(P) 5 sfaturi de amenajare în stil minimalist

.

Ramificație a designului modern sau contemporan, stilul minimalist poate fi definit foarte ușor prin sintagma “Less is more”, atribuită arhitectului Mies van der Rohe. A luat naștere în anul 1950 ca o manifestare artistică, doar că paleta coloristică redusă, puritatea formelor și simplitatea liniilor, caracteristici definitorii ale minimalismului, au devenit un adevărat trend în amenajările interioare. Cu toate că unii îl consideră rece sau plictisitor, stilul minimalist se definește printr-un decor aerisit și luminos, piese de mobilier multifuncționale și practice, o abordare simplă care conferă senzația de calmitate și relaxare. Iată câteva sfaturi de care trebuie să ții cont dacă intenționezi să integrezi principiile acestui curent în locuința ta:

Pune accent pe mobilierul simplu, dar valoros

Stilul minimalist se adresează în mod special persoanelor foarte ordonate deoarece implică piese de mobilier puține, dar practice și multifuncționale. Acest tip de amenajare nu se rezumă la constrângeri decorative, însă spațiul poate respira prin non-aglomerarea elementelor. Este preferat mobilierul simplu și răsfirat, în linii drepte, fără modele, dar cu forme neobișnuite, în care toate obiectele să fie la îndemână, însă nu și la vedere. O cerință esențială în ceea ce privește piesele de mobilier este respectul acordat materialelor – pal melaminat, metal cromat, inox, lemn, sticlă mată sau semi-transparentă.

Ia în considerare lumina caldă și difuză

Lumina reprezintă unul dintre principalele aspecte ale stilului minimalist. Aceasta poate completa cu succes sursa naturală de lumină, dar trebuie să fie difuză și caldă și să provină de la mai multe corpuri de iluminat. Spre exemplu, poți opta pentru lustre din metal în locul celor tradiționale, dar și pentru lămpi uriașe așezate pe podea ori suspendate, spoturi de diverse forme și mărimi. Neoanele ascunse în scafele de rigips, aplicele din sticlă în forme geometrice, pendulele, toate sunt exemple de corpuri de iluminat în stil minimalist.

Alege culori neutre

Într-o încăpere decorată minimalist este indicat să folosești culori neutre precum gri, bej, negru și cât mai mult alb, dar și tonuri de verde sau combinații monocrome astfel încât să creezi o senzație de relaxare și aerisire a spațiului interior. În abordarea stilului minimalist pereții sunt, de regulă, zugrăviți în alb, dar poți opta și pentru pete de culoare care să spargă monotonia, totuși fără nuanțe vibrante, prea tari. Încearcă să păstrezi proporția potrivită, să vopsește un perete într-o culoare deschisă, să îmbini nuanțe pale cu culori intense sau să folosești o formă geometrică simplă și colorată mai puternic pe un singur perete, cum ar fi un cerc indigo.

Folosește parchet laminat sau piatră

Un decor minimalist pune accent pe parchetul laminat, însă printre materialele ideale se numără și piatra sau lemnul. Chiar și în baie ori în bucătărie se merge pe varianta unei gresii care imită parchetul. Pe o pardoseală lăcuită se văd foarte bine covoarele monocromatice sau cu imprimeuri geometrice multicolore. De asemenea, pot fi utilizate și materiale ca betonul, sticla și inoxul în combinație cu lemnul, piatra și pielea deoarece în stilul minimalist se fac alăturări inedite între finisajele foarte fine și cele în stare brută, nefinisate.

Renunță la elementele decorative

Dacă te-ai decis să-ți amenajezi locuința într-un mod minimalist trebuie să știi că decorațiunile sunt aproape absente. Mai exact, se folosesc doar câteva obiecte de factură modernă, cu anumite tendințe avangardiste. De pildă, o vază mare se poate amplasa în living, un tablou în culori puternice pe un perete în nuanțe neutre sau o simplă fructieră pe masă. Stilul minimalist nu acceptă perne decorative, reviste, statuete, fotografii ori alte tipuri de obiecte ornamentale.

Amenajările interioare minimaliste pun accent pe descoperirea de noi valențe a jocului de lumini și texturi. În general, se folosesc materiale rigide, care duc cu gândul la inerție și nu la un confort îmbietor. Rolul acestui stil este de a oferi o evadare din lumea haotică pentru a crea mai multă simplitate și ordine. Este un decor care debordează rafinament și eleganță, dar ce poate captiva prin îmbinarea formei cu funcția și a clasei cu confortul pentru a obține un rezultat unic.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton