Bucătăria italiană este cea mai populară bucătărie din lume, preparatele sale fiind consumate cu plăcere din peninsulă până în țările din Asia și America de Sud. Mâncarea italiană se caracterizează prin simplitate, prospețime și calitatea ingredientelor. Autenticitatea este o altă caracteristică la care italienii țin mult. Rețetele se păstrează din generație în generație, iar bucătarii le respectă literă cu literă, pentru ca gustul mâncării lor să aibă același gust ca al celei pe care o făceau înaintașii lor. Cu toate acestea, există o mulțime de variante regionale ale unor preparate, care sunt adaptate specificului local. În bucătăria internațională au pătruns numeroase preparate, însă unele sunt mai apreciate decât altele. Te invităm să descoperi în continuare 5 preparate care sunt îndrăgite în întreaga lume.
-
Lasagna
Lasagna a apărut fie în regiunea Napoli, fie în Emilia-Romagna, dar în prezent se consumă cu regularitate pe mesele multor pământeni. Preparatul constă în ragu, un sos pe bază de carne și vegetale așezate între straturi de paste și sos bechamel, peste care se adaugă parmezan sau mozzarella. Se coace la cuptor, ceea ce face ca aromele ingredientelor să se întrepătrundă armonios. Se servește caldă, alături de vin roșu.
2. Spaghetti Carbonara
Pastele Carbonara sunt atât de populare în lume, încât deseori le întâlnim inclusiv în meniul restaurantelor cu alt specific. Acest preparat este reprezentativ pentru bucătăria italiană, fiind simplu și delicios. Originară din Roma, Carbonara se face din spaghetti, ouă, guanciale (obraz de porc) sau șuncă, brânză și piper negru. Diferența dintre o Carbonara bună și una nereușită stă în calitatea ingredientelor. Pastele folosite pot fi atât spaghetti, cât și linguine sau fettuccini, iar brânza pecorino romano poate fi înlocuită cu parmezan.
3. Pizza
Pizza este cel mai popular preparat din lume, fiind consumat aproape în toate țările lumii. Apărută în Napoli, rețeta originală s-a diversificat atât pe teritoriul Italiei, cât și în afara lui. Astfel, în afară de Quattro Stagioni, Calzone, Napolitana și alte clasice pizza italienești, au apărut Pizza Detroit, pizza cu ananas sau pizza cu somon afumat, specifică Islandei. Pizza originală consta însă doar într-un blat acoperit cu roșii, mozzarella, busuioc și ulei de măsline. Această variantă este și azi apreciată de mulți italieni și străini.
4. Risotto
Deși bucătăria italiană nu a devenit celebră datorită orezului, risotto este un preparat tradițional unic, care merită toată aprecierea. Originar din Nord, risotto este un preparat cremos, care se gătește într-o supă alături de șofran, unt, vin și ceapă. În funcție de regiune și preferințe se adaugă uneori carne, pește, legume, dar și fructe de mare, ciuperci, bacon sau chorizo. Risotto se prepară ușor: se încinge uleiul și untul, apoi se adaugă ceapa, vinul alb, supa și apoi orezul, care se gătește încet, la foc mic. La final se adaugă toppingul și se asezonează. Preparatul final este fin, cu o textură bogată și plin de savoare.
5. Ragu alla Bolognese
Deși în afara Italiei se consideră că Spaghetti Bolognese este un preparat italian, de fapt nu este un preparat autentic. Este similar mâncării cunoscute ca Ragu alla Bolognese, dar există și multe diferențe. De exemplu, la preparatul italian nu se folosesc spaghete, ci tagliatelle. De asemenea, nu se utilizează oregano, busuioc sau usturoi, dar nici brânză. Ragu alla bolognese are la bază sosul ragu, la care se adaugă pastă de tomate și, bineînțeles, paste. Este un preparat foarte gustos, care se poate servi imediat după ce este gata, dar și a doua zi, încălzit cu puțin lapte.
Dacă îți place bucătăria italiană, merită să mănânci cele 5 preparate pe care ți le-am prezentat. Din fericire, le poți comanda direct acasă. Se livrează pizza în Timișoara prin Food Panda, de exemplu, astfel că te poți bucura de savorile Italiei în confortul locuinței tale..