Amenajarea camerei pentru adolescenți poate părea într-o primă instanță un lucru simplu având în vedere că în proces pot și este recomandat să fie implicați și copiii. În realitate însă, lucrurile nu sunt deloc simple având în vedere că amenajarea încăperii adolescentului merege mult mai departe de stabilirea unui stil decorativ, a unei palete de culori sau de alegerea mobilierului. Pentru un adolescent, propria cameră înseamnă mult mai mult decât somn, fapt pentru care aceasta necesită o amenajare pe măsură. În general, această cameră înseamnă pentru adolescenți locul de studiu, de refugiu și relaxare, dar și cel de odihnă. Astfel, pentru ca încaperea să întrunească toate aceste particularități, ea trebuie amenajată cu multa atenție, mai ales că toate aceste schimbări vor fi făcute cel mai probabil pe termen lung.
Dacă toate aceste alegeri cădeau pe umerii noștri atunci când erau mici, odată ajunși la vârsta adolescenței, o bună parte dintre alegeri le aparțin lor. Cu alte cuvinte, proprii copii ne pot deveni niște aliați de nădejde în procesul de amenajare al încăperii destinate lor. Pentru că știm cât de dificil poate fi uneori să găsim cel mai bun echilibru între dorințele copiilor noștri și funcționalitatea acestui spațiu, am pregătit pentru tine câteva idei care să te scoată din impas și să faci cele mai inspirate alegeri pentru copilul tău.
Mobilierul ideal pentru adolescenți
Mobilierul reprezintă o parte importantă din estetica și utilitatea camerei pentru adolescenți, de aceea este recomandat să începi căutările din acest punct. În cazul adolescenților, se poate opta pentru mobilier cu un design simplu, dar compartimentat cât mai inteligent. În procesul de selecție, este recomandat însă, să ții cont și de dorințele lor, în special atunci când vine vorba despre culori sau deisgn. Patul, dulapul și biroul sunt lucrurile care nu trebuie să lipsească nicidecum din camera unui adolescent.
Camera adolescentului trebuie să îndeplinească simultan mai multe roluri și anume, aceasta trebuie să fie un spațiu destinat odihnei, studiului, dar și relaxării. Astfel, este recomandat să faci o delimitare cât mai bună între aceste spatii. Spre exemplu, nu aglomera zona biroului, care în situația școlarilor este ocupată în mare parte cu tot soiul de instrumente de scris și componente pentru PCcu alte produse de mobilier, ci asigură-te că totul este delimitat cât mai bine. Dincolo de dorințele copiilor, este esențial să privim lucrurile și prin prisma funcționalității.
Dacă adolescentul nu prezintă un interes mai aparte pentru o culoare anume, una dintre cele mai inspirate alegeri pe care le poți face este aceea de a opta pentru alb. Acesta se integrează perfect în absolut orice decor și este totodată benefic și în ceea ce privește relaxarea. Chiar dacă pereții albi nu inspiră foarte multă originalitate, aceștia pot fi înfrumusețați cu ajutorul unor stickere sau tablouri reprezentative pentru cei mici, care să aducă o pată de culoare în încăpere. În fond este aproape imposibil să ținem pasul cu preferințele adolescenților, de accea uneori este necesar să găsim niște consensuri cu proprii copii.