consumul de fructe, legume dar și prin intermediul suplimentelor alimentare. Vitamina E are opt forme prin care se poate întâlni atât în formă sintetizată cât și în formă naturală. Dintre toate acestea, alpha-tocoferolul are rolul cel mai activ în organismul uman.
Istoria vitaminei
Vitamina E a fost descoperită în anul 1922 de medicul anatomist Herbert McLean Evans. În anul 1935, biochimista și nutriționista Gladys Anderson Emerson a reușit să izoleze pentru prima dată această vitamina, la o universitate prestigioasă din California. Chimistul german Erhard Fernholz a fost însă cel care, în 1938, i-a elucidat structura chimică, pentru că, la câteva luni după, chimistul elvețian Paul Karrer să o sintetizeze, alături de echipa lui, pentru prima dată și să facă prima pastilă din vitamina E.
Semnele și riscurile unui deficit
Deficiență de vitamina E este foarte rar întâlnită în cazul persoanelor sănătoase. Astfel, carență de vitamina E este asociată de cele mai multe ori cu boli în care grăsimile nu sunt digerate sau absorbite corespunzător de organism. Amintim aici boală Crohn (colon inflamat), fibroză chistică sau unele afecțiuni genetice. Explicația e simplă. Această vitamină ajută sistemul imunitar și se știe deja de rolul antioxidant vitamina e în protejarea celulelor.
Concluzii
Pe scurt, ce trebuie să reții despre vitamina e. Această vitamina reglează nivelul colesterolului și menține sănătatea vaselor de sânge, previne îngroșarea arterelor și instalarea aterosclerozei. Ajută la vindecarea rănilor și menține sănătatea pielii. În plus această vitamină crește gradul de hidratare și elasticitatea pielii, motiv pentru care este inclusă în foarte multe creme și produse cosmetice. Menține tenul tânăr și îl protejează inclusiv de efectele nocive ale soarelui sau fumatului. Totodată, combate iritațiile și inflamațiile provocate de arsuri, acnee, eczeme și stimulează regenerarea pielii, fiind recomandată inclusiv pentru ameliorarea cicatricilor și ridurilor.
Ultima modificare ianuarie 3, 2020 1:45 pm