(P) 5 beneficii ale pictatului asupra corpului și minții

.

“O minte sănătoasă într-un corp sănătos”- asta spune un citat popular de care probabil ai auzit.

Totuși pe cât de popular este tot mai mulți oameni pare că uită complet de sănătatea psihicului lor și se concentrează doar pe dezvoltarea fizicului.

Poate din cauza Instagramului, sau Facebook-ului care încurajează în mare parte arie a dezvoltării.

Nu mă înțelege greșit, este foarte bine dacă te gândești la sănătatea ta și îți dorești un corp cât mai puternic. Însă pe termen lung neglijarea “minții” poate duce chiar și la boli psihice din care cu greu îți poți revenii având în vedere că nu se pot trata cu medicină clasică la fel ca o răceală sau gripă.

De aceea astăzi îți arăt cum o simplă activitate recreativă precum pictatul îți poate antrena mintea și creierul așa încât să eviți acest scenariu.

Pictatul Ajută la creșterea creativității

Creierul omului are două emisfere, cea stângă și cea dreaptă. În cele mai multe cazuri ne alegem care emisferă este predominantă de la vârste fragede și așa rămânem pe tot parcursul vieții.

De obicei persoanele cu preponderență spre emisfera dreaptă a creierului sunt cele “creative”: artiști, cântăreți, pictori, hairstyliști etc.

Iar cei cu precădere spre cea stângă sunt persoanele foarte bune la materii precum: matematică, fizică, chimie sau orice altă știință exactă.

Totuși, această alegere a emisferei creierului poate fi schimbată odată cu timpul. Astfel un matematician poate să devină și un pictor excelent dacă își dedică timpul necesar.

Însă nu trebuie să îți schimbi neapărat emisfera pentru a deveni mai creativ. Dacă ai observat că ești preponderent către emisfera dreaptă atunci pictatul te poate ajuta să îți lărgești orizonturile și “să visezi mai departe”.

Pictatul întărește memoria

Dacă consideri că ești o persoană ce suferă de pierderi de memorie sau doar vrei să îți consolidezi memoria atunci pictatul poate fi una din soluțiile de pe lista ta.

Poate părea simplu, dar nu îl subestima. O simplă acțiune ca pictatul te poate ajuta prin prisma faptului că transpui pe pânză imaginile create de tine și latura ta creativă.

Asta îți va antrena creierul să memoreze la ce te gândești, iar pe termen lung cel mai probabil vei observa fie că memoria ți-a revenit ori că s-a îmbunătățit.

Ajută la eliminarea stresului

Stresul este o problemă de care ne lovim destul de des în decursul unei vieți. Fie că este grija geamului deschis sau gândul că peste câteva zile nu vei mai avea un loc de muncă stresul își face simțită prezența. Și totul este în regulă.

Însă dacă îl lăsăm așa pe o perioadă îndelungată, și nu încercăm să ne ridicăm “greutatea de pe umeri” situația poate excalada, iar de la grija unui geam să se ajungă la anxietatea sau chiar boli mintale.

Pictatul este un mod foarte bun și productiv de a ne scăpa de stresul acumulat de-a lungul timpului pentru că îți permite să te detașezi de tot ce este în jurul tău. 

Griji, probleme, gânduri, toate dispar pentru câteva clipe și ești doar tu cu pensula și pânza.

Este distractiv

Ca orice altă activitate, artele creative sunt și foarte amuzante.

În fiecare zi încerci lucruri noi, faci greșeli după care dai tot ce ai mai bun din tine pentru a remedia acele greșeli. Câteodată râzi de rezultatul a câteva ore de muncă, după care o iei de la capăt.

Este un proces foarte interactiv și amuzat care face orele să pară minute, iar minutele secunde.

Gândire critică

Cu fiecare piesă de artă terminată devii o persoană din ce în ce mai critică, orientată cât mai mult spre perfecțiune.

De la pensula folosită, culoare sau combinația de culori pe care o vei folosi și modul în care umbrele vor fi plasate hrănești criticul din tine.

Și asta nu este un lucru rău. În viața de zi cu zi este esențial să fii cât mai critic pentru că nu te va face o persoană arogantă, ci mai degrabă te va ajuta să iei decizii corecte într-un timp mai scurt.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton