Amenajarea camerei copilului nu este, întotdeauna, o operațiune ușoară, ținând cont de gusturile sale în continuă schimbare și de multitudinea de oferte de pe piață. În plus, cand alegi piesele de mobilier trebuie să ai în vedere o mulțime de criterii de siguranță, în special dacă puiul e mic dar și pe măsură ce acesta crește.
Deși e o misiune dificilă, o poți transforma într-o activitate care să-ți aducă satisfacție, mai ales dacă îl implici și pe cel mic în alegerea unor piese de mobilier sau a unor obiecte decorative pentru camera sa.
Iată câteva sfaturi practice, de care să ții cont atunci când alegi piesele pentru camera copilului.
Ține cont de vârsta copilului
Atunci când faci alegerea pentru pat, birou sau dulapul din camera copilului, trebuie să ai în vedere nevoile sale de moment, dar și faptul că el e în continuă creștere. Cu siguranță, patul cu protecție specială, pe care îl folosește când e bebeluș, va trebui înlocuit după un an sau doi de folosință. De asemenea, va trebui să ții cont că salteaua și cadrul vor trebui și ele schimbate o dată la 5-6 ani.
Orientează-te după înălțimea și greutatea din momentul în care achiziționezi obiectele de mobilier, dar având în vedere și evoluția sa imediat următoare.
În plus, toate piesele trebuie să fie confecționate special pentru cei mici, adică antialergice, rezistente la sărituri dar și cu un sistem bun de ventilație.
Pe lângă obiectele de mobilier strict necesare din camera celui mic, un aspect important este organizarea ergonomică a spațiului.
De exemplu, când vorbim de un bebeluș, e important ca masă de schimbat scutece și pătuțul pruncului să fie așezate în apropiere unul de celălalt pentru a permite accesul facil de la o piesă de mobilier la alta. La fel, fotoliul pentru alăptat, dacă există în cameră, trebuie amplasat și el în imediata apropiere a pătuțului celui mic, pentru a ușura activitatea mamei.
Odată ce micuțul crește, e important să aibă un loc să se poată juca în voie, de exemplu, în mijlocul camerei. De aceea, nu ar fi rău să amplasezi biblioteca sau șifonierul aproape de pereți, astfel încât puiul să aibă libertate de mișcare.
Creează spații distincte pentru fiecare activitate
Odată cu creșterea, copiii trebuie să beneficieze de spații distincte pentru joacă, odihnă și activitățile școlare. În acest fel, ei se vor obișnui cu ideea de a acorda fiecărei activități timpul și energia de care este nevoie.
Acestea pot fi aranjate în locuri diferite din cameră și delimitate de exemplu cu ajutorul unor covoare distincte. Ai grijă să creezi zona de birou, unde își face temele, în apropierea unei ferestre, pentru a beneficia de cât mai multă lumină naturală în timpul zilei. Dacă acesta va fi așezat chiar în fața geamului și paralel cu el, poți alege scaune de birou pentru copii nu foarte înalte, care să nu taie din vizibilitate.
Păstrează-i jucăriile în cutii special amenajate
E important ca juniorul să se obișnuiască să păstreze ordinea încă de la o vârstă fragedă. Faceți primii pași în acest sens, ajutându-l, la început, să-și adune jucăriile, pentru ca apoi să-l încurajezi să facă acest lucru singur, pe măsură ce crește. În acest fel, va învăța că aceasta este una din responsabilitățile sale. Există pe piață o multitudine de cutii decorative, foarte practice pentru depozitarea jucăriilor sau a gadgeturilor. Realizate din diverse materiale și culori, ele vor fi apreciate și de către cel mic. Plus că, arată bine în orice tip de amenajare.
Vârsta copilului „dictează“ culoarea din cameră
În camera copilului, în special atunci când e în faza de bebeluș, e bine să existe o gamă puțin diversificată de culori, pentru ca atmosfera să fie una liniștită, de calm și relaxare. Pe măsură ce crește, el își va diversifica preferințele și opțiunile de aranjament. Totuși, nu trebuie să alegi mai mult de 3-4 culori pentru decor la vârste mici. Până la 6-7 ani, sunt recomandate nuanțele pastelate pentru mobilier și pereți. Ulterior, copiii vor prefera culorile mai intense de mobilier. De exemplu, mulți băieți ar prefera un cadru de pat sub forma unei mașini, în nuanțe tari, de roșu și albastru.
Nu decora excesiv camera
Camera celui mic nu trebuie să fie un spațiu încărcat excesiv, ci trebuie să conțină doar obiectele și decorațiunile necesare. În acest fel, el se va afla în confortul necesar pentru a se ocupa de activitățile preferate, fără a fi deranjat de obiecte inutile.
Etalează-i trofeele și diplomele
Chiar dacă nu este multiplu campion la vreun sport până la 4 ani, e bine să încurajezi și să stimulezi dorința de reușită și succes a celui mic și să-i pui în evidență orice rezultate obținute.
Atunci când e adolescent, de exemplu, el va dori să-și expună trofeele de la învățătură sau sport pe etajerele din camera sa, chiar și pentru perioade scurte. În plus, chiar dacă nu este un mare fan al lecturii, cel mic va achiziționa, în timp, și câteva cărți preferate pe care va dori să le păstreze, de aceea nu uita de importanța unei etajere sau a unei mici biblioteci.